Κοσμος

Η πιο ζεστή μέρα του καύσωνα για τα δύο τρίτα της Γαλλίας - Καταρρίπτονται ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας

Αποπνικτική ζέστη στον νότο - Σε κόκκινο και πορτοκαλί συναγερμό η χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλία: Για τα δύο τρίτα της χώρας, η σημερινή θα είναι η πιο ζεστή μέρα του καύσωνα - Καταρρίφθηκαν πολλά ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας.
Στα δύο τρίτα της Γαλλίας αναμένεται σήμερα να κορυφωθεί ο καύσωνας © EPA/Guillaume Horcajuelo

Γαλλία: Για τα δύο τρίτα της χώρας, η σημερινή θα είναι η πιο ζεστή μέρα του καύσωνα - Καταρρίφθηκαν πολλά ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας

Στα δύο τρίτα της Γαλλίας αναμένεται σήμερα να κορυφωθεί ο καύσωνας, χαρακτηριστικό του οποίου ήταν χθες, Τετάρτη, η κατάρριψη πολλών ρεκόρ θερμοκρασίας, πριν από μια πτώση η οποία αναμένεται να ξεκινήσει αύριο, Παρασκευή, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Δεκαεπτά από τα 96 διαμερίσματα της μητροπολιτικής Γαλλίας παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό, δύο λιγότερα σε σχέση με χθες. Τριάντα εννέα διαμερίσματα έχουν τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό.

«Την Τετάρτη καταρρίφθηκαν πολλά ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας στα διαμερίσματα που είχαν τεθεί σε κόκκινη επιφυλακή» ανέφερε η Metéo France.

Στη νοτιοδυτική Γαλλία, στις πόλεις Τουλούζη, Ος και Ναρμπόν ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 42,4, 42,3 και 42,1 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα προηγούμενα ρεκόρ θερμοκρασιών (40,7, 40,9 και 39,8 βαθμοί Κελσίου).

Επίσης, με 30,4 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της νύχτας, η Μαντόν (νοτιοανατολικά) κατέγραψε νέο απόλυτο εθνικό ρεκόρ ελάχιστης θερμοκρασίας στην ηπειρωτική Γαλλία.

Η Τρίτη ήταν η πιο ζεστή ημέρα που καταγράφηκε ποτέ μετά τις 15 Αυγούστου. Ο εθνικός θερμικός δείκτης (μέση θερμοκρασία που καταγράφεται σε 30 μετεωρολογικούς σταθμούς αντιπροσωπευτικούς της επικράτειας) έφθασε τους 26,9 βαθμούς Κελσίου.

Γαλλία: Πολύ υψηλές παντού οι θερμοκρασίες

Σήμερα το πρωί, «οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές παντού, γενικά μεταξύ 20 και 25 βαθμοί Κελσίου, 25 έως 30 βαθμοί Κελσίου κατά τόπους», σημειώνει η Metéo France.

Η ζέστη είναι πιο αποπνικτική στον νότο και στην κοιλάδα του Ροδανού. Η δημόσια μετεωρολογική υπηρεσία επιμένει για τη διάρκεια και την έντασή της, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα «τον αξιοπρόσεκτο, αλλά ασυνήθιστο» χαρακτήρα της στην περιοχή αυτή, στον «νότια του Μασίφ Σαντράλ (Κεντρική Οροσειρά), στην Οξιτανία και μέχρι ανατολικά της Ακουιτανίας».

Οι επαναλαμβανόμενοι καύσωνες είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια ένδειξη της υπερθέρμανσης του πλανήτη, και τα επεισόδια αυτά αναμένεται να πολλαπλασιαστούν.

Η μισή έκταση του βορρά της χώρας βρίσκεται σε σήμερα σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο καταιγίδων, με ένα επεισόδιο που θα σαρώσει από δυσμάς προς ανατολάς περιοχές στο εσωτερικό της Περιοχής του Λίγηρα μέχρι τη Νορμανδία, το Ιλ-ντε-Φρανς και το Ο-ντε-Φρανς.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ