Κοσμος

Σαν σήμερα 17 Αυγούστου 1998: Όταν ο Κλίντον παραδέχθηκε ότι και το στοματικό είναι σεξ

Η «ανάρμοστη σχέση», το «μπλε φόρεμα» με τον λεκέ και το σεξουαλικό σκάνδαλο στον Λευκό Οίκο

62224-137655.jpg
Newsroom
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Μόνικα Λεβίνσκι και ο Μπιλ Κλίντον ποζάρουν χαμογελαστοί τον Σεπτέμβριο του 1998 στον Λευκό Οίκο
© Getty Images

Σαν σήμερα 17 Αυγούστου 1998: Το σκάνδαλο Λεβίνσκι και η παραδοχή του Μπιλ Κλίντον για το στοματικό σεξ

Στις 17 Αυγούστου 1998 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, απευθύνεται στους πολίτες και παραδέχεται για πρώτη φορά ότι είχε «μία ανάρμοστη σχέση» με τη νεαρή ασκούμενη στον Λευκό Οίκο, Μόνικα Λεβίνσκι, δίνοντας απαντήσεις στο σεξουαλικό σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει ήδη από την αρχή του έτους. Ο 49χρονος τότε Κλίντον και η 22χρονη Λεβένσκι θεωρείται ότι είχαν σχέση για περίπου τρία χρόνια από το 1995 έως και το 1997. 

Ήδη τον Μπιλ Κλίντον βάραιναν καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση κατά τη διάρκεια της θητείας του ως κυβερνήτης του Αρκάνσας. Η πρώην κρατική υπάλληλος του Αρκάνσας, Πάουλα Τζόουνς, κατέθεσε εναντίον του μήνυση και ισχυρίστηκε ότι την είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά. Το όνομα της Λεβίνσκι μπήκε στο στόχαστρο κατά την έρευνα για την υπόθεση Τζόουνς. Οι εργαζόμενοι στον Λευκό Οίκο είχαν παρατηρήσει ότι η νεαρή Λεβίνσκι περνούσε πολύ χρόνο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Μάλιστα, η ασκούμενη μεταφέρθηκε από τον Λευκό Οίκο στο Πεντάγωνο τον Απρίλιο του 1996. Στο Πεντάγωνο εργάστηκε ως βοηθός του εκπρόσωπου του Πενταγώνου Κένεθ Μπέικον. Εκεί γνώρισε τη συνάδελφό της Λίντα Τριππ και άρχισε να της μιλά για τη σχέση της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Η Τριππ από τον Σεπτέμβριο του 1997 άρχισε να καταγράφει τις συνομιλίες τους σχετικά με την υπόθεση Κλίντον. Τον Δεκέμβριο του 1997, η Λεβίνσκι εγκατέλειψε τη θέση του Πενταγώνου.

Τον Ιανουάριο του 1998, αφού η Λεβίνσκι είχε υποβάλει ένορκη δήλωση στην υπόθεση Πώλα Τζόουνς αρνούμενη οποιαδήποτε φυσική σχέση με την Κλίντον και είχε προσπαθήσει να πείσει την Τριππ να ψευδομαρτυρήσει, η Τριππ έδωσε τις ηχογραφημένες συνομιλίες στον ανεξάρτητο σύμβουλο Κένεθ Σταρρ, στην έρευνά του σχετικά με τη διαμάχη του Γουάιτγουότερ. Στη συνέχεια, o Σταρρ διεύρυνε την έρευνά του πέρα από τα εδάφη του Αρκάνσας για να συμπεριλάβει τη Λεβίνσκι ανάμεσα στα πρόσωπα που ψευδομαρτύρησαν για την υπόθεση Τζόουνς. Η Τριππ έπεισε την Λεβίνσκι να αποθηκεύσει τα δώρα που της έδωσε ο Κλίντον κατά τη διάρκεια της σχέσης τους και να μην καθαρίσει αυτό που αργότερα θα γινόταν γνωστό ως «το μπλε φόρεμα». 

Πώς αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο Κλίντον - Λεβίνσκι

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 1998. Συγκεκριμένα, στις 26 Ιανουαρίου 1998 ο Κλίντον δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο «δεν είχα σεξουαλικές σχέσεις με αυτή τη γυναίκα, τη δεσποινίδα Λεβίνσκι». Το θέμα αμέσως απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης και η Μόνικα Λεβίνσκι βρέθηκε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Για αρκετές εβδομάδες, η Μόνικα Λεβίνσκι κρυβόταν από τα Μέσα. 

Ο Κλίντον λίγο αργότερα είχε δηλώσει υπό την πίεση των εξελίξεων επίσης ότι «δεν υπάρχει σεξουαλική σχέση, ανάρμοστη σεξουαλική σχέση ή οποιαδήποτε άλλη ανάρμοστη σχέση». Δήλωση την οποία υπερασπίστηκε ως ειλικρινή στις 17 Αυγούστου 1998 λόγω της χρήσης του παρόντα χρόνου, με το επιχείρημα «αυτό εξαρτάται από το ποια είναι η έννοια της λέξης “είναι”», δηλαδή ότι δεν ήταν, κατά το χρόνο που έκανε αυτή τη δήλωση, ακόμα σε μια σεξουαλική σχέση με τη Λεβίνσκι.

Το «μπλε φόρεμα» της Λεβίνσκι με τον λεκέ

Κάτω από την πίεση του Σταρρ, ο οποίος είχε αποκτήσει από την Λεβίνσκι ένα μπλε φόρεμα με ίχνος του σπέρματος του Κλίντον, καθώς και μαρτυρία από την Λεβίνσκι ότι ο Πρόεδρος εισήγαγε ένα πούρο στον κόλπο της, ο Κλίντον παραδέχθηκε στις 17 Αυγούστου 1998: «Είχα σχέση με τη δεσποινίδα Λεβίνσκι η οποία ήταν ανάρμοστη». Ο Κλίντον αρνείται ότι διέπραξε ψευδορκία επειδή, σύμφωνα με τον Κλίντον, ο νομικός ορισμός του στοματικού σεξ δεν αποτελεί εξ ορισμού σεξουαλική επαφή.

Το «μπλε φόρεμα» και τα δώρα που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στη Μόνικα Λεβίσκι
© Getty Images

Επιπλέον, βασιζόμενος στον ορισμό των «σεξουαλικών σχέσεων» όπως προτάθηκε από τη Δίωξη και συμφωνήθηκε από την υπεράσπιση και από την δικαστή Σούζαν Βέμπερ Ράιτ, η οποία δίκαζε την υπόθεση Πώλα Τζόουνς, ο Κλίντον ισχυρίστηκε ότι επειδή ορισμένες πράξεις εκτελούνται σε αυτόν, όχι από αυτόν, δεν συμμετείχε σε σεξουαλικές σχέσεις. Ωστόσο, η κατάθεση της Λεβίνσκι στην Επιτροπή Σταρρ έρχεται σε αντίθεση με τη θέση του Κλίντον ότι ήταν εντελώς παθητικός στις συναντήσεις τους. 

H Μόνικα Λεβίνσκι παραδέχθηκε ότι είχε σεξουαλική επαφή με τον Μπιλ Κλίντον σε εννέα περιπτώσεις μέσα στον Λευκό Οίκο. Μία φορά εκ των οποίων στο κυβερνητικό κτίριο βρισκόταν η πρώτη Κυρία, Χίλαρι Κλίντον. 

Δύο μήνες μετά την αθώωσή του από τη Γερουσία, ο πρόεδρος Κλίντον καταδικάστηκε από τη δικαστή Σούζαν Γουέμπερ Ράιτ για παραπλανητική μαρτυρία σχετικά με τη σεξουαλική του σχέση με τον Λεβίνσκι και του επιβλήθηκε πρόστιμο 90.000 δολαρίων.

Η Χίλαρι Κλίντον παρέμεινε στο πλευρό του Μπιλ μετά το σκάνδαλο Λεβίνσκι

Παρότι κάποιοι θα περίμεναν η σύζυγος του Μπιλ Κλίντον, Χίλαρι, να του δίνει διαζύγιο μετά τη παραδοχή του για τη σχέση με τη Μόνικα Λεβίνσκι, εκείνη στάθηκε από την αρχή στο πλευρό του. Κατά καιρούς έχει απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την επιλογή της αυτή. Στο βιβλίο της «What Happen», παρότι δεν κατονομάζει το σεξουαλικό σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον σύζυγό της, αναφέρει: 

«Υπήρχαν στιγμές που ήμουν βαθιά αβέβαιη για το αν ο γάμος μας μπορούσε ή έπρεπε να επιβιώσει. Αλλά εκείνες τις ημέρες έκανα στον εαυτό μου την ερώτηση που είχε μεγαλύτερη σημασία για μένα: Τον αγαπώ ακόμα; Και μπορώ να εξακολουθώ να βρίσκομαι σε αυτόν τον γάμο χωρίς να γίνω αγνώριστη -χωρίς να διαστρεβλωθώ από θυμό, ή κακία; Οι απαντήσεις ήταν πάντα θετικές. Έτσι συνέχισα».

Μετά το σκάνδαλο, η Μόνικα Λεβίνσκι έγινε ιδιαίτερα γνωστή. Δίνει συνεντεύεξις, συμμετέχει σε εκδηλώσεις, ενώ το 2002, όταν η συμφωνία σιωπής για το σκάνδαλο είχε λήξει, έδινε ξεκάθαρα απαντήσεις για τη σχέση με τον πρώτην πρόεδρο των ΗΠΑ. 

 

Σαν σήμερα 17 Αυγούστου - Γεγονότα

  • 309 - Ο Πάπας Ευσέβιος εξορίζεται από τον αυτοκράτορα Μαξέντιο στη Σικελία, όπου θα πεθάνει ίσως από απεργία πείνας.
  • 682 - Ο Λέων Β΄ γίνεται Πάπας.
  • 986 - Οι Βούλγαροι με επικεφαλής τον Σαμουήλ της δυναστείας των Κομητόπουλων νικούν τον Βυζαντινό στρατό στην Πύλη του Τραϊανού. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος Β´ μόλις που διαφεύγει.
  • 1186 - Ο δούκας Ότακαρ Δ΄ της Στυρίας και ο δούκας Λεοπόλδος Ε΄ της Αυστρίας υπογράφουν συμφωνία, σύμφωνα με την οποία ο Ότακαρ δίνει το δουκάτο του στο Λεοπόλδο και στο γιο του, Φρειδερίκο, υπό τον όρο ότι η Αυστρία και η Στυρία θα παραμείνουν αδιαίρετες.
  • 1386 - Ο Κάρολος Τόπια, ηγεμόνας του πριγκιπάτου της Αλβανίας, σχηματίζει συμμαχία με τη Βενετική Δημοκρατία, δεσμευόμενος να συμμετάσχει σε όλους τους πολέμους της Δημοκρατίας με αντάλλαγμα την προστασία έναντι των Οθωμανών.
  • 1424 - Εκατονταετής Πόλεμος: Μάχη του Βερνέιγ. Οι αγγλικές δυνάμεις υπό τον Ιωάννη του Λάνκαστερ νικούν έναν μεγαλύτερο γαλλικό στρατό.
  • 1498 - Ο Καίσαρας Βοργίας, γιος του Πάπα Αλέξανδρου ΣΤ΄, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που παραιτείται από το αξίωμα του καρδινάλιου.
  • 1560 - Η Καθολική Εκκλησία ανατρέπεται και ο Προτεσταντισμός καθιερώνεται ως η εθνική θρησκεία της Σκωτίας.
  • 1585 - Ογδοηκονταετής Πόλεμος: Πολιορκία της Αμβέρσας. Η Αμβέρσα καταλαμβάνεται από τις ισπανικές δυνάμεις υπό τον Αλεσσάντρο Φαρνέζε, δούκα της Πάρμα, ο οποίος διατάζει τους προτεστάντες να φύγουν από την πόλη, με αποτέλεσμα πάνω από τους μισούς από τους 100.000 κατοίκους να διαφύγουν στην Ολλανδική Δημοκρατία.
  • 1717 - Η πολιορκία του Βελιγραδίου λήγει με τα αυστριακά στρατεύματα του Ευγένιου της Σαβοΐας να καταλαμβάνουν την πόλη από τους Οθωμανούς.
  • 1740 - Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΔ΄, πρωτύτερα γνωστός ως Πρόσπερο Λαμπερτίνι, διαδέχεται τον Πάπα Κλήμη ΙΒ΄ ως 247ος Πάπας.
  • 1859 - Πραγματοποιείται στην Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών, η πρώτη πτήση υπηρεσίας αεροπορικού ταχυδρομείου με τη χρήση αεροστάτου του Τζον Γουάις.
  • 1883 - Παίζεται για πρώτη φορά δημοσίως ο εθνικός ύμνος της Δομινικανής Δημοκρατίας.
  • 1944 - Εθνική Αντίσταση: Δυνάμεις του Ε.Δ.Ε.Σ. νικούν τους Γερμανούς στη μάχη της Μενίνας.
  • 1944 - Μπλόκο της Κοκκινιάς: Τα γερμανικά στρατεύματα προβαίνουν σε ομαδικές εκτελέσεις Ελλήνων πατριωτών στην Κοκκινιά.
  • 1945 - Ο Σουκάρνο και ο Μοχάμαντ Χάτα κηρύσσουν την ανεξαρτησία της Ινδονησίας, πυροδοτώντας την ινδονησιακή εθνική επανάσταση ενάντια στην Ολλανδική Αποικιακή Αυτοκρατορία.
  • 1958 - Εκτοξεύεται το Πάιονηρ 0, στην πρώτη αμερικανική προσπάθεια να τεθεί όχημα σε σεληνιακή τροχιά, η οποία όμως αποτυγχάνει.
  • 1962 - Ο Πέτερ Φέχτερ πυροβολείται και αιμορραγεί μέχρι θανάτου προσπαθώντας να διασχίσει το Τείχος του Βερολίνου.
  • 1969 - Στις ΗΠΑ, 248 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους όταν το ο τυφώνας Camille πλήττει την πολιτεία του Μιζούρι. Οι υλικές ζημιές ανέρχονται σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • 1969 - Αεροπειρατία σε αεροπλάνο της Ολυμπιακής από τον Βασίλειο Τσιρώνη, ο οποίος μαζί με την γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά εξανάγκασε το αεροσκάφος να προσγειωθεί στον Αυλώνα της Αλβανίας. Οι επιβάτες γύρισαν σώοι στην Ελλάδα, ενώ οι δράστες έμειναν στην Αλβανία.
  • 1970 - Πρόγραμμα Βενέρα: Εκτοξεύτεται το Βενέρα 7. Στη συνέχεια θα γίνει το πρώτο διαστημικό σκάφος που θα μεταδώσει επιτυχώς δεδομένα από την επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη (Αφροδίτη).
  • 1979 - Στην Ουκρανία, δύο σοβιετικά αεροσκάφη συγκρούονται και 156 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.
  • 1988 - Ο Πρόεδρος του Πακιστάν, Ζία Μοχάμαντ ουλ- Χακ και ο Αμερικανός πρεσβευτής, Άρνολντ Ράφελ, χάνουν τη ζωή τους μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο αεροπλάνο που επέβαιναν, αμέσως μετά την απογείωσή του.
  • 1995 - Στις Βερμούδες παραιτείται η κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το οποίο το 74% τάχθηκε κατά της ανεξαρτησίας από τη Βρετανία.
  • 1996 - Από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, εκτοξεύεται ο πύραυλος Σογιούζ, με γαλλο-ρωσικό πλήρωμα.
  • 1996 - Η Ρουθ Πέρις εκλέγεται πρόεδρος της κυβέρνησης της Λιβερίας και γίνεται η πρώτη γυναίκα επικεφαλής αφρικανικής χώρας.
  • 1999 - Σεισμός 7,4 Ρίχτερ πλήττει την βορειοδυτική Τουρκία και σκοτώνει 17.000 άτομα και τραυματίζει 44.000.
  • 2005 - Ξεκίνησε από το Ισραήλ η εκκένωση της λωρίδας της Γάζας από Εβραίους εποίκους.

Σαν σήμερα 17 Αυγούστου - Γεννήσεις

  • 1465 - Φιλιβέρτος Α΄, δούκας της Σαβοΐας
  • 1601 - Πιερ ντε Φερμά, Γάλλος μαθηματικός
  • 1629 - Γιαν Σομπιέσκι, βασιλιάς της Πολωνίας
  • 1786 - Ντέιβιντ Κρόκετ, Αμερικανός στρατιωτικός και πολιτικός
  • 1831 - Βίκτωρ Βοσσέρ, Γάλλος στρατιωτικός
  • 1844 - Μενελίκ Β΄, αυτοκράτορας της Αιθιοπίας
  • 1866 - Παύλος Νιρβάνας, Έλληνας συγγραφέας
  • 1876 - Ντράγκουτιν Ντιμιτρίεβιτς, Σέρβος στρατιωτικός
  • 1887 - Κάρολος Α΄, αυτοκράτορας της Αυστρίας
  • 1890 - Χάρυ Χόπκινς, Αμερικανός πολιτικός
  • 1895 - Άρης Μαλιαγρός, Έλληνας ηθοποιός
  • 1899 - Βασίλης Λάσκος, Έλληνας στρατιωτικός
  • 1911 - Μιχαήλ Μποτβίνικ, Ρώσος σκακιστής
  • 1930 - Τεντ Χιουζ, Άγγλος ποιητής
  • 1932 - Βιντιαντάρ Σουρατζπρασάντ Νάιπολ, συγγραφέας από το Τρινιντάντ
  • 1937 - Σπύρος Φωκάς, Έλληνας ηθοποιός
  • 1938 - Θεόδωρος Πάγκαλος, Έλληνας πολιτικός
  • 1943 - Παναγιώτης Κονδύλης, Έλληνας φιλόσοφος και συγγραφέας
  • 1943 - Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Αμερικανός ηθοποιός
  • 1944 – Ρετζέπ Μεϊντάνι, Πρόεδρος της Αλβανίας
  • 1946 - Πάτρικ Μάνινγκ, πρωθυπουργός του Τρινιντάντ και Τομπάγκο
  • 1947 - Μοχάμετ Αμπντελαζίζ, πρόεδρος της Δυτικής Σαχάρας
  • 1952 - Νέλσον Πικέ, Βραζιλιάνος οδηγός αγώνων
  • 1953 - Χέρτα Μύλερ, Γερμανίδα συγγραφέας
  • 1958 - Μπελίντα Καρλάιλ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια (The Go-Go's)
  • 1960 - Σον Πεν, Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης
  • 1977 - Τιερί Ανρί, Γάλλος ποδοσφαιριστής
  • 1977 - Τάρια Τούρουνεν, Φινλανδή τραγουδίστρια (Nightwish)
  • 1992 - Πέιτζ, Αγγλίδα παλαίστρια

Σαν σήμερα 17 Αυγούστου - Θάνατοι

  • 754 - Καρλομάν ο μαγιορδόμος, Φράγκος αριστοκράτης
  • 1553 - Κάρολος Γ΄, δούκας της Σαβοΐας
  • 1673 - Ρενιέ ντε Γκράαφ, Ολλανδός ιατρός και ανατόμος
  • 1786 - Φρειδερίκος Β΄, βασιλιάς της Πρωσίας
  • 1850 - Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν, Αργεντινός στρατηγός
  • 1916 - Ουμπέρτο Μποτσιόνι, Ιταλός ζωγράφος και γλύπτης
  • 1925 - Ιοάν Σλάβιτς, Ρουμάνος συγγραφέας
  • 1955 - Φερνάν Λεζέ, Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης
  • 1965 - Γεώργιος Βοραζάνης, Έλληνας πολιτικός
  • 1969 - Όττο Στερν, Γερμανός φυσικός
  • 1969 - Λούντβιχ Μις φαν ντερ Ρόε, Γερμανός αρχιτέκτονας
  • 1973 - Κόνραντ Άικεν, Αμερικανός συγγραφέας
  • 1977 - Ντέλμερ Ντέιβς, Αμερικανός σκηνοθέτης
  • 1983 - Αγγέλα Παπάζογλου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
  • 1985 - Σάκης Καράγιωργας, Έλληνας οικονομολόγος
  • 1987 - Ρούντολφ Ες, Γερμανός πολιτικός
  • 1988 - Μουχάμαντ Ζία-Ουλ-Χακ, Πακιστανός στρατιωτικός και πολιτικός
  • 1989 - Νικόλαος Κούρναβος, Έλληνας πολιτικός
  • 1995 - Χάουαρντ Κοκ, Αμερικανός σεναριογράφος
  • 1996 - Νικόλαος Χελιδόνης, Έλληνας πολιτικός
  • 1998 - Νέλλη Σουγιουλτζόγλου, Ελληνίδα φωτογράφος
  • 2009 - Γιάνι Μπάσο, Ιταλός σαξοφωνίστας
  • 2010 - Φραντσέσκο Κοσίγκα, Ιταλός πολιτικός

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ