Κοσμος

Κολομβία: Η 13χρονη Λέσλι βοήθησε τα αδέλφια της να επιβιώσουν επί 40 ημέρες στη ζούγκλα

Νέα στοιχεία για το πώς επέζησαν τα τέσσερα παιδιά

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα τέσσερα παιδιά επιβίωσαν στη ζούγκλα στην Κολομβία για 40 ημέρες - Μεταφέρθηκαν ήδη σε στρατιωτικό νοσοκομείο
© EPA / Mauricio Duenas Castaneda

Κολομβία: Εξαντλημένα, αλλά χαρούμενα τα τέσσερα παιδιά μετά τη διάσωσή τους από περιπλάνηση 40 ημέρων σε ζούγκλα

Στην Κολομβία εξαντλημένα, αλλά «χαρούμενα» εντοπίστηκαν τα τέσσερα παιδιά που σώθηκαν έπειτα από περιπλάνηση 40 ημερών στη ζούγκλα. Μετά τη διάσωσή τους, αναπαύονται σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Μπογκοτά. 

«Μόλις είδα τα εγγόνια μου. Πρώτα απ' όλα, έχουν ζωή μέσα τους. Αν και είναι πολύ εξαντλημένα, βρίσκονται σε καλά χέρια», δήλωσε στους δημοσιογράφους η γιαγιά τους Φιντένσιο Βαλένσια, ιθαγενής της φυλής Ουιτότο, 47 ετών. «Είναι χαρούμενα που βλέπουν την οικογένεια (...) έχουν όλες τις αισθήσεις τους», είπε ο παππούς τους, με τον παραδοσιακό πόντσο γύρω από τον λαιμό, μπροστά από το στρατιωτικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Κολομβίας. «Είναι παιδιά της ερημιάς και ξέρουν πώς να επιζήσουν στη ζούγκλα».

«Στην αρχή επέζησαν τρώγοντας λίγο αλεύρι (που υπήρχε στο αεροπλάνο) και έπειτα σπόρους», εξήγησε ο παππούς τους. Αφού περιπλανήθηκαν επί 40 ημέρες στη ζούγκλα του Γκουαβιάρε στον Αμαζόνιο, η Λέσλι (13 ετών), ο Σολείνι (9 ετών), ο Τιεν Νοριελ (4 ετών) και η Κριστίν (ενός έτους) βρέθηκαν ζωντανοί το απόγευμα της Παρασκευής από τους διασώστες. Μέλη της φυλής Ουιτότο, τα παιδιά, που διασώθηκαν από τη συντριβή του Cessna 206, κατά την οποία σκοτώθηκαν η μητέρα τους και δύο ακόμη ενήλικες, βρέθηκαν σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τον τόπο του δυστυχήματος.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τις έρευνες για την ανεύρεση του Ουίλσον, του σκύλου ανίχνευσης, ενός υπέροχου εξάχρονου Μαλινουά που χάθηκε τις τελευταίες μέρες μέσα στην πυκνή βλάστηση. «Η αρχή μας: δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Κολομβία: Η μεγαλύτερη αδελφή ήταν εκείνη που βοήθησε τα παιδιά να επιβιώσουν στη ζούγκλα

Η γιαγιά των τεσσάρων παιδιών εκτιμά ότι η μαχητική φύση της Λέσλι, της μεγαλύτερης αδελφής, ήταν εκείνη που τους επέτρεψε να επιβιώσουν. Σύμφωνα με την Εθνική Οργάνωση των Λαών των Αμερινδιάνων της Κολομβίας (Opiac), ένας σημαντικός παράγοντας που έπαιξε ρόλο στην επιβίωσή τους είναι το γεγονός ότι είναι ιθαγενείς, είναι αυτός ο πολύ ξεχωριστός δεσμός με τη φύση που τους ορίζει.

«Η επιβίωση των παιδιών είναι η απόδειξη της γνώσης και της σχέσης που διατηρούν οι ιθαγενείς με την φύση, ένας δεσμός που διδάσκεται από όταν βρίσκονται στην κοιλιά της μητέρας τους», γράφει σε ανακοίνωσή της η Opiac.

Συγκινητικές εικόνες από την Κολομβία: Η διάσωση των τεσσάρων παιδιών που βρίσκονταν στη ζούγκλα επί 40 ημέρες (βίντεο)

Συγκινητικές είναι οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη διάσωση των τεσσάρων μικρών παιδιών που βρέθηκαν ζωντανά στη ζούγκλα στην Κολομβία 40 ημέρες μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή της η μητέρα τους. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανάρτησε στο Twitter βίντεο από τη στιγμή που τα παιδιά μεταφέρονται με ασφάλεια στο ελικόπτερο που τα μετέφερε στα νοσοκομεία της χώρας, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας τους.

Στο βίντεο διακρίνονται τα παιδιά, εμφανώς ταλαιπωρημένα, χωρίς να μιλούν, να ανεβαίνουν στο ελικόπτερο με τη βοήθεια των διασωστών και άμεσα να τους χορηγούνται οι πρώτες βοήθειες. 

Επιπλέον, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες από το σημείο όπου τα παιδιά εντοπίστηκαν ζωντανά. 

Κολομβία: Τα τέσσερα παιδιά δεν είχα απομακρυνθεί πολύ από τον τόπο της συντριβής 

Τα παιδιά στην πραγματικότητα δεν είχαν απομακρυνθεί πολύ από τον τόπο της συντριβής, εξήγησε ο κ. Βαλένσια. «Τα βρήκε ιθαγενής Αραρακουάρα που τα έψαχνε από την αρχή, ο Χένρι Γκερέρο», πρόσθεσε ο παππούς. Μέλη της φυλής αυτοχθόνων Ουιτότο, εξοικειωμένα με τη ζωή στη ζούγκλα, τα τέσσερα παιδιά περιπλανιούταν στην πυκνή βλάστηση από την 1η Μαΐου, τη μέρα που το Cessna 206 στο οποίο επέβαιναν, μαζί με τη μητέρα τους, τον πιλότο κι έναν συγγενή τους, συνετρίβη. Οι τρεις ενήλικοι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος βρέθηκαν νεκροί από τον στρατό στον τόπο της καταστροφής.

«Ήταν μαζί, είναι αδύναμα, ας αφήσουμε να τα εξετάσουν γιατροί. Τα βρήκαν, αυτό με χαροποιεί πολύ», είπε ο πρόεδρος Πέτρο σε δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας πως τα έβγαλαν πέρα μόνα τους μέσα στη ζούγκλα. Ο κολομβιανός στρατός δημοσιοποίησε μέσω Twitter περισσότερες φωτογραφίες από το σημείο όπου βρέθηκαν τα αδέλφια, καθισμένα πάνω σε λινάτσες, πλαισιωμένα από στρατιωτικούς και ιθαγενείς που τους πρόσφεραν να φάνε και να πιούνε. Τα δυο μεγαλύτερα φόραγαν σκισμένα παντελόνια τζιν και μακρυμάνικα μπλουζάκια, με τα πόδια τυλιγμένα με λωρίδες υφάσματος.

Πάνω από 100 στρατιωτικοί, με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών, και δεκάδες αυτόχθονες έψαχναν τα παιδιά στη ζούγκλα στα όρια των νομών Γουαβιάρε και Κακετά, μετά τον εντοπισμό του αεροπλάνου με τη μύτη καρφωμένη στο έδαφος μέσα στην πυκνή βλάστηση.

Children who were lost in Colombian jungle arrive in Bogota after rescue | AFP

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ