Κοσμος

Ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν

Κατέληξαν σε συμφωνία οι δύο χώρες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ - Ιράν: Η Ουάσινγκτον επιβεβαιώνει την ανταλλαγή Αμερικανών και Ιρανών κρατουμένων - Αποδεσμεύθηκαν πόροι έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ανταλλαγή κρατουμένων συμφώνησαν Ουάσινγκτον και Τεχεράνη © EPA/Michael Reynolds

ΗΠΑ - Ιράν: Η Ουάσινγκτον επιβεβαιώνει την ανταλλαγή Αμερικανών και Ιρανών κρατουμένων - Αποδεσμεύθηκαν πόροι έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε σήμερα ότι πέντε Αμερικανοί που ήταν κρατούμενοι στο Ιράν, μαζί με δύο γυναίκες, μέλη των οικογενειών τους, έφυγαν από το Ιράν, στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων, που συμφώνησαν Ουάσινγκτον και Τεχεράνη.

Ιράν και ΗΠΑ συμφώνησαν στην ανταλλαγή κρατουμένων, μετά την επιβεβαίωση ότι αποδεσμεύθηκαν ιρανικοί πόροι έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Νότια Κορέα.

Πέντε Ιρανοί κρατούμενοι θα απελευθερωθούν και σε αντάλλαγμα πέντε Αμερικανοί πολίτες που κρατούνται στο Ιράν θα παραδοθούν στην αμερικανική πλευρά.

Πέντε Ιρανοί υπήκοοι, σε βάρος των οποίων εκρεμμούσαν διώξεις ή ήταν καταδικασμένοι στις ΗΠΑ για αδικήματα που δεν περιείχαν βία, θα επωφεληθούν από μέτρα επιείκειας, επιβεβαίωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτή η ανταλλαγή κρατουμένων, που θεωρείται πολιτικά επικίνδυνη για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, θα συνοδεύεται από κυρώσεις κατά του ιρανικού υπουργείου Πληροφοριών καθώς και κατά του πρώην πρόεδρου του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

Λίγο νωρίτερα σήμερα, πηγές ανέφεραν ότι ένα αεροπλάνο των αερογραμμών του Κατάρ, που μεταφέρει πέντε Αμερικανούς, που κρατούνταν στο Ιράν, μαζί με δύο μέλη των οικογενειών τους και τον πρέσβη του Κατάρ στο Ιράν, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης με προορισμό τη Ντόχα.

Ιρανικά μμε μετέδωσαν ότι δύο από τους πέντε Ιρανούς κρατούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι από τις ΗΠΑ, ο Μερντάντ Μοΐν-Ανσαρί και ο Ρεζά Σαρχανγκπούρ-Καφρανί, αποβιβάστηκαν από το αεροπλάνο που τους μετέφερε στη Ντόχα. Οι άλλοι τρεις Ιρανοί κρατούμενοι αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, αλλά δεν επιθυμούν να πάνε στο Ιράν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ