Κοσμος

Γερμανία: Δεν είναι τυχαίο που όλος ο κόσμος βλέπει το Κρεμλίνο πίσω από τον θάνατο Πριγκόζιν

«Η Ρωσία θα συνεχίσει το κυνικό παιχνίδι της, με ή χωρίς τη Βάγκνερ»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γερμανία - Ρωσία: Δεν είναι τυχαίο που όλος ο κόσμος βλέπει το Κρεμλίνο πίσω από τον θάνατο του Πριγκόζιν, δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ.
Λουλούδια και διακριτικά της Wagner σε μνημείο για τον Γεβγκένι Πριγκόζιν στην Αγία Πετρούπολη © EPA/Anton Matrosov

Γερμανία - Ρωσία: Δεν είναι τυχαίο που όλος ο κόσμος βλέπει το Κρεμλίνο πίσω από τον θάνατο του Πριγκόζιν, δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ

«Δεν είναι τυχαίο» που όλος ο κόσμος υποψιάζεται ότι το Κρεμλίνο βρίσκεται πίσω από τον πιθανολογούμενο θάνατο του επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν κατά τη συντριβή του ιδιωτικού του αεροπλάνου, όπως δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ.

«Δεν είναι τυχαίο που όλος ο κόσμος βλέπει το Κρεμλίνο, όταν ένας πρώην συνεργάτης του Πούτιν σε δυσμένεια, κυριολεκτικά πέφτει ξαφνικά από τον ουρανό δύο μήνες μετά την απόπειρα εξέγερσης», δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, κάνοντας λόγο για ένα «δικτατορικό» σύστημα στη Ρωσία «που στηρίζεται στη βία στο εσωτερικό και το εξωτερικό».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκρινε χθες, Τετάρτη, ότι «ελάχιστα πράγματα γίνονται στη Ρωσία χωρίς να το ξέρει ο Πούτιν».

«Γνωρίζουμε αυτό το μοντέλο στη Ρωσία του Πούτιν, τους ύποπτους θανάτους και αυτοκτονίες, τις εκπαραθυρώσεις, όλα ανεξιχνίαστα, όλα αυτά δείχνουν ένα δικτατορικό σύστημα εξουσίας που γνωρίζει μόνον τη βία στο εσωτερικό και το εξωτερικό», συνέχισε η Μπέρμποκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ομόλογό της του Κιργιστάν.

Σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον της μισθοφορικής εταιρείας Βάγκνερ, η Μπέρμποκ σημείωσε επίσης σήμερα ότι φοβάται πως «η Ρωσία θα συνεχίσει το κυνικό παιγνίδι της με ή χωρίς τη Βάγκνερ, όχι μόνον στην Ουκρανία, αλλά πάνω από όλα στην Αφρική».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cv0qm5wufdih)

Στην ίδια λογική εντάσσεται η απόφαση του δικαστηρίου της Μόσχας για παράταση της προσωρινής κράτησης του Αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς, όπως υπογράμμισε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Αυτή «δείχνει ότι η ωμή βία στο εσωτερικό (της χώρας) σημαίνει (...) πως δεν υπάρχει δίκαιη δίκη», πρόσθεσε η Γερμανίδα υπουργός, αναφερόμενη στην υπόθεση του δημοσιογράφου, ο οποίος συνελήφθη στα τέλη Μαρτίου για κατασκοπεία, κατηγορία που ο ίδιος αρνείται.

Πολωνία: Η Wagner θα είναι πιο επικίνδυνη υπό τον έλεγχο του Πούτιν

Η μισθοφορική εταιρεία Wagner θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη απειλή τώρα που ενδεχομένως θα τεθεί υπό τον έλεγχο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τον πιθανό θάνατο του επικεφαλής της, του Γεβγκένι Πριγκόζιν, εκτίμησε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός.

«Η εταιρεία Wagner τίθεται υπό τον έλεγχο του Πούτιν. Ας απαντήσει ο καθένας το ερώτημα για τον εαυτό του – η απειλή θα είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη; Για μένα, αυτή η ερώτηση είναι ρητορική», είπε ο Ματέους Μοραβιέτσκι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cv0r85spn31d)

Ζελένσκι: «Δεν είχαμε καμία ανάμιξη» με τον θάνατο Πριγκόζιν

Η Ουκρανία δεν εμπλέκεται στον πιθανολογούμενο θάνατο του επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, όπως δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν είχαμε καμία ανάμειξη. Όλοι αντιλαμβάνονται ποιος έχει σχέση με αυτό», τόνισε ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY