Νέα έκκληση Μπάιντεν να απαγορευτούν τα τουφέκια μετά το μακελειό στο Τέξας
Ζητάει μέτρα από το Κογκρέσο
Τζο Μπάιντεν: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως μια «παράλογη πράξη βίας» την ένοπλη επίθεση στο Τέξας
Την απαγόρευση των τουφεκίων εφόδου ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στον απόηχο της ένοπλης επίθεσης σε εμπορικό κέντρο της πόλης Άλεν του Τέξας το Σάββατο.
Διατάσσοντας οι σημαίες να είναι μεσίστες στα κρατικά κτίρια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως μια «παράλογη πράξη βίας» το μακελειό στο Τέξας, με θύματα οκτώ ανθρώπους και τον ίδιο τον δράστη της επίθεσης, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού.
«Σε ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα της παράλογης πράξης βίας που διαπράχθηκε στο Άλεν του Τέξας οι σημαίες θα είναι μεσίστιες πάνω από τον Λευκό Οίκο, τα ομοσπονδιακά και τα στρατιωτικά δημόσια κτίρια», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε εκ νέου σήμερα το Κογκρέσο να απαγορεύσει τα τουφέκια εφόδου, την επομένη της πολύνεκρης επίθεσης με πυροβολισμούς σε εμπορικό κέντρο στο Τέξας.
«Ζητώ και πάλι από το Κογκρέσο να υιοθετήσει νόμο που να απαγορεύει τα τουφέκια εφόδου και τους γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας. Να θεσπίζει τον έλεγχο του ποινικού μητρώου και του ψυχιατρικού ιστορικού. Να απαιτεί την ασφαλή αποθήκευση (των όπλων). Να θέτει τέλος στην ασυλία των κατασκευαστών όπλων», δηλώνει, σύμφωνα με ανακοίνωση.
«Θα τον υπογράψω αμέσως. Χρειαζόμαστε περισσότερες ενέργειες και πιο γρήγορα για να σώσουμε ζωές», υπογραμμίζει.
«Πάρα πολλές οικογένειες έχουν άδειες καρέκλες γύρω από το τραπέζι τους. Οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου δεν μπορούν να συνεχίσουν να απαντούν σε αυτή την επιδημία σηκώνοντας απλά τους ώμους. Οι σκέψεις και οι προσευχές που στέλνουν με ένα μήνυμα στο Twitter δεν αρκούν», κατήγγειλε ο Μπάιντεν.
Η έκκληση του Τζο Μπάιντεν έχει ελάχιστες πιθανότητες να οδηγήσει σε μια απαγόρευση των όπλων αυτών από το Κογκρέσο. Οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αντιτίθενται σθεναρά σε αυτό.
Το χρονικό της επίθεσης
Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και επτά τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επίθεσης που εξαπέλυσε ένοπλος σε εκπτωτικό εμπορικό κέντρο στην πόλη Άλεν του Τέξας, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικού. Ανάμεσα στα θύματα είναι και παιδιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο.
Ο ένοπλος περπατούσε αργά στο πεζοδρόμιο και πυροβολούσε αδιακρίτως, είπε αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο WFAA. Βίντεο που κοινοποιήθηκαν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πελάτες να απομακρύνονται τρέχοντας από καταστήματα, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί.
Οι επιθέσεις ενόπλων αποτελούν μάστιγα στις ΗΠΑ, όπου από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί 198 «mass shootings» (σ.σ. όρος που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές αρχές για επιθέσεις με πυροβόλα όπλα που έχουν ως απολογισμό τέσσερα ή περισσότερα θύματα), σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Gun Violence Archive. Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί (σε αυτήν την χρονική περίοδο του έτους) από το 2016.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Οι οικογενειακές διακοπές που κατέληξαν σε τραγωδία
To ρεκόρ του νεότερου γκραν μετρ στην ιστορία εξακολουθεί να ανήκει στον Αμπιμάνιου Μίσρα, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο σε ηλικία 12 ετών
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.