Κοσμος

Ένα μήνα ετοίμαζε την επίθεση ο 14χρονος μακελάρης στο Βελιγράδι - Είχε φτιάξει λίστα με θύματα

Οκτώ παιδιά και ένας φύλακας νεκροί

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μακελειό σε σχολείο στο Βελιγράδι της Σερβίας
© ΕΡΑ

Βελιγράδι: Με ακρίβεια επαγγελματία είχε προετοιμάσει και εκτέλεσε το μακελειό στο σχολείο ο 14χρονος δράστης

Ένα μήνα προετοίμαζε την ένοπλη επίθεση στο δημοτικό σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ», στο Βελιγράδι, ο 14χρονος μακελάρης ο οποίος σκότωσε εννέα άτομα και τραυμάτισε άλλα πέντε.

Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της αστυνομικής διεύθυνσης Βελιγραδίου, Βεσέλιν Μίλιτς, Στο σπίτι του δράστη βρέθηκε κατάλογος με τα ονόματα των μαθητών που ήθελε να σκοτώσει, όπως επίσης και της καθηγήτριας της Ιστορίας που χαροπαλεύει. Βρέθηκε, επίσης, σχεδιάγραμμα του σχολείου. 

Ο νεαρός, που φέρεται να έχει τα αρχικά Κ.Κ., είχε επιλέξει με ακρίβεια μέχρι και την ημερομηνία που θα έκανε το χτύπημε, καθώς σήμερα η τάξη είχε τη δεύτερη ώρα το μάθημα της Ιστορίας και η αίθουσα διδασκαλίας βρίσκεται πολύ κοντά στην είσοδο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής της αστυνομίας ανέφερε ότι ο έφηβος δράστης χρησιμοποίησε το πιστόλι 9 χιλιοστών του πατέρα του και ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης - σαν να ήταν επαγγελματίας - άλλαξε τρεις γεμιστήρες. Στον σάκο του, μάλιστα, είχε δύο όπλα και τέσσερις βόμβες μολότοφ.

Πώς έγινε η επίθεση

Περιγράφοντας την επίθεση, ανέφερε ότι ο δράστης αρχικά πυροβόλησε τον φύλακα στην είσοδο του σχολείου τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Στη συνέχεια, πυροβόλησε και σκότωσε τις δύο μαθήτριες που ήταν επιμελήτριες στον προθάλαμο του κτιρίου, άλλαξε γεμιστήρα και εισήλθε στην αίθουσα διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας. Εκεί, αφού πυροβόλησε την καθηγήτρια, άνοιξε πυρ κατά των συμμαθητών του.

Έπειτα, βγήκε στο προαύλιο του σχολείου, όπου βρίσκονταν μαθητές μικρότερων τάξεων, και άλλαξε ξανά γεμιστήρα. Εκείνη τη στιγμή, όμως, επενέβη η αστυνομία και τον ακινητοποίησε. Μάλιστα, φέρεται να ήταν ο ίδιος που κάποια στιγμή την ώρα του μακελειού ειδοποίησε την αστυνομία να έρθει να τον συλλάβει.

«Είδα παιδιά να τρέχουν έξω από το σχολείο, να ουρλιάζουν. Οι γονείς ήρθαν, ήταν πανικόβλητοι. Αργότερα άκουσα τρεις πυροβολισμούς», δήλωσε στο κρατικό κανάλι RTS ένα κορίτσι που φοιτά σε γυμνάσιο δίπλα στο δημοτικό «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ».

Ο πατέρας μιας μαθήτριας που έφυγε τρέχοντας από την τάξη είπε ότι έσπευσε ο ίδιος στο σχολείο μετά τους πυροβολισμούς και είδε «τον φρουρό ασφαλείας ξαπλωμένο κάτω από το τραπέζι. Είδα δύο κορίτσια με αίματα στα πουκάμισά τους. Λένε ότι (ο δράστης) ήταν ήσυχος και καλός μαθητής. Πρόσφατα εντάχθηκε την τάξη τους», πρόσθεσε μιλώντας στο σερβικό κανάλι Ν1.

Σημειώνεται ότι κατά την ένοπλη επίθεση στο δημοτικό σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ» στο Βελιγράδι σήμερα το πρωί σκοτώθηκαν οχτώ μαθητές και ο φύλακας του κτιρίου. Μία καθηγήτρια και τέσσερις μαθητές που τραυματίστηκαν σοβαρά νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου.

Ο δράστης της επίθεσης είναι 14 ετών και φοιτούσε στο ίδιο σχολείο, στην 7η τάξη.

Στη Σερβία κηρύχθηκε τριήμερο πένθος, ενώ όλα τα σχολεία στο Βελιγράδι δεν λειτούργησαν σήμερα.

Συλλυπητήρια από τον Σαρλ Μισέλ

«Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για το τραγικό γεγονός σήμερα στο Βελιγράδι. Οι σκέψεις μας είναι με τον σερβικό λαό, και ιδιαίτερα με τις οικογένειες, τους φίλους και τους αγαπημένους όλων εκείνων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε αυτήν την επίθεση», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σαρλ Μισέλ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ