Κοσμος

Σε κρίσιμη κατάσταση μαθήτρια μετά το μακελειό σε σχολείο στο Βελιγράδι - Στο ψυχιατρείο ο 13χρονος δράστης

Τριήμερο εθνικό πένθος στη Σερβία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λουλούδια και αρκουδάκια έξω από το δημοτικό σχολείο όπου καταγράφηκε το μακελειό με οκτώ νεκρούς μαθητές και έναν φύλακα σε δημοτικό σχολείο στο Βελιγράδι - 14 ετών ο ένοπλος
© EPA / ANDREJ CUKIC

Βελιγράδι - Πυροβολισμοί σε δημοτικό σχολείο: Κρίσιμη κατάσταση μαθήτριας - Στο ψυχιατρείο ο 13χρονος μακελάρης - Χειροπέδες στους γονείς του

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται μία μαθήτρια μετά την επίθεση που εξαπέλυσε 13χρονος σε δημοτικό σχολείο στο Βελιγράδι. Συνολικά οκτώ μαθητές έχασαν τη ζωή τους, ενώ και ένας φύλακας έπεσε νεκρός.

«Το κορίτσι, το οποίο υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση χθες εξαιτίας τραυμάτων που φέρει στο κεφάλι, παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν τη ζωή της, αλλά η γενική κατάστασή της είναι βαριά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σίνισα Ντούτσιτς, ο εκτελών χρέη διευθυντή στο νοσοκομείο Τιρσόβα.

Οι μαζικές δολοφονίες στη Σερβία είναι σπάνιο φαινόμενο και αυτή είναι η πρώτη ένοπλη επίθεση σε σχολείο στη χώρα αυτή των Βαλκανίων. Μια δασκάλα και έξι μαθητές τραυματίστηκαν από την επίθεση και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Τιρσόβα και στην πανεπιστημιακή κλινική της πόλης. Σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Τιρσόβα δύο αγόρια που τραυματίστηκαν κατά την επίθεση και αναμένεται να πάρουν εξιτήριο μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Ντούτσιτς. «Οι γονείς τα επισκέφθηκαν, το ίδιο και ένας ψυχολόγος. Βρίσκονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους γονείς τους» σημείωσε ο ίδιος.

Ο ύποπτος ως δράστης χρησιμοποίησε δύο πιστόλια που ανήκουν στον πατέρα του, όπως ανακοίνωσε χθες η αστυνομία. Ο φύλακας και τρεις μαθήτριες δέχτηκαν πυροβολισμούς στον διάδρομο. Έπειτα, σύμφωνα με την αστυνομία, ο φερόμενος ως δράστης πυροβόλησε μια δασκάλα και τους μαθητές σε μια αίθουσα όπου γινόταν μάθημα Ιστορίας. Από αύριο, Παρασκευή, η χώρα θα τηρήσει τριήμερο εθνικό πένθος.

Police cordon off Belgrade school after pupil opens fire, killing nine people

Τριήμερο εθνικό πένθος στη Σερβία μετά το μακελειό σε δημοτικό σχολείο

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Σερβία μετά το μακελειό σε σχολείο του Βελιγραδίου. Ο 13χρονος δράστης σχεδίαζε την πολύνεκρη επίθεση για εβδομάδες και είχε φτιάξει λίστα με στόχους, σύμφωνα με την αστυνομία. Μάλιστα ο κατάλογος με τα ονόματα των μαθητών που θα στόχευε και σε ποιες τάξεις θα πήγαινε πρώτα, βρέθηκε στο σπίτι του 13χρουνου κατά την έρευνα των αρχών.

Ο 13χρονος, τα κίνητρα του οποίου παραμένουν ασαφή, συνελήφθη μετά την επίθεση στο δημοτικό σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ» στο Βελιγράδι και μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική κλινική. Συνελήφθησαν επίσης οι γονείς του. Σε βάρος του πατέρα του ασκήθηκε ποινική δίωξη ενώ κρατείται η μητέρα του. Ωστόσο, σε βάρος του 13χρονου δεν θα ασκηθεί ποινική δίωξη καθώς δεν έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του.

Σύμφωνα με την ισχύουσα σερβική νομοθεσία, δεν μπορεί να θεωρηθεί ποινικά υπεύθυνος καθώς είναι κάτω των 13 ετών. Μιλώντας μετά την επίθεση ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί το όριο ηλικίας στα 12 έτη. Προανήγγειλε επίσης πολλές άλλες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου ελέγχου για τις άδειες πυροβόλων όπλων και αυστηρότερους κανόνες σχετικά με το ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στα σκοπευτήρια.

Συγκλονιστικές εικόνες μπροστά από το δημοτικό σχολείο

Συγκινητική ήταν η στιγμή που προσήλθαν οι συμμαθητές των παιδιών που σκοτώθηκαν, της 7ης τάξης, μαζί με τους δασκάλους. Τήρησαν ενός λεπτού σιγή, κατέθεσαν λουλούδια, άναψαν κεριά, αγκαλιάστηκαν και έκλαψαν. Στην κλινική έκτακτων περιστατικών στο Βελιγράδι νοσηλεύονται στην εντατική τρεις μαθητές που φέρουν σοβαρά τραύματα και η δασκάλα της Ιστορίας που επίσης τραυματίστηκε. Όπως ανακοινώθηκε η κατάσταση τους είναι σταθερή αλλά κρίσιμη.

«Στο σχεδιάγραμμα του σχολείου, που βρήκαμε στο διαμέρισμά του, ανέφερε λεπτομερώς ποια πορεία θα ακολουθήσει σε ποιες αίθουσες θα εισέλθει και ποιους μαθητές θα σκοτώσει. Φαινόταν σαν να περνούσε επίπεδα σε βίντεο παιχνίδι», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο αστυνομικός διοικητής του Βελιγραδίου Βεσέλιν Μίλιτς. Αποκάλυψε επίσης ότι ο δράστης κατά την ανάκριση δήλωσε ότι πήγαινε συχνά με τον πατέρα του σε σκοπευτήριο όπου έκανε σκοποβολή με το πιστόλι που χρησιμοποίησε κατά την επίθεση στο σχολείο. Μολονότι τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα, γεγονός είναι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ότι ο δράστης άλλαξε πρόσφατα τμήμα με αίτημα του ιδίου, αλλά δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και δεν είχε συνάψει φιλικές σχέσεις με συμμαθητές του. Ο πρόεδρος της Σερβίας αποκάλυψε επίσης σε συνέντευξη Τύπου ότι, αν και αριστούχος, δεχόταν συνεχώς πιέσεις από τους γονείς του για τους βαθμούς.

Η σερβική κοινή γνώμη απαιτεί από την κυβέρνηση και τις αρχές να ληφθούν μέτρα για να μην επαναληφθούν τέτοια τραγικά γεγονότα και να προστατευτούν τα παιδιά στα σχολεία. Επίσης, ζητείται να ληφθούν μέτρα κατά της οπλοφορίας. Στη Σερβία, των εφτά εκατομμυρίων κατοίκων σήμερα, βρίσκονται σε ισχύ 750.000 άδειες οπλοφορίας, υπολογίζεται ωστόσο ότι το 30% του πληθυσμού έχει κάποιο πυροβόλο όπλο στο σπίτι νόμιμα ή παράνομα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ