Κοσμος

Μετάλλια στους διασώστες που συμμετείχαν στον εντοπισμό των τεσσάρων παιδιών στην Κολομβία

Τιμήθηκε και ο σκύλος Ουίλσον

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απονομή μεταλλίων σε όσους συμμετείχαν στην έρευνα και τον εντοπισμό των τεσσάρων παιδιών στη ζούγκλα της Κολομβίας
© EPA / Mauricio Duenas Castaneda

Κολομβία: Μετάλλια στους διασώστες για τον εντοπισμό των τεσσάρων παιδιών στη ζούγκλα - Το χρονικό της υπόθεσης

Μετάλλια στους 86 διασώστες - στρατιωτικούς και τους αυτόχθονες εθελοντές που συμμετείχαν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό των τεσσάρων παιδιών μετά από 40 ημέρες περιπλάνησής τους στη ζούγκλα απένειμε ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο. 

«Δεν τίθεται ζήτημα για το εάν η δυτική ή η παραδοσιακή σοφία είναι πιο σημαντική… Ο συνδυασμός τους έφερε πίσω τα παιδιά», είπε ο κολομβιανός πρόεδρος.

Κολομβία: Το Χρονικό 

Μέλη της φυλής Ουιτότο, τα τέσσερα παιδιά – ηλικίας 1, 4, 9 και 13 ετών – επέζησαν από τη συντριβή του Cessna 206 με το οποίο ταξίδευαν μαζί με τη μητέρα τους και ακόμη ένα συγγενικό πρόσωπο. Η μητέρα άφησε την τελευταία της πνοή τέσσερις ημέρες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους, που στοίχισε επίσης τη ζωή στους άλλους δύο ενήλικους επιβαίνοντες (σ.σ. τον πιλότο και έναν επιβάτη).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το γεγονός ότι τα τέσσερα παιδιά επέζησαν επί 40 ημέρες μέσα στη ζούγκλα οφείλεται στην εξοικείωσή τους με την πυκνή βλάστηση, αλλά και στο θάρρος της 13χρονης που καθοδήγησε τα αδέρφια της. Τα τέσσερα αδέρφια παραμένουν υπό ιατρική παρακολούθηση σε νοσοκομείο, αλλά η κυβέρνηση αναφέρει ότι η κατάσταση της υγείας τους βελτιώνεται με ικανοποιητικό ρυθμό.

Μετάλλιο απονεμήθηκε στον εκπαιδευτή του σκύλου Ουίλσον, ενός βελγικού ποιμενικού που συμμετείχε στην επιχείρηση και εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, έχοντας νωρίτερα εντοπίσει ίχνη των τεσσάρων παιδιών. Μετά τη διάσωση των παιδιών, υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση για τον εντοπισμό του σκύλου, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Κολομβία: Πώς τα Κατάφεραν

«Πεινάω» και «η μαμά μου πέθανε». Με αυτές τις λίγες λέξεις τα δύο μεγαλύτερα παιδιά που εντοπίστηκαν να κρατούν τα μικρότερα αδέλφια τους, δήλωσαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν μετά από 40 ημέρες περιπλάνησης στη ζούγκλα της Κολομβίας, έπειτα από τη συντριβή του μικρού αεροσκάφους με το οποίο ταξίδευαν. Οι αρχές της Κολομβίας λίγες ημέρες μετά τον εντοπισμό των παιδιών έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από τη διάσωση. Τα πλάνα είναι τραβηγμένα από κινητό τηλέφωνο. Σε αυτά φαίνονται τα τέσσερα παιδιά φανερά αδυνατισμένα. Το μικρότερο βρίσκεται στην αγκαλιά ενός διασώστη. «Τα βρήκαμε. Δόξα τω Θεώ!» λέει ο ένας, μέλος φρουράς αυτοχθόνων. Άλλος τραγουδάει, ένας τρίτος καπνίζει –το φυτό του καπνού είναι ιερό για τους ιθαγενείς–, ευχαριστώντας τα πνεύματα για την ευμένειά τους.

«Η μεγαλύτερη κόρη, η Λέσλι, κρατώντας τη μικρή από το χέρι, έτρεξε προς εμένα. Την πήρα στην αγκαλιά μου, μου είπε ‘πεινάω’», ανέφερε ο Νικολάς Ορδόνιες Γκόμες, μέλος της ομάδας. «Τη ρώτησα πού είναι το αγόρι. Ήταν ξαπλωμένο στο πλευρό. Έπειτα από ένα πρώτο χάδι, του έδωσα λίγο φαγητό, σηκώθηκε και μου είπε, έχοντας πλήρη συναίσθηση του τι μου έλεγε: ‘η μαμά μου πέθανε’», συνέχισε. «Τους είπαμε γλυκά λόγια, πως είμαστε φίλοι, ότι μας έστειλαν οι δικοί τους, μας έστειλαν ο μπαμπάς, ο θείος. Πως ήμασταν της οικογένειας», είπε ο κ. Ορδόνιες Γκόμες.

«Μου απάντησε ‘θέλω φαρίνα και τσορίσο’ (σ.σ. ζεστό γεύμα με αλεσμένα σιτηρά και λουκάνικο)», συμπλήρωσε. «Μισή ώρα πριν, βρήκαμε μια χελώνα στον δρόμο», αφηγήθηκε άλλο μέλος της ομάδας. «Κατά τις πεποιθήσεις των προγόνων μας, αν βρεις χελώνα, μπορείς να τής κάνεις μια ευχή, και η ευχή σου θα γίνει πραγματικότητα. Της είπα ‘βρες μου τα παιδιά’, αν και θέλαμε να τη φάμε μετά. Όταν βρήκαμε τα παιδιά, την παρατήσαμε, δεν σκεφτόμασταν τίποτα άλλο παρά μόνο τα μικρά».

Ο διοικητής της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, ο στρατηγός Πέδρο Σάντσες, ήταν επίσης παρών στο πλατό, με τη στολή του και μπορντό μπερέ. «Είναι ήρωες», είπε απλά αναφερόμενος στους περίπου δεκαπέντε ιθαγενείς στο στούντιο. «Είχαμε απελπιστεί λιγάκι, είχε περάσει πολύς καιρός που τα ψάχναμε», εξήγησε άλλο μέλος της ομάδας, ο Χένρι Γκερέρο, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Το ότι εντέλει τα βρήκαν είναι «τεράστια ευτυχία». «Αυτό που ήταν αξιοθαύμαστο ήταν πως όλα είχαν πλήρη συνείδηση» του τι τους συνέβαινε, συνέχισε. Η μεγαλύτερη «τα παρακολουθούσε όλα». «Ήθελαν να φάνε ρυζόγαλο, ψωμί. Μόνο ‘να φάνε, να φάνε’. Κάθονταν πάνω σε μια λινάτσα στο έδαφος, είχαν περάσει τέσσερις ημέρες που βρίσκονταν στο ίδιο σημείο, δεν άντεχαν άλλο».

Είχαν παραμείνει «κοντά σ’ ένα ρυάκι. Γέμιζαν μικρό μπουκάλι αναψυκτικού με νερό», εξήγησε ο κ. Γκερέρο. «Δεν τους συνέβη τίποτα», δεν τους επιτέθηκε κανένα άγριο ζώο, δεν τραυματίστηκε κανένα τους. «Τα πήγαν πολύ καλά».

«Μίλησα μόνο με τη μεγαλύτερη. Μου είπε πως άκουσε όλα τα μηνύματα από τα ελικόπτερα, που έλεγαν ότι τα αναζητούσαμε, το μήνυμα της γιαγιάς τους, που τους έλεγε να μην κρυφτούν και να μη φοβηθούν τον σκύλο Ουίλσον, που τα έψαχνε. Άκουγαν τα μηνύματα, αλλά δεν ήξεραν πού να πάνε σ’ αυτή την πελώρια έκταση, που είναι πολύ δύσκολη».

New details emerge on children found in Colombian jungle | GMA

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY