Κοσμος

Σάλος στο Βρετανικό Μουσείο: Απολύθηκε εργαζόμενος επειδή αντικείμενα «έλειπαν, κλάπηκαν ή είχαν καταστραφεί»

Έρευνα από τη Μητροπολιτική Αστυνομάι του Λονδίνου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To εσωτερικό του Βρετανικού Μουσείου
© Unsplash

Βρετανικό Μουσείο: Απολύθηκε εργαζόμενος μετά τη διαπίστωση ότι αντικείμενα «έλειπαν, έχουν κλαπεί ή έχουν υποστεί ζημιές»

Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι υπάλλος του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο απολύθηκε, την ώρα που η αστυνομία διεξάγει έρευνα μετά από καταγγελία ότι θησαυροί «έλειπαν, έχουν κλαπεί ή έχουν υποστεί ζημιές».

Η είδηση φιγουράρει πρώτη στο BBC. Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, αντικείμενα από χρυσό, κοσμήματα και ημιπολύτιμοι λίθοι ήταν μεταξύ των αντικειμένων που έλειπαν από το μουσείο.

Η πλειονότητα των αντικειμένων φυλάσσονταν σε μια αποθήκη, δήλωσε το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο. Κανένα από τα αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ., δεν είχαν εκτεθεί πρόσφατα και φυλάσσονταν κυρίως για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτουιγκ Φίσερ, δήλωσε ότι το μουσείο «θα επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην ανάκτηση των αντικειμένων».

Πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο περιστατικό. Ξέρω ότι μιλάω εκ μέρους όλων των συναδέλφων όταν λέω ότι λαμβάνουμε εξαιρετικά σοβαρά υπόψη μας τη διαφύλαξη όλων των αντικειμένων που έχουμε υπό τη φροντίδα μας».

Το Βρετανικό Μουσείο πρόσθεσε ότι θα ληφθούν νομικά μέτρα κατά του μέλους του προσωπικού που απολύθηκε. Ο κ. Φίσερ πρόσθεσε ότι ο οργανισμός «έβαλε τέλος σε αυτό» και ήταν «αποφασισμένος να διορθώσει τα πράγματα».

Έρευνα από την Αστυνομία και το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο

Η Διοίκηση Οικονομικού Εγκλήματος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου διεξάγει έρευνα, αλλά δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Το Βρετανικό Μουσείο έχει επίσης ξεκινήσει μια ανεξάρτητη επανεξέταση της ασφάλειας.

Ο Τζόρτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε: «Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου ανησύχησαμε εξαιρετικά όταν μάθαμε νωρίτερα φέτος ότι αντικείμενα της συλλογής είχαν κλαπεί».

Πρόσθεσε: «Καλέσαμε την αστυνομία, επιβάλαμε έκτακτα μέτρα για την αύξηση της ασφάλειας, διενεργήσαμε μια ανεξάρτητη εξέταση για το τι συνέβη και τα διδάγματα που πρέπει να αντλήσουμε και χρησιμοποιήσαμε όλες τις πειθαρχικές εξουσίες που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε το άτομο που θεωρούμε υπεύθυνο».

Η ανεξάρτητη έρευνα του Βρετανικού Μουσείου θα γίνει υπό την καθοδήγηση του πρώην επιτρόπου Sir Nigel Boardman και της επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης Lucy D'Orsi, της βρετανικής αστυνομίας μεταφορών.

Οι δύο επικεφαλής της έρευνας θα δώσουν συστάσεις σχετικά με τις μελλοντικές ρυθμίσεις ασφαλείας και θα ξεκινήσουν «ένα δυναμικό πρόγραμμα για την ανάκτηση των αντικειμένων που λείπουν», σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο.

Ο σερ Νάιτζελ δήλωσε: «Θα είναι μια επίπονη δουλειά, στην οποία θα συμμετέχουν εσωτερικοί και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες, αλλά αυτό αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, όσος χρόνος και αν χρειαστεί, και είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια που έχουμε ήδη λάβει».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ