Κοσμος

Καμία συμφωνία για τον Αμαζόνιο - Η αποψίλωση συνεχίζεται

Εντύπωση προκαλεί η απουσία Μακρόν από τη σύνοδο για το δάσος του Αμαζονίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Αμαζόνιος ποταμός και το δάσος του
© EPA/ANTONIO LACERDA

Η Σύνοδος Κορυφής των 8 παραποτάμιων χωρών του Αμαζονίου δεν κατέληξε σε δεσμευτική συμφωνία για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών. Απούσα η Γαλλία.

Με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής για το κλίμα στην πόλη Μπελέμ της Βραζιλίας, οι ηγέτες 8 χωρών του Αμαζονίου ανήγγειλαν απλώς χθες τη δημιουργία ενός νέου oργανισμού για την προστασία του δάσους, το οποίο θεωρείται «ο πνεύμονας της Γης».

Ονόμασαν τον οργανισμό: «Αμαζόνια Ένωση για τον αγώνα κατά της αποψίλωσης του δάσους». Από την εικόνα έλειπε ο ένατος ηγέτης, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος μάλιστα είχε προσωπική πρόσκληση από τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Λούλα.

Οι Γάλλοι οικολόγοι δεν κατανοούν πώς είναι δυνατόν να χάσει τέτοια ευκαιρία για το κλίμα ο πρόεδρος Μακρόν και να προτιμήσει να παραμείνει στο προεδρικό θέρετρο στη Μπεργκασόν, επιλέγοντας να εκπροσωπηθεί από τη Γαλλίδα πρέσβειρα Μπριζίτ Κολέ.

Η Γαλλία θεωρείται η ένατη χώρα με παρουσία στην περιοχή του Αμαζονίου μέσω της κτήσης της στη Γουιάνα, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος καλύπτεται από το δάσος του Αμαζονίου. Οι ηγέτες της Γουιάνας επίσης δεν κατάλαβαν γιατί δεν ενημερώθηκαν και γιατί δεν εκπροσώπησαν τη Γαλλία οι ίδιοι, αφού ξέρουν τα προβλήματα του τόπου.

Περιφρόνηση ή πολιτική δυσφορία;

Πολλοί σχολιάζουν μιλώντας για «περιφρόνηση» από τον Μακρόν, η οποία όμως δεν γίνεται κατανοητή όταν ο ίδιος το 2019 έκανε την επανάστασή του απορρίπτοντας την εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών «Μερκοσούρ», με τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ των οποίων και η Βραζιλία, κατηγορώντας τον τότε πρόεδρο Μπολσονάρο ότι δεν σεβόταν τις δεσμεύσεις του για το κλίμα.

Άλλοι βέβαια αναζητούν βαθύτερα πολιτικά αίτια, τα οποία έκαναν τον Εμανουέλ Μακρόν να μην μετακινηθεί στη Βραζιλία.

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει στη Συνάντηση Κορυφής των λεγόμενων χωρών Μπρικς, (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική). Η συνάντηση προβλέπεται για τις 22 με 24 Αυγούστου στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Όμως, η Νοτιοαφρικανή ΥΠΕΞ Ναλέντι Παντόρ ενημέρωσε χθες το Ελιζέ ότι δεν είναι δυνατόν να προσκληθεί ο πρόεδρος. Ως λόγος θεωρείται ένα βέτο της Ρωσίας.

Πηγή: Deutsche Welle

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ