Κοσμος

Φινλανδία: Τέλος από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος η Σάνα Μαρίν

Η πάλαι ποτέ νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο πλέον είναι απλά βουλευτής

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σάννα Μαρίν
© EPA/TOLGA AKMEN

Φινλανδία: Η κάποτε νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο, Σάνα Μαρίν, παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός της

Η πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, το κόμμα της οποίας ηττήθηκε στις εκλογές του Απριλίου, παραιτήθηκε σήμερα, όπως είχε η ίδια προαναγγείλει, από την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, έπειτα από μια συχνά ταραχώδη τετραετία στην πρωθυπουργία της σκανδιναβικής χώρας.

Η Μάριν ήταν η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο όταν ανέλαβε το 2019 σε ηλικία 34 ετών, προσελκύοντας διεθνή προσοχή και βοηθώντας να ανυψωθεί το προφίλ της Φινλανδίας.

Αφού ηγήθηκε της χώρας μέσα από lockdowns της Covid-19 και της επακόλουθης οικονομικής αναταραχής, η Μαρίν έγινε ένθερμη υποστηρίκτρια της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή και προώθησε επιτυχώς τον τερματισμό της πολυετούς πολιτικής περί μη στρατιωτικής δέσμευσης της χώρας και την επακόλουθη αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Αποχώρηση με μήνυμα υπέρ της Ουκρανίας

Σήμερα, προήδρευσε για τελευταία φορά στο συνέδριο του κόμματός της και σε μια σύντομη ομιλία επέκρινε εκ νέου τη Μόσχα.

«Η Ρωσία και οι εκπρόσωποί της πρέπει να λογοδοτήσουν για το παράνομο έγκλημα της επίθεσης, τα εγκλήματα πολέμου και τις συνέπειες του πολέμου» τόνισε.

«Εκτός από τη σταθερή υποστήριξη της Φινλανδίας στην Ουκρανία και στους Ουκρανούς, πρέπει επίσης να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας για την ανοικοδόμηση της χώρας, για ένα ευρωπαϊκό μέλλον» συμπλήρωσε.

Ανεβαίνοντας σήμερα στο βήμα του συνεδρίου υπό τη μουσική του τραγουδιού «Respect» της Αρίθα Φράνκλιν, η Μαρίν ευχαρίστησε το κόμμα της για την υποστήριξή του.

Η ίδια αναμένεται να παραδώσει επισήμως τα ηνία αργότερα σήμερα, αφού οι Σοσιαλδημοκράτες εκλέξουν νέο αρχηγό.

Η Μαρίν παραμένει βουλευτής, και μεταξύ άλλων έχει ιδρύσει μια εταιρεία συμβούλων με πρώην βοηθό της.

Μια επεισοδιακή πρωθυπουργία

Η Σάνα Μαρίν, σήμερα 37 ετών, έγινε πρωτοσέλιδο στα περιοδικά Vogue και Time, έχει ένα εκατομμύριο ακόλουθους στο Instagram και θεωρείται από τους θαυμαστές της σε όλο τον κόσμο ως πρότυπο προοδευτικού ηγέτη στη γενιά των millennials.

Ωστόσο, οι Φινλανδοί ψηφοφόροι ανησυχούσαν για ζητήματα όπως η μετανάστευση και το αυξανόμενο δημόσιο έλλειμμα και στις εκλογές της 2ας Απριλίου 2023 οι Σοσιαλδημοκράτες υπό την ηγεσία της Μαρίν βρέθηκαν στη δεύτερη θέση πίσω από τον συντηρητικό Εθνικό Συνασπισμό (NCP).

Ο τελευταίος κατέληξε σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας με το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα των Φινλανδών και δύο μικρότερες παρατάξεις, φέρνοντας το τέλος της κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών.

Κατά τη θητεία της, η Μαρίν αποσπούσε συχνά την προσοχή μέσων ενημέρωσης, με περιστατικά όπως η παρουσία της σε νυχτερινό κέντρο κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, η οργάνωση ιδιωτικών πάρτι στην επίσημη κατοικία της, καθώς μεταξύ άλλων και όταν εθελοντικά έκανε τεστ για χρήση ναρκωτικών ουσιών μετά τη διαρροή ενός βίντεο με ένα πάρτι που ήταν η τότε πρωθυπουργός. Το τεστ είχε βγει αρνητικό.

Finnish PM Sanna Marin parties hard at private event in leaked social media videos

Μετά την ήττα της στις εκλογές, η Μαρίν είπε ότι ανυπομονεί να έχει μια πιο ήσυχη ζωή και αργότερα ανακοίνωσε ότι έλαβε συναινετικό διαζύγιο από τον σύζυγό της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ