Κοσμος

Εισαγγελική έρευνα στον τραγουδιστή των Placebo - Αποκάλεσε τη Μελόνι «ρατσίστρια, φασίστρια»

Πολιτικός σάλος για τα σχόλια του Μπράιαν Μόλκο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εισαγγελική έρευνα στον τραγουδιστή των Placebo - Αποκάλεσε τη Μελόνι «ρατσίστρια, φασίστρια»
Ο τραγουδιστής των Placebo, Μπράιαν Μόλκο © Kiko Huesca / EPA

Ιταλία: Υπό εισαγγελική έρευνα ο τραγουδιστής των Placebo επειδή αποκάλεσε την ακροδεξιά πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι «ρατσίστρια, φασίστρια»

Ο τραγουδιστής των Placebo, Μπράιαν Μόλκο, προκαλεί πολιτικό σάλο στην Ιταλία, επειδή καταφέρθηκε εναντίον της ακροδεξιάς πρωθυπουργού της χώρας, Τζόρτζια Μελόνι, αποκαλώντας την «φασίστρια» και «ρατσίστρια» κατά τη διάρκεια μιας κατάμεστης συναυλίας κοντά στο Τορίνο.

Οι εισαγγελείς στο Τορίνο έχουν πλέον ξεκινήσει έρευνα εναντίον του Αμερικανοβρετανού frontman του alt-rock συγκροτήματος, μετά την εμφάνισή του την περασμένη εβδομάδα μπροστά σε 10.000 θεατές στο φεστιβάλ Sonic Park στο Στουπινίτζι, έξω από το Τορίνο.

Το άρθρο 290 του ιταλικού ποινικού κώδικα προβλέπει πρόστιμο 1.000 έως 5.000 ευρώ σε όποιον «δυσφημεί δημόσια τη Δημοκρατία» αλλά και το Κοινοβούλιο, την κυβέρνηση, το Συνταγματικό Συμβούλιο, τη δικαιοσύνη ή τον στρατό. Η χώρα έχει επίσης πολύ αυστηρούς νόμους περί συκοφαντικής δυσφήμισης.

Ο Ιταλός συγγραφέας και ακτιβιστής Ρομπέρτο Σαβιάνο, του οποίου το έργο για τη ναπολιτάνικη μαφία «Gomorrah» αποτελεί τη βάση για τη δημοφιλή σειρά του HBO Max με τον ίδιο τίτλο, βρίσκεται εν μέσω μιας αγωγής δυσφήμισης που έχει καταθέσει εναντίον του η Μελόνι επειδή την αποκάλεσε «μπάσταρδο», ενώ καυτηρίασε τη στάση της για τους μετανάστες.

Για τους Placebo, η πιο σημαντική επίπτωση από το γεγονός ότι ο Μόλκο αποκάλεσε την Μελόνι «φασίστρια» είναι ότι υπήρξαν πολιτικές αντιδράσεις κατά της επερχόμενης συναυλίας τους που έχει προγραμματιστεί για την 1η Αυγούστου στο Σάσσαρ, στο νησί της Σαρδηνίας.

Ο δήμαρχος του Σάσαρι ανέφερε ότι δεν θα εμποδίσει το συγκρότημα να πραγματοποιήσει τη συναυλία του την 1η Αυγούστου.

«Ο δήμος Σάσαρι δεν καταδικάζει κανέναν και δεν κάνει διάλεξη σε κανέναν. Εάν οι Placebo διαπράττουν άσεμνες, χυδαίες πράξεις, θα απαντήσουν στη δικαιοσύνη, όχι στον δήμαρχο ή στην περιφέρεια», δήλωσε σήμερα ο Νάνι Κάμπους, δήμαρχος που εκλέχθηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος αλλά προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της Μελόνι.

Ωστόσο ένα δεξιό μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, ο Μαριολίνο Αντρία, απηύθυνε έκκληση με την οποία ρωτά τον δήμαρχο της πόλης, Νάνι Κάμπους -ο οποίος είναι επίσης δεξιός- «τι μέτρα προτίθεται να λάβει η διοίκηση για να αποφύγει ένα δυσάρεστο αντίγραφο αυτού που συνέβη στο Στουπινίτζι και πώς σκοπεύετε να λογοκρίνετε (σ.σ. το ενδεχόμενο) ενός τέτοιου γεγονότος».

Η Πάολα Αμπρότζιο, γερουσιαστίνα από το κόμμα της Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας», κατήγγειλε τα όσα είπε ο Μόλκο ως «ένα χαστούκι στην Ιταλία και τη Δημοκρατία».

«Είναι μια λεπτή υπόθεση, κανένα σχόλιο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εισαγγελέας του Τορίνο που έχει επιφορτισθεί με την έρευνα.

H Τζόρτζια Μελόνι -η κυβερνητική εμπειρία της οποίας είχε περιοριστεί σε μία θητεία ως υπουργός στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι το 2008- έγινε επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2022.

Το κόμμα της είναι οι κληρονόμοι του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI), ενός νεοφασιστικού κόμματος που δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από το οποίο πήρε την τρίχρωμη φλόγα το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» όταν ιδρύθηκε στα τέλη του 2012.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ