Κοσμος

Περίπου 10.000 καρχαρίες θανατώθηκαν στη Βραζιλία - Κατασχέθηκαν τόνοι πτερυγίων

Πριν διοχετευθούν στην αγορά της Ασίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πτερύγια καρχαρία
© Youtube / Reuters

Βραζιλία: Θανάτωση καρχαριών ανοιχτά της χώρας και κατάσχεση τόνων πτερυγίων

Πάνω από 28 τόνοι πτερυγίων καρχαρία κατασχέθηκαν από τις αρχές της Βραζιλίας την Τρίτη. Πρόκειται για πτερύγια που φέρεται να αποκτήθηκαν παράνομα και προορίζονταν για εξαγωγή τους στην Ασία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάσχεση του είδους στην πηγή προέλευσης, σύμφωνα με την περιβαλλοντική υπηρεσία Ibama.

Αυτοί οι 28,7 τόνοι πτερυγίων αντιστοιχούν στη θανάτωση περίπου 10.000 γλαυκοκαρχαριών (Prionace glauca, γνωστοί και ως μπλε καρχαρίες), ή ρυγχοκαρχαριών (Isurus oxyrinchus, γνωστοί και ως μάκο), σημειώνει το βραζιλιάνικο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Ανανεώσιμων Φυσικών Πηγών σε ανακοίνωσή του, στην οποία διευκρινίζει ότι αυτοί αλιεύτηκαν «σε αρκετές περιοχές ανοιχτά των βραζιλιανικών ακτών». Σε ανακοίνωση της υπηρεσίας, ένας από τους επικεφαλής, Ζαΐχ Σμιτ, σημείωσε ότι «πρόκειται μάλλον για τη μεγαλύτερη κατάσχεση προϊόντος αυτού του είδους στην ιστορία». 

Σχεδόν το σύνολο των πτερυγίων αυτών κατασχέθηκε από μια εταιρεία της πολιτείας Σάντα Καταρίνα, στη νότια Βραζιλία. Η υπόλοιπη ποσότητα, την οποία ετοιμαζόταν να εξαγάγει άλλη επιχείρηση, κατασχέθηκε στο αεροδρόμιο του Σάο Πάολο, στη νοτιοανατολική Βραζιλία. Στη διακίνηση ενδέχεται να εμπλέκονται και άλλες επιχειρήσεις, σύμφωνα με την Ibama. Τα πτερύγια που κατασχέθηκαν προορίζονταν να εξαχθούν παράνομα στην Ασία, όπου το εμπόριο αυτό, που επικεντρώνεται στο Χονγκ Κονγκ, αγγίζει τα 465 εκατομμύρια ευρώ. Τα πτερύγια καρχαρία μπορούν να πωληθούν 1.000 ευρώ το κιλό στην ανατολική Ασία, όπου χρησιμοποιούνται στις πολύ φημισμένες σούπες της παραδοσιακής κινεζικής κουζίνας.

Στα τέλη Μαΐου, η Βραζιλία καταχώρισε τον καρχαρία μάκο στον κατάλογό της με τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Η πρωτοβουλία αυτή έπεται ιστορικής απόφασης που ελήφθη τον Νοέμβριο στον Παναμά στη διάσκεψη για το διεθνές εμπόριο απειλούμενων ειδών (CITES), που αποσκοπεί στην προστασία περίπου 50 ειδών καρχαριών που απειλούνται από το εμπόριο των πτερυγίων τους στην Ασία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ