Κοσμος

Ρωγμές στον καθεδρικό ναό της Σιένα

Καταρτίστηκε επείγουσα παρέμβαση συντήρησης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καθεδρικός ναός της Σιένα
Καθεδρικός ναός της Σιένα © Unsplash

Σιένα: Ανησυχία για τις ρωγμές που εντοπίστηκαν στον καθεδρικό ναό - Επείγουσα παρέμβαση συντήρησης 

Κατά τη διάρκεια ορισμένων δραστηριοτήτων επιθεώρησης ποσοστώσεων, που πραγματοποιήθηκαν στον καθεδρικό ναό της Σιένα, τον περασμένο Ιούνιο, εντοπίστηκαν σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπεύθυνων συντήρησης του καθεδρικού ναού, μερικές μεγάλες και μικρότερες ρωγμές.

Ακολούθησαν οι αρμόδιοι έλεγχοι και καταρτίστηκε ένα πρόγραμμα άμεσης παρέμβασης, σε συνεργασία με την εταιρεία Acrobatic Monuments Construction, που ειδικεύεται σε τεχνικές ασφαλείας με σχοινιά και είναι υπεύθυνοι για πολλές επιθεωρήσεις σε ιστορικά μνημεία της Ιταλίας.

Στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού
Στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού © Facebook/Complesso Duomo di Siena

Πώς έγιναν οι εργασίες στον ναό της Σιένας σε διάστημα μόλις λίγων ημερών

Μέσα σε δύο μέρες οι σκαλωσιές είχαν ανεγερθεί ενώ ενεργοποιήθηκαν και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους πολίτες, χωρίς να εμποδίζεται η ομαλή διεξαγωγή των λειτουργιών. Παράλληλα λήφθηκαν ειδικά μέτρα ασφαλείας για το εντυπωσιακό μαρμάρινο δάπεδο, που αν και συνήθως είναι καλυμμένο, εντούτοις αυτή την περίοδο είναι ορατό στους επισκέπτες.

Εργασίες συντήρησης
Εργασίες συντήρησης © Facebook/Complesso Duomo di Siena

Η άμεση παρέμβαση για την αποκατάσταση του ναού έγινε ακόμα πιο εμφανής όταν την πρώτη ημέρα των εργασιών ένας σεισμός 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανάγκασε τους συντηρητές που βρίσκονταν στις σκαλωσιές ύψους 18 μέτρων από το δάπεδο να κατεβούν. Οι εργασίες, ωστόσο, αποκατάστασης άρχισαν ξανά την επόμενη μέρα χωρίς να υπάρξουν άλλα απρόοπτα. 

Τι απεικονίζεται στο σημείο που βρέθηκαν οι ρωγμές

Να σημειωθεί πως το κεντρικό κλίτος στο οποίο βρέθηκαν οι ρωγμές τον περασμένο Ιούνιο περιλαμβάνουν μια σειρά από 171 προτομές παπών που ολοκληρώθηκαν από διάφορους καλλιτέχνες από το 1497 μέχρι το 1502. Η ακολουθία αρχίζει με τον Άγιο Πέτρο και ακολουθούν όλοι οι ποντίφικες που έχουν κάτσει στον παππικό θρόνο μέχρι και τον Λούκιο τον Γ', πάπα από το 1181 μέχρι το 1185. Από κάτω βρίσκονται μετάλλια με 36 αυτοκράτορες, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν σε δύο διαφορετικές περιόδους. Οι αυτοκράτορες δεν έχουν ταυτοποιηθεί σε απόλυτο βαθμό, ενώ ο λόγος που συμπεριλήφθηκαν αυτές οι κοσμικές μορφές παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστος.

Στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού
Στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού © Facebook/Complesso Duomo di Siena

Το έργο των συντηρητών ολοκληρώθηκε έναν μόλις μήνα μετά και οι σκαλωσιές αποσυναρμολογήθηκαν, με το κοινό να μπορεί να θαυμάσει και πάλι στην ολότητά του τον καθεδρικό ναό. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ