Κοσμος

Επικεφαλής στο τμήμα για την Αρχαία Ελλάδα ο άνθρωπος που απολύθηκε από το Βρετανικό Μουσείο λόγω κλοπών

Από το 2020 είχε γίνει καταγγελία ότι κάποιος πουλούσε αρχαιότητες στο eBay!

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To τμήμα για την Αρχαία Ελλάδα στο Βρετανικό Μουσείο
© Unsplash

Σάλος με τις απώλειες αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο: Ο 56χρονος Πίτερ Χιγκς, επικεφαλής του τμήματος για την Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, είναι ο απολυθείς εργαζόμενος

Επικεφαλής στο τμήμα του Βρετανικού Μουσείου για την Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη ήταν ο εργαζόμενος ο οποίος απολύθηκε μετά από την έναρξη έρευνας για πολύτιμα κειμήλια τα οποία είχαν «εξαφανιστεί, κλαπεί ή υποστεί φθορές».

Τα στοιχεία του υψηλόβαθμου στελέχους έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Πρόκειται για τον 56χρονο Πίτερ Χιγκς (Peter Higgs), ο οποίος δούλευε στο Βρετανικό Μουσείο για πάνω από 30 χρόνια.

Καταγγελία από το 2020 για πωλήσεις ρωμαϊκών κοσμημάτων στο eBay!

Ο Χιγκς θεωρείται ειδικός στους μεσογειακούς λαούς, είχε διδακτορικό στην αρχαιολογία, είχε συγγράψει βιβλίο για τη Σικελία και είχε επιλέξει ο ίδιος τα αντικείμενα συλλογής από την Αρχαία Ελλάδα, τα οποία βρίσκονται αυτή την περίοδο σε περιοδεία εκτός Βρετανικού Μουσείου.

O 56χρονος φέρεται να απολύθηκε πριν μερικούς μήνες, ωστόσο - σύμφωνα με τη Daily Telegraph - το Βρετανικό Μουσείο ήταν ενήμερο από το 2020, έπειτα από καταγγελία ότι ρωμαϊκά κοσμήματα πωλούνταν στο eBay!

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα αντικείμενα είχαν κάνει «φτερά» για «σημαντικό χρονικό διάστημα», αλλά το Βρετανικό Μουσείο αντιλήφθηκε την απουσία τους φέτος.

Τι λέει ο γιος του

Ο 21χρονος γιος του, Γκρεγκ, μίλησε στους «The Times» και υποστήριξε ότι ο πατέρας του είναι αθώος.

«Δεν έχει κάνει τίποτα. Δεν είναι καθόλου χαρούμενος γι' αυτό. Έχασε τη δουλειά του και τη φήμη του και δεν νομίζω ότι ήταν δίκαιο. Δεν θα μπορούσε να είναι [αυτός]. Δεν νομίζω ότι λείπει καν κάτι απ' όσο γνωρίζω», δήλωσε ο Γκρεγκ Χιγκς.

«Δούλευε εκεί για 35 χρόνια χωρίς κανένα παράπτωμα. Βασίζονταν σε αυτόν για τόσα πολλά πράγματα. Και μετά, ναι, δεν ξέρω τι άλλαξε. Είναι συντετριμμένος γι' αυτό, γιατί είναι το έργο της ζωής του, βασικά. Δεν έχω γνωρίσει ποτέ κάποιον που να είναι τόσο παθιασμένος με αυτό που έκανε. Θέλω να πω, είναι ένας παγκόσμιος ειδικός στον τομέα του», ανέφερε επίσης ο 21χρονος.

Δεν έχουν γίνει συλλήψεις

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνώστα, οι θησαυροί που λείπουν είναι αντικείμενα από χρυσό, κοσμήματα και ημιπολύτιμοι λίθοι, τα οποία χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. Δεν είχαν εκτεθεί πρόσφατα και φυλάσσονταν κυρίως για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Η Διοίκηση Οικονομικού Εγκλήματος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου διεξάγει έρευνα, αλλά δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Το Βρετανικό Μουσείο έχει επίσης ξεκινήσει μια ανεξάρτητη επανεξέταση της ασφάλειας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ