Αυστραλή δημοσιογράφος συμπληρώνει 1.000 ημέρες κράτησης στην Κίνα
Η 48χρονη Τσενγκ Λέι κατηγορείται ότι διοχέτευσε κρατικά μυστικά
Αυστραλία: Δημοσιογράφος συμπληρώνει 1.000 ημέρες κράτησης στην Κίνα κατηγορούμενη ότι διοχέτευσε κρατικά μυστικά - Έκκληση για επίλυση της υπόθεσης Τσενγκ Λέι.
Πολιτικοί, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και φίλοι της Αυστραλής δημοσιογράφου Τσενγκ Λέι, η οποία αύριο Τετάρτη θα συμπληρώσει 1.000 ημέρες κράτησης στο Πεκίνο, έκαναν έκκληση για ταχύτερη επίλυση της υπόθεσής της καθώς σταθεροποιούνται οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στους δύο εμπορικούς εταίρους.
Η 48χρονη Τσενγκ δικάστηκε πριν από πάνω από ένα χρόνο, κεκλεισμένων των θυρών, από δικαστήριο της κινεζικής πρωτεύουσας χωρίς ωστόσο να έχει εκδοθεί η ετυμηγορία. Κατηγορείται ότι παρείχε κρατικά μυστικά σε άλλη χώρα.
Η σύλληψή της από τις κρατικές αρχές ασφαλείας τον Σεπτέμβριο του 2020 πραγματοποιήθηκε την ώρα που η Κίνα διεύρυνε τους αποκλεισμούς στις αυστραλιανές εξαγωγές εν μέσω διπλωματικής διένεξης, αλλά τώρα αίρονται τα εμπόδια με μια προγραμματισμένη επίσκεψη από τον αυστραλό υπουργό Εμπορίου Ντον Φάρελ.
«Το σκληρότερο είναι να περνάει τόσο χρόνο μακριά από τα παιδιά της», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ο σύντροφός της, Νικ Κόιλ, αναφερόμενος στα παιδιά της Τσανγκ--ηλικίας 11 και 14 ετών, τα οποία φροντίζει η γιαγιά τους στην Αυστραλία.
«Έχει χάσει την κόρη της να πηγαίνει στο Γυμνάσιο, αυτά είναι κομβικά χρόνια», πρόσθεσε ο Κόλιλ, ο οποίος διετέλεσε επί εννέα χρόνια πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Κίνας-Αυστραλίας μέχρι που έφυγε από το Πεκίνο το 2022.
«Η αβεβαιότητα για το πότε ενδεχομένως θα λυθεί το ζήτημα» είναι τόσο δύσκολη στη διαχείριση, είπε ο ίδιος, περιγράφοντας την Τσανγκ ως μια «ζωντανή, λαμπερή, ενεργητική Αυστραλή τηλεοπτική παρουσιάστρια» πριν από την σύλληψή της και τόνισε ότι λαμβάνει μηνιαίες επιστολές.
«Η δικαιοσύνη απαιτεί μια λύση και ευελπιστώ να δοθεί λύση αυτό τον χρόνο και να μπορέσει να είναι με τα παιδιά της στη Μελβούρνη», σχολίασε από την πλευρά του ο Ουόρικ Σμιθ, αξιωματούχος στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο Αυστραλίας, ο οποίος αυτό τον μήνα θα ταξιδέψει στην Κίνα.
Στο παρελθόν η Κίνα είχε δηλώσει ότι η Αυστραλία θα πρέπει να σέβεται την δικαστική κυριαρχία της Κίνας προσθέτοντας ότι δεν υποστηρίχθηκαν τα νομικά της δικαιώματα.
Η Αυστραλία επιθυμούσε να «έχει μια εποικοδομητική ανάμειξη» με την Κίνα, όπως είπε πριν από μια εβδομάδα στην τηλεοπτική εκπομπή του βρετανού παρουσιαστή Πιρς Μόργκαν στο Λονδίνο ο αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι.
Πρόσθεσε όμως ότι θα «διαμηνύσει πολύ άμεσα στον πρόεδρο Σι πως Αυστραλοί, όπως η Τσενγκ Λέι, πρέπει να τυγχάνουν δίκαιης μεταχείρισης και ότι προς το παρόν αυτό δεν συμβαίνει».
Η υπουργός Εξωτερικών, Πένι Ουόνγκ, δήλωσε ότι η Τσενγκ έχει επιδείξει «μεγάλη αντοχή και σθένος» και ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση ανησυχεί για την καθυστέρηση.
Γεννημένη στην Κίνα, η Τσενγκ εγκαταστάθηκε στην Αυστραλία μαζί με τους επιστήμονες γονείς της σε ηλικία δέκα ετών.
Στη συνέχεια επέστρεψε στην Κίνα για να ακολουθήσει τηλεοπτική καριέρα, αρχικά στο CNBC, το 2003, και το 2012 μεταπήδησε στο CGTN, όπου και έγινε προβεβλημένη παρουσιάστρια επιχειρηματικών ειδήσεων.
«Δεν έχει χυθεί άπλετο φως στις κατηγορίες» εις βάρος της Τσανγκ έπειτα από τρία χρόνια, δήλωσε ο πρώην υπουργός Εμπορίου Σάιμον Μπέρμινγχαμ, από τον οποίο είχε πάρει συνεντεύξεις κατά τις επισκέψεις του στην Κίνα.
«Η συμπόνοια, αλλά και η δικαιοσύνη, θα πρέπει να της επιτρέψουν να επιστρέψει στο σπίτι της για να δώσει στα παιδιά της την μητρική της αγάπη», αναφέρει ο ίδιος σε ανακοίνωσή του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αποκαλύπτεται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης
Η χρονική σύμπτωση των στοιχημάτων με τις στρατιωτικές κινήσεις έχει προκαλέσει πολιτική αντίδραση
H γυναίκα έγινε viral όταν έκαψε φωτογραφία του με τσιγάρο
Στην Τεχεράνη αναλαμβάνει προσωρινό συμβούλιο τα καθήκοντα του
Η έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη
Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τις συνθήκες
Κεντρικός πυλώνας είναι το Sovereign Grant
To παλάτι παίρνει αποστάσεις από τις κόρες του Άντριου
Σύμφωνα με νέο βιβλίο που ασχολείται με την εκλογή του περασμένου χρόνου
Ο πόλεμος έχει ως διακηρυγμένο στόχο την αλλαγή καθεστώτος. Ωστόσο, ως μέθοδος, δημιουργεί (άλλο ένα) επικίνδυνο προηγούμενο προσφυγής στη βία χωρίς νόμιμη αιτία
Το πλοίο επλήγη σε απόσταση περίπου 44,4 ναυτικών μιλίων βορειοδυτικά του Μουσκάτ
Η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε έναν επώδυνο εμφύλιο πόλεμο με αβέβαια κατάληξη
Η διακοπή των εμπορικών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες
«Η βοήθεια που περιμένατε έφτασε» λέει απευθυνόμενος στους Ιρανούς
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας
Πόσο βαθιά θα επηρεάσει την επόμενη φάση της ιρανικής εξουσίας
Οι πρώτες πληροφορίες - Η ανακοίνωση του Ισραήλ
Το στοιχείο που αιφνιδίασε την ιρανική πλευρά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.