Κοσμος

FT: Ο Σι προειδοποίησε τον Πούτιν να μη χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία

Διαψεύδει το Κρεμλίνο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
FT: Ο Σι προειδοποίησε τον Πούτιν να μη χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία
© Getty Images

Βλαντίμιρ Πούτιν: Ο Κινέζος πρόεδρος φαίνεται να παρακάλεσε κατ' ιδίαν τον Ρώσο ομόλογό του να μη χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία

Ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε καταπρόσωπο τον Βλαντίμιρ Πούτιν να μην κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, σύμφωνα δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται πληροφορίες δυτικών και κινέζων αξιωματούχων.

Η προειδοποίηση διατυπώθηκε κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Κίνας στην Μόσχα τον Μάρτιο.

Έκτοτε, Κινέζοι αξιωματούχοι διεκδικούν σε ιδιωτικές συνομιλίες τα εύσημα για το γεγονός ότι το Πεκίνο έπεισε τον Ρώσο πρόεδρο να απέχει από τις κεκαλυμμένες απειλές για τη χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η αποτροπή του Πούτιν από τη χρήση ενός τέτοιου όπλου έχει κεντρική σημασία για την εκστρατεία της Κίνας να αποκαταστήσει τους κατεστραμμένους δεσμούς με την Ευρώπη, δήλωσε ανώτερος σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης. Η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 έχει φέρει τη Μόσχα και τον σύμμαχό της, το Πεκίνο, σε αντιπαράθεση με μεγάλο μέρος της ηπείρου.

Η Κίνα έχει αντιταχθεί σταθερά στη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία στις δημόσιες δηλώσεις της. Ωστόσο, πολλοί από τους υποστηρικτές του Κιέβου έχουν αμφισβητήσει τη δέσμευση του Πεκίνου σε μια τέτοια αποτροπή, δεδομένης της «χωρίς όρια» εταιρικής σχέσης του Σι με τον Πούτιν.

Ένα ρωσικό πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία ή σε έναν από τους Ευρωπαίους συμμάχους της θα κινδύνευε να στρέψει τη Γηραιά Ήπειρο εναντίον της Κίνας, δήλωσε ανώτατος Κινέζος αξιωματούχος, ενώ η συνεχής πίεση από το Πεκίνο για την αποτροπή μιας τέτοιας πράξης θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων με την Ευρώπη

Ο Shi Yinhong, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Renmin του Πεκίνου, δήλωσε ότι «η Ρωσία δεν έχει ποτέ και δεν θα έχει ποτέ την έγκριση της Κίνας για τη χρήση πυρηνικών όπλων». Εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον της Ουκρανίας, «η Κίνα θα απομακρυνθεί περαιτέρω από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Στο δημοσίευμα των FT περιλαμβάνονται δηλώσεις προσώπων του Κρεμλίνου που υποστήριξαν ότι ο Πούτιν αποφάσισε ανεξαρτήτως να μην κάνει χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, διότι αυτό δεν θα έδινε πλεονέκτημα στην Ρωσία. Τα πρόσωπα αυτά ανέφεραν ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θέλει να καταστρέψει με πυρηνικό χτύπημα περιοχές που διεκδικεί η Ρωσία, ενώ μια τέτοια κίνηση θα βοηθούσε ελάχιστα στην προέλαση των δυνάμεών του.

«Είναι μία σημαντική τοποθέτηση της Κίνας απέναντι στην απειλή για χρήση πυρηνικών από τον παρανοϊκό ρώσο τρομοκράτη», έγραψε στο Telegram ο Αντριι Γερμάκ, ο προσωπάρχης του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Financial Times.

Διαψεύδει το Κρεμλίνο

Πάντως, το Κρεμλίνο διέψυσε ως «κατασκεύασμα» το εν λόγω δημοσίευμα των Financial Times

Όταν ερωτήθηκε αν επιβεβαιώνει το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ:«Οχι, δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω».

Και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες περιέγραψαν το περιεχόμενο των συνομιλιών Πούτιν-Σι. «Ολα τα υπόλοιπα είναι κατασκεύασμα», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ