Κοσμος

Ισόβια κάθειρξη στη νοσοκόμα - βρεφοκτόνο Λούσι Λέτμπι: Καμία πιθανότητα αποφυλάκισης

Κρίθηκε ένοχη για τη δολοφονία επτά νεογέννητων

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λούσι Λέτμπι: Η νοσοκόμα - βρεφοκτόνος καταδικάστηκε σε ισόβια στη Βρετανία για τη δολοφονία επτά νεογέννητων και την απόπειρα δολοφονίας άλλων δέκα.
Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε η Βρετανίδα πρώην νοσοκόμα Λούσι Λέτμπι © Χωροφυλακή του Τσεσίρ

Λούσι Λέτμπι: Η νοσοκόμα - βρεφοκτόνος καταδικάστηκε σε ισόβια στη Βρετανία για τη δολοφονία επτά νεογέννητων και την απόπειρα δολοφονίας άλλων δέκα.

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε η Λούσι Λέτμπι, η Βρετανίδα πρώην νοσοκόμα η οποία κρίθηκε ένοχη για τη δολοφονία επτά νεογέννητων και την απόπειρά της να σκοτώσει άλλα έξι στη μονάδα νεογνών νοσοκομείου της βορειοδυτικής Αγγλίας όπου εργαζόταν.

Η ποινή της δεν μπορεί να μειωθεί.

Η επιβολή ισόβιας κάθειρξης από δικαστήριο του Μάντσεστερ στην κατά συρροή βρεφοκτόνο -χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης- είναι πολύ σπάνια στο αγγλικό δίκαιο και κρίνεται ανάλογη με τη φρίκη που προκαλεί αυτή η υπόθεση.

Η 33χρονη Λέτμπι αρνήθηκε να παρουσιαστεί σήμερα στο δικαστήριο για να ακούσει την ποινή της.

Η βρεφοκτόνος καταδικάστηκε την προηγούμενη Παρασκευή για τη δολοφονία πέντε νεογέννητων αγοριών και δύο νεογέννητων κοριτσιών στο νοσοκομείο Countess of Chester και για επίθεση σε άλλα νεογέννητα, συχνά ενώ δούλευε νυχτερινές βάρδιες, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 2015 και 2016.

Η Λέτμπι δηλητηρίασε ορισμένα από τα βρέφη θύματά της, χορηγώντας με ένεση ινσουλίνη και σε άλλα ένεση με αέρα ή ταΐζοντας τα βρέφη εξαναγκαστικά με γάλα.

Who is Lucy Letby? The nurse who murdered babies - in the words of people who’ve met her

Λούσι Λέτμπι: Θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής της στη φυλακή

Η βρεφοκτόνος Λούσι Λέτμπι θα περάσει το υπόλοιπο μέρος της ζωής της στη φυλακή για τις ανθρωποκτονίες επτά νεογέννητων και τις απόπειρές της να δολοφονήσει και άλλα βρέφη όταν εργαζόταν ως νοσοκόμα.

«Αυτή ήταν μια στυγνή, μεθοδική και κυνική σειρά βρεφοκτονιών....», δήλωσε ο δικαστής Τζέιμς Γκος, ο οποίος καταδίκασε τη Λέτμπι σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης.

«Μια βαθιά μοχθηρία σε συνδυασμό με σαδισμό χαρακτήριζε τις πράξεις σας... Δεν έχετε μετανιώσει. Δεν υπάρχουν ελαφρυντικά... Θα περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας στη φυλακή», είπε ο δικαστής, αιτιολογώντας το ύψος της ποινής λόγω της «εξαιρετικής βαρύτητας» των εγκλημάτων.

Η 33χρονη Λέτμπι καταδικάστηκε για τη δολοφονία πέντε νεογέννητων αγοριών και δύο νεογέννητων κοριτσιών στο νοσοκομείο Countess of Chester και για επίθεση σε άλλα νεογέννητα, συχνά ενώ δούλευε νυχτερινές βάρδιες, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 2015 και 2016. Στο δικαστήριο ειπώθηκε ότι η Λέτμπι δηλητηρίασε ορισμένα από τα βρέφη θύματά της, χορηγώντας με ένεση ινσουλίνη και σε άλλα ένεση με αέρα ή ταΐζοντας τα βρέφη εξαναγκαστικά με γάλα.

Judge hands whole-life sentence to Lucy Letby for baby murders

Την περασμένη Παρασκευή η Λέτμπι κρίθηκε ένοχη από το δικαστήριο για αυτά τα εγκλήματά της.

Η επιβολή ισόβιας κάθειρξης από δικαστήριο του Μάντσεστερ στην κατά συρροή βρεφοκτόνο -χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης- είναι πολύ σπάνια στο αγγλικό δίκαιο και κρίνεται ανάλογη με τη φρίκη που προκαλεί αυτή η υπόθεση. Μόλις τρεις γυναίκες στη Βρετανία έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν σε αντίστοιχη ποινή, μεταξύ άλλων οι κατά συρροήν δολοφόνοι Μάιρα Χίντλεϊ, και Ρόζμαρι Γουέστ.

Η 33χρονη Λέτμπι αρνήθηκε να παρουσιαστεί σήμερα στο δικαστήριο για να ακούσει την ποινή της.

Την απουσία της χαρακτήρισε ως τελική πράξη μοχθηρίας η μητέρα ενός από τα θύματα.

Πριν την ανακοίνωση της ποινής, στη δικαστική αίθουσα ακούστηκαν σήμερα συγκινητικές, σπαραχτικές αφηγήσεις από γονείς βρεφών που δολοφόνησε η Λέτμπι ή προσπάθησε να σκοτώσει, με τους γονείς να μιλούν για τη φρίκη και το τραύμα της απώλειας των μωρών τους.

«Δεν υπάρχει ποινή που να συγκρίνεται με τη βασανιστική αγωνία που έχουμε βιώσει ως συνέπεια των πράξεών σας», είπε η μητέρα ενός νεογέννητου αγοριού, που δολοφονήθηκε στα χέρια της Λέτμπι.

Ανάμεσα στα θύματα της βρεφοκτόνου, δίδυμα ακόμη και τρίδυμα, δύο από τα οποία πέθαναν μέσα σε 24 ώρες το ένα από το άλλο μετά την επιστροφή από την άδειά της τον Ιούνιο του 2016. Το τρίτο σώθηκε, μετά τη συνεχή παράκληση των γονιών του να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cuy8yqdrgx35)

«Η Λούσι Λέτμπι κατέστρεψε τις ζωές μας. Ο θυμός και το μίσος που έχω απέναντί της δεν θα φύγουν ποτέ», είπε ο πατέρας των τριδύμων.

Μια μητέρα διδύμων, το ένα από τα οποία δολοφονήθηκε ενώ το άλλο επέζησε, είπε ότι ελπίζει η Λέτμπι να ζήσει για πολλά χρόνια και κάθε μέρα να υποφέρει για όσα έκανε.

«Η οικογένειά μου δεν θα σε σκεφτεί ποτέ ξανά – από σήμερα είσαι ένα τίποτα», ανέφερε η μητέρα.

Η αστυνομία συνεχίζει να μελετά χιλιάδες φακέλους αναζητώντας πιθανά επιπλέον θύματα της Λέτμπι.

Χθες η Guardian σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι η αστυνομία διερευνά δεκάδες «ύποπτα» περιστατικά, στα οποία φέρονται ως θύματα 30 βρέφη.

«Όταν διαπράττεις τέτοια φρικτά εγκλήματα, είναι δειλία να μην αντιμετωπίζεις τα θύματα», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, σχολιάζοντας την απουσία της Λέτμπι από το δικαστήριο.

Διαβάστε ακόμη: «Ψυχρή, μεθοδική, στυγνή και επίμονη»: Το προφίλ της νοσοκόμας που δολοφόνησε 7 βρέφη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ