Κοσμος

Φόβοι για εκρήξεις ρωσικών ναρκών μετά την ανατίναξη του φράγματος Καχόφκα στην Ουκρανία

Προβλέψεις για έλλειψη πόσιμου νερού

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλημμύρες σε οικισμούς στην Ουκρανία μετά την ανατίναξη του φράγματος Καχόφκα
© EPA / OFFICIAL CHANNEL PRESIDENT OF UKRAINE VOLODYMYR ZELENSKIY HANDOU

Ουκρανία - Ανατίναξη φράγματος Καχόφκα: Φόβοι για εκρήξεις ρωσικών ναρκών και έλλειψη πόσιμου νερού - Κίνδυνος για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Ανυπολόγιστες ζημιές έχουν προκληθεί από την ανατίναξη του φράγματος Καχόφκα, δίνοντας νέα διάσταση στον πόλεμο στην Ουκρανία, την ώρα που υπάρχουν φόβοι για εκρήξεις ρωσικών ναρκών που μεταφέρονται με τα νερά

«Καταστράφηκαν 16 θυροφράγματα, το κτίριο του υδροηλεκτρικού σταθμού και το ανάχωμα μεταξύ αυτού και του θυροφράγματος. Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής δεν μπορεί να αποκατασταθεί», δήλωσε στην DW ο Ιχόρ Συρότα, διευθυντής της εταιρείας Ukrhydroenergo, στην οποία ανήκει ο σταθμός.  Η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται ότι ο σταθμός καταστράφηκε εν μέρει από ουκρανικούς βομβαρδισμούς. Λόγω της καταστροφής, έως και 80 περιοχές κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση.

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός της Καχόφκα είχε καταληφθεί την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Σύμφωνα με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, τον Οκτώβριο του 2022 ο σταθμός ναρκοθετήθηκε πλήρως από τον ρωσικό στρατό. «Ασχολούμαστε με την εκκένωση των πλημμυρισμένων περιοχών. Επί του παρόντος, η περιοχή Όστριβ της Χερσώνα εκκενώνεται», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ μέσω Telegram.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, περίπου 1.300 άνθρωποι απομακρύνθηκαν μέχρι τις 4 μ.μ. τοπική ώρα από τα σωστικά συνεργεία, την αστυνομία και τους εθελοντές. Στη δεξιά όχθη του Δνείπερου, στην περιοχή της Χερσώνας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, η κατάσταση δεν είναι κρίσιμη, επειδή οι περιοχές είναι υψηλότερες από ό,τι στην αριστερή όχθη του ποταμού.

Severe flooding leaves southern Kherson underwater | Nova Kakhovka dam breach

Πόλεις και χωριά απειλούνται από νάρκες μετά την ανατίναξη του φράγματος Καχόφκα

Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές αρχές προειδοποιούν ότι το νερό θα μπορούσε να μεταφέρει τις ρωσικές νάρκες στα πλημμυρισμένα χωριά. «Τα οδοφράγματα από νάρκες που έχει στήσει ο εχθρός στην αριστερή όχθη έχουν καταστραφεί από το νερό. Οι νάρκες εκρήγνυνται ανεξέλεγκτα και επιπλέουν σε όλο το πλάτος του ποταμού», εξήγησε στην ουκρανική τηλεόραση η Νατάλια Χουμένιουκ, εκπρόσωπος των δυνάμεων άμυνας στο νότο.

Ο δήμαρχος της Νόβα Καχόφκα, Βολοντίμιρ Κοβαλένκο, η οποία απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα από το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, δήλωσε ότι η ολόκληρη η πόλη θα πλημμυρίσει σύντομα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μαρίνα, ο ιστιοπλοϊκός όμιλος, ο δημοτικός ζωολογικός κήπος και το πάρκο έχουν ήδη πλημμυρίσει. Όμως, δεδομένου ότι η πόλη βρίσκεται υπό κατοχή από τις ρωσικές δυνάμεις, οι πληροφορίες είναι λιγοστές και η σύνδεση με το διαδίκτυο έχει διακοπεί.

Οι ρωσικές δυνάμεις στο κατεχόμενο τμήμα της Χερσώνας ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους κατοίκους των οικισμών στις όχθες του ποταμού. «Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, η άνοδος της στάθμης του νερού είναι δύο έως τέσσερα μέτρα, επομένως ο κίνδυνος είναι περιορισμένος», έγραψε ο αποκαλούμενος «επικεφαλής της κυβέρνησης» του κατεχόμενου από τη Ρωσία τμήματος της Χερσώνα.

A Look at the Destruction of the Nova Kakhovka Dam in Ukraine

Οι ειδικοί φοβούνται μία έλλειψη πόσιμου νερού

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας Ukrhydroenergo, το νερό από τον ταμιευτήρα θα κατέβει πλήρως στον ποταμό Δνείπερο μέσα στις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ο όγκος του ταμιευτήρα είναι περίπου 18 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή.

«Ο ταμιευτήρας Καχόφκα θα στερέψει πολύ γρήγορα. Το αποτέλεσμα θα είναι γυμνό έδαφος με λάσπη και εκατοντάδες κατεστραμμένα φυτά και νεκρά ζώα. Επιπλέον, αυτό θα οδηγήσει σε έλλειψη πόσιμου νερού και ξηρασία σε ολόκληρη τη νότια Ουκρανία, η οποία τροφοδοτείται με νερό από τον συγκεκριμένο ταμιευτήρα», δήλωσε στην DW ο επικεφαλής του Εθνικού Οικολογικού Κέντρου της Ουκρανίας, Ρουσλάν Χαβρίλιουκ. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, το οικοσύστημα των πεδιάδων και των νησιών του Δνείπερο στον κάτω ρου του ποταμού θα εξαφανιστεί λόγω της πλημμύρας. Ακόμη, το πετρέλαιο του κινητήρα που διαρρέει από τον υδροηλεκτρικό σταθμό είναι επίσης επικίνδυνο.

«Οι στρόβιλοι και οι μετασχηματιστές του σταθμού αποθηκεύουν 450 τόνους πετρελαίου. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσο έχει διαρρεύσει, αλλά υποθέτουμε ότι είναι πάνω από 150 τόνοι. Θα εγκατασταθεί κάπου κατά μήκος της πορείας του ποταμού λόγω της μεγάλης πλημμύρας και θα καταλήξει στη Μαύρη Θάλασσα», λέει ο Συρότα της Ukrhydroenergo. Ο Ουκρανός υπουργός Περιβάλλοντος Ρουσλάν Στρίλετς μίλησε για «οικοκτονία». Η καταστροφή του φράγματος ήταν «μια βάρβαρη πράξη» και «μια πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή». Ως αποτέλεσμα, έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν την πρόσβασή τους σε γλυκό νερό.

Before and after dam collapse near Ukraine's Kherson
Κίνδυνος για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Η ανατίναξη του υδροηλεκτρικού σταθμού δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας και στη σταθερότητα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, οι ουκρανικές αρχές επισημαίνουν τους κινδύνους που υπάρχουν όσον αφορά τον κατεχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, καθώς το νερό για τις λεκάνες ψύξης του εργοστασίου λαμβάνεται από τον ταμιευτήρα Καχόφκα.

«Υπάρχει λεπτομερής κατάλογος των απαραίτητων ενεργειών σε περίπτωση πτώσης της στάθμης του νερού στον ταμιευτήρα, συμπεριλαμβανομένων οδηγιών προς το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού», δήλωσε ο Πέτρο Κοτίν, πρόεδρος της κρατικής εταιρείας Energoatom της Ουκρανίας. Το υπουργείο Ενέργειας στο Κίεβο διαβεβαιώνει ότι οι εμπειρογνώμονες της Energoatom παρακολουθούν συνεχώς τη στάθμη του νερού στις λίμνες ψύξης του πυρηνικού σταθμού.

Πηγή: DW

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ