Κοσμος

Μήνυση στον τραγουδιστή των Placebo, Mπράιαν Μόλκο, από τη Τζόρτζια Μελόνι

Την είχε αποκαλέσει σε συναυλία του «φασίστρια, ναζίστρια και ρατσίστρια»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζόρτζια Μελόνι
Τζόρτζια Μελόνι © ANSA

Ιταλία: Η πρωθυπουργός Μελόνι κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του τραγουδιστή του συγκροτήματος Placebo - Μήνυση κατέθεσε και η αδελφή της Μελόνι κατά σκιτσογράφου

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αποφάσισε να καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του τραγουδιστή του βρετανικού συγκροτήματος Placebo, Mπράιαν Μόλκο. Την είδηση αποκάλυψε η ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Να θυμίσουμε ότι ο Μόλκο, κατά τη διάρκεια συναυλίας του στο Τορίνο, στις 11 Ιουλίου, είχε χαρακτηρίσει τη Μελόνι «φασίστρια, ναζίστρια και ρατσίστρια». Η εισαγγελία του Τορίνο, μετά τη συγκεκριμένη συναυλία, ξεκίνησε έρευνα για εξύβριση των θεσμών του ιταλικού κράτους.

Ο τραγουδιστής των Placebo, Μπράιαν Μόλκο
Ο τραγουδιστής των Placebo, Μπράιαν Μόλκο © Javier Zorrilla / EPA

H Τζόρτζια Μελόνι -η κυβερνητική εμπειρία της οποίας είχε περιοριστεί σε μία θητεία ως υπουργός στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι το 2008- έγινε επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2022.

Το κόμμα της είναι οι κληρονόμοι του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI), ενός νεοφασιστικού κόμματος που δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από το οποίο πήρε την τρίχρωμη φλόγα το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» όταν ιδρύθηκε στα τέλη του 2012.

Μήνυση κατά σκιτσογράφου από την αδελφή της Μελόνι

Παράλληλα, η Αριάνα Μελόνι, αδελφή της Ιταλίδας πρωθυπουργού, κατέθεσε επίσης μήνυση στη Ρώμη, κατά του σκιτσογράφου Μάριο Νατάντζελο, της εφημερίδας Il Fatto Quotidiano.

O σύζυγος της Αριάνα Μελόνι, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, είναι ο νυν υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας. Ο σκιτσογράφος, στις 20 του περασμένου Απριλίου είχε «εμπνευστεί», με σκίτσο του, σε δηλώσεις του Λολομπρίτζιντα περί κινδύνου «εθνικής αντικατάστασης» των Ιταλών πολιτών, από μέρους των μεταναστών.

Το συγκεκριμένο σκίτσο παρουσίαζε την Αριάνα Μελόνι, σε ένα κρεβάτι δίπλα σε ένα μαύρο άνδρα. Εκείνος την ρωτούσε «ο σύζυγός σου;» με την αδελφή της Ιταλίδας πρωθυπουργού να απαντά: «μην ανησυχείς, ασχολείται όλη την ημέρα με την εθνική αντικατάσταση».

Τον Νατάντζελο υπεράσπισε ο διευθυντής της εφημερίδας Il Fatto Quotidiano, Μάρκο Τραβάλιο ενώ πειθαρχική διαδικασία που ξεκίνησε η Ιταλική Ένωση Συντακτών, τελικά ετέθη στο αρχείο. Οι δε συντάκτες της εφημερίδας, με αναφορά στην μήνυση σε βάρος του σκιτσογράφου, έκαναν λόγο για «επικίνδυνη απόφαση, η οποία αποσκοπεί στον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου».

Η Αριάνα Μελόνι, όμως, μετά την δημοσίευση του σκίτσου, έγραψε στο Facebook ότι «κάποιοι, προκειμένου να επιτεθούν στους αντιπάλους, αποσταθεροποιούν την ζωή ανθρώπων και οικογενειών». Η Τζόρτζια Μελόνι, τέλος, είχε βγάλει «σέλφι» με την αδελφή της και σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε γράψει: «ψηλά το κεφάλι, μαζί, ανέκαθεν και για πάντα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ