Κοσμος

Στο «κόκκινο» η ανεργία των νέων στην Κίνα - Νέο ρεκόρ τον Ιούνιο

Με αργούς ρυθμούς η ανάκαμψη του ασιατικού γίγαντα από την πανδημία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κίνα: Νέο ρεκόρ για την ανεργία των νέων
© EPA

Κίνα: Το ποσοστό ανεργίας για τους νέους των πόλεων ανεβαίνει εδώ και αρκετούς μήνες, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των νέων στην Κίνα - στο ηλικιακό φάσμα μεταξύ των 16 και των 24 ετών έσπασε για άλλον έναν μήνα ρεκόρ τον Ιούνιο, φθάνοντας το 21,3%, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Ο συγκεκριμένος δείκτης, ο οποίος αφορά τους κατοίκους αστικών ζωνών, δεν σταματά να αυξάνεται τους τελευταίους μήνες: έφθασε το 20,8% τον Μάιο, ενώ το ποσοστό ανεργίας στον συνολικό πληθυσμό παρέμεινε σταθερό στο 5,2%, αμετάβλητο από τον Απρίλιο.

Η απασχόληση των νέων είναι ένας από τους δείκτες που παρακολουθείται στενά από τους οικονομολόγους, καθώς φέτος αναμένεται να εισέλθουν στην κινεζική αγορά εργασίας 11,58 εκατομμύρια απόφοιτοι πανεπιστημίων, αριθμός ρεκόρ.

Το ποσοστό ανεργίας για τους νέους των πόλεων ανεβαίνει εδώ και αρκετούς μήνες. Αυτό οφείλεται σε παράγοντες, όπως η αναντιστοιχία μεταξύ του τι εκπαιδεύτηκαν να κάνουν οι απόφοιτοι και των θέσεων εργασίας που είναι σήμερα διαθέσιμες.

Οι αρχές παραδέχθηκαν ότι η ανεργία των νέων θα συνεχίσει πιθανότατα να αυξάνεται τους επόμενους μήνες, προτού φθάσει στο αποκορύφωμά της γύρω στον Αύγουστο.

Οι άνεργοι νέοι αποτελούν μόλις το 1,4% του δυνητικού εργατικού δυναμικού στις αστικές περιοχές της Κίνας, εκτίμησε ο Dan Wang, επικεφαλής οικονομολόγος της Hang Seng Bank China.

Ωστόσο, δήλωσε στο BBC ότι το ζήτημα της ανεργίας των νέων «απαιτεί πιο άμεσες πολιτικές απαντήσεις, επειδή αυτή η ομάδα του πληθυσμού είναι αρκετά ομιλητική στο διαδίκτυο».

«Η έκφραση της δυσαρέσκειάς τους για την τρέχουσα κατάσταση μπορεί να προκαλέσει μια ευρύτερη απώλεια εμπιστοσύνης στην οικονομία», πρόσθεσε.

Η Κίνα άρχισε να δημοσιεύει στοιχεία για την ανεργία των νέων το 2018. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν δημοσιεύει στοιχεία σχετικά με την κατάσταση απασχόλησης των νέων στις αγροτικές περιοχές.

Με αργούς ρυθμούς η ανάκαμψη από την πανδημία

Την ίδια ώρα, η ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία παραπαίει: η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,8% τους τρεις μήνες έως τα τέλη Ιουνίου. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας δήλωσε ότι τα στοιχεία «έδειξαν μια καλή δυναμική ανάκαμψης».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 6,3% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση. Ξεπέρασε την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου, αλλά δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες των αναλυτών.

«Η απογοήτευση είναι ιδιαίτερα εμφανής στις λιανικές πωλήσεις και στις επενδύσεις σε κατοικίες», δήλωσε στο BBC ο Qian Wang, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού στην επενδυτική εταιρεία Vanguard.

«Αυτό, σε συνδυασμό με τις προηγούμενες εκθέσεις για το εμπόριο, τον πληθωρισμό και τις πιστώσεις, επιβεβαίωσε την άποψή μας ότι η υποκείμενη αναπτυξιακή δυναμική εξακολουθεί να είναι πολύ αδύναμη», πρόσθεσε.

Η παγκόσμια ζήτηση για κινεζικά προϊόντα έχει μειωθεί σημαντικά. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με το διογκούμενο χρέος των τοπικών κυβερνήσεων και την αγορά κατοικίας.

Πολλοί αναλυτές περιμένουν πλέον ότι οι κινεζικές αρχές θα ανακοινώσουν σύντομα νέα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας.

Τον Μάρτιο, ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να επιτύχει τον στόχο του 5% για οικονομική ανάπτυξη φέτος. Είπε ότι ο στόχος «δεν θα είναι εύκολο να επιτευχθεί, παρόλο που η οικονομία σταθεροποιείται και ανακάμπτει και πάλι».

Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα χρόνο, για να ενθαρρύνει την αύξηση των δαπανών. Όμως οι ειδικοί λένε ότι η κυβέρνηση έχει ακόμη περισσότερα όπλα στο οπλοστάσιό της για να τονώσει την οικονομία σε περίπτωση που η κατάσταση δεν βελτιωθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ