Κοσμος

Διώξεις ακροδεξιών στη Φινλανδία - Κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις

«Ήθελαν να σκοτώσουν ανθρώπους» - Μειονότητες ο στόχος τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φινλανδία: Τέσσερις ακροδεξιοί κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον μειονοτήτων - Αποσκοπούσαν σε κοινωνική αποσταθεροποίηση.
Η Φινλανδία διώκει τέσσερις ακροδεξιούς που φέρονται ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις © EPA/Annukka Roth

Φινλανδία: Τέσσερις ακροδεξιοί κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον μειονοτήτων - Αποσκοπούσαν σε κοινωνική αποσταθεροποίηση.

Οι δικαστικές αρχές της Φινλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ασκήθηκαν διώξεις σε τέσσερις ακροδεξιούς που φέρονται ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος μειονοτήτων στη χώρα.

Η ομάδα αυτή, με έδρα την πόλη Λάχτι, στα βόρεια του Ελσίνκι, ήθελε να σκοτώσει ανθρώπους και να αποσταθεροποιήσει την κοινωνία προσφεύγοντας σε επιθέσεις με αυτοσχέδια πυροβόλα όπλα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

«Οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι σχεδίαζαν μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ διαφορετικών ομάδων του πληθυσμού, βασιζόμενοι στις ρατσιστικές αντιλήψεις τους», εξήγησε η Εθνική Αρχή που είναι αρμόδια για την άσκηση διώξεων.

Τον Ιούλιο η φινλανδική αστυνομία ανέφερε ότι τα τρία από τα μέλη της ομάδας ήταν ηλικίας περίπου 20 ετών και ο τέταρτος άνω των 60.

«Οι στόχοι των βίαιων επιθέσεων που σχεδίαζαν επιλέχθηκαν με βάση το χρώμα του δέρματός τους, τις πολιτικές πεποιθήσεις τους και άλλες ιδεολογικές απόψεις, σύμφωνα με την αστυνομία.

Κατασκεύαζαν όπλα και μοιραζόταν πληροφορίες στο διαδίκτυο οι φινλανδοί ακροδεξιοί

Η ομάδα είχε νοικιάσει ένα γκαράζ και κατασκεύαζε εκεί όπλα ενώ μοιραζόταν πληροφορίες στο διαδίκτυο για την κατασκευή πυροβόλων με τη χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή.

Οι τέσσερις συνελήφθησαν το 2022 αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι εν αναμονή της δίκης τους.

Ο ένας από αυτούς συνελήφθη ξανά και οδηγήθηκε στη φυλακή τον Μάρτιο του 2023, με την κατηγορία ότι συνέχιζε να κατασκευάζει όπλα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ