Κοσμος

Η απαγωγή και η δολοφονία της 24χρονης Έιμι Λορντ

Ο Έντουιν Αλεμάνι καταδικάστηκε σε ισόβια χωρίς δυνατότητα αναστολής για τη δολοφονία της

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έιμι Λορντ

Υπόθεση Έιμι Λορντ: Η ιστορία της απαγωγής και της δολοφονίας της από τον Έντουιν Αλεμάνι

Η Έιμι Λορντ έμενε στη Νότια Βοστώνη κι εργαζόταν σε εταιρεία ψηφιακών μέσων μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο Μπέντλι το 2011. Όσο ήταν φοιτήτρια, είχε διακριθεί ως αθλήτρια και είχε ταξιδέψει στην Ευρώπη συμπληρώνοντας το ένα έτος των σπουδών της στην Ισπανία. Ήταν μια κοινωνική και πρόσχαρη κοπέλα που έκανε εύκολα φίλους όπου κι αν πήγαινε, όπως ήταν και μια συνεπής κι αξιόπιστη εργαζόμενη. Γι’ αυτό, όταν στις 23 Ιουλίου 2013 η ώρα είχε πάει 10.30’ και η Έιμι δεν είχε εμφανιστεί ακόμη στο γραφείο της, οι συνάδελφοί της είχαν αρχίσει να ανησυχούν. Καλούσαν στο σπίτι και στο κινητό της τηλέφωνο, άφηναν μηνύματα, αλλά οι κλήσεις και τα μηνύματά τους έμεναν αναπάντητα. Στις 11 πμ η διευθύντριά της κάλεσε την αστυνομία, έδωσε τη διεύθυνση της Έιμι και ζήτησε να ελέγξουν αν η κοπέλα ήταν καλά, γιατί έμενε μόνη της και η οικογένειά της ζούσε έξω από τη Βοστώνη. 

Η αστυνομία πήγε στο διαμέρισμα αμέσως αλλά δε βρήκε κανένα ανησυχητικό σημάδι (κανένα ίχνος πάλης ή αναστάτωσης στον χώρο). Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν την οικογένειά της και δημοσιοποίησαν την εξαφάνισή της. Όταν οι δικοί της είπαν ότι το αμάξι της Έιμι ήταν ένα τζιπ Τσερόκι, η έρευνα για την κοπέλα εντάθηκε, αφού νωρίτερα το πρωί, στις 8.30, είχε βρεθεί ένα τέτοιο αμάξι, καμένο, στη νότια Βοστώνη. Όπως σύντομα αποδείχτηκε ήταν το αμάξι της Έιμι. Στο κτήριο που έμενε δεν υπήρχε κάμερα ασφαλείας, αλλά η κάμερα στο απέναντι κτήριο είχε καταγράψει έναν νέο άντρα να μπαίνει γρήγορα στο κτήριο της Έιμι, μόλις κάποιος είχε ανοίξει την εξώπορτα, 15’ πριν τις 6 πμ. Ένα τέταρτο αργότερα, φαινόταν να βγαίνει η Έιμι -με αθλητικά ρούχα που φορούσε κάθε πρωί που πήγαινε στο γυμναστήριο πριν τη δουλειά- με τη συνοδεία του άντρα.

Η αστυνομία έλεγξε αν είχε γίνει χρήση της τραπεζικής κάρτας της Έιμι και σύντομα ανακάλυψε ότι η κοπέλα από τις 6 έως τις 8 το πρωί, είχε επισκεφτεί τα ΑΤΜ πέντε τραπεζών, από όπου είχε κάνει συνολικά ανάληψη 900 δολαρίων. Κάτι ακόμη που φανέρωσαν οι κάμερες των ΑΤΜ ήταν ότι η κοπέλα έφτανε εκεί με το τζιπ της, που όμως οδηγούσε ένας άντρας με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Η Έιμι έκανε μηχανικά τις αναλήψεις και αμέσως επέστρεφε στο αμάξι. Η εικόνα της φανέρωνε ότι η κοπέλα ήταν τρομοκρατημένη και κακοποιημένη. Το πρόσωπό της ήταν χτυπημένο, το ένα μάτι της μελανιασμένο και πρησμένο.

Το απόγευμα, ένας ποδηλάτης βρήκε το πτώμα της Έιμι γυμνό, πεταμένο κοντά σε  πάρκο της Βοστώνης. Την είχαν μαχαιρώσει επανειλημμένα και βάναυσα και την είχαν στραγγαλίσει.

Η αστυνομία έλεγξε όλο το καταγραμμένο υλικό από κάμερες ασφαλείας στην πόλη. Το τζιπ της Έιμι είχε ένα αυτοκόλλητο στο πίσω τζάμι, πράγμα που βοηθούσε στον εντοπισμό του, ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα τζιπ. Όταν από κάμερα ασφαλείας ενός βενζινάδικου είδαν ότι ο άντρας που οδηγούσε το τζιπ (και αγόρασε μπιτόνι με βενζίνη για να το κάψει στη συνέχεια) είχε πλησιάσει ένα άλλο αμάξι και χαιρέτησε εγκάρδια τον οδηγό, η αστυνομία έμαθε από τον ιδιοκτήτη του βενζινάδικου το όνομα του οδηγού και από αυτόν οδηγήθηκε στον απαγωγέα και δολοφόνο της Έιμι. Λεγόταν Έντουιν Αλεμάνι και είχε απασχολήσει πολλές φορές τις αρχές με την αντικοινωνική του συμπεριφορά.

New details in Amy Lord's death

Περίπου 18 ώρες μετά τη δολοφονία της Λορντ, μια άλλη, 22χρονη, γυναίκα δέχτηκε επίθεση καθώς έμπαινε στο σπίτι της, στην ίδια περιοχή. Ο δράστης τη μαχαίρωσε πολλές φορές, ενώ η γυναίκα ούρλιαζε και του έλεγε να πάρει τα λεφτά της. Ήθελε να τη σκοτώσει, δεν ήθελε να τη ληστέψει. Τελικά η γυναίκα γλίτωσε αφού ο δράστης το έβαλε στα πόδια, αλλά είχε τραυματιστεί και ο ίδιος. Η αστυνομία βρήκε σταγόνες αίματος που σταματούσαν απότομα λίγο πιο κάτω στο πεζοδρόμιο και από κάμερες ασφαλείας είδε ότι ο δράστης είχε βγάλει το μπλουζάκι του και είχε τυλίξει με αυτό το τραύμα του. Στις κάμερες, ενώ φαινόταν μόνο η πλάτη του καθώς απομακρυνόταν, είχαν καταγραφεί καθαρά τα τατουάζ που είχε στα μπράτσα του. Σε λίγες ώρες, ο δράστης είχε πάει για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο. Οι γιατροί κάλεσαν αμέσως την αστυνομία που τον συνέλαβε. Ήταν ο Έντουιν Αλεμάνι. Τα ξημερώματα της 23ης Ιουλίου, λίγες ώρες πριν την απαγωγή και τη δολοφονία της Λορντ, μια ακόμη γυναίκα είχε δεχτεί επίθεση από τον Αλεμάνι και κατάφερε να τον επιζήσει αφού αντιστάθηκε σθεναρά.

Man went drinking after kidnapping, killing Amy Lord

Το ξέσπασμα βίας με θύματα γυναίκες είχε αναστατώσει τους κατοίκους της Νότιας Βοστώνης. Η αστυνομία αύξησε τις περιπολίες και μοίραζε σφυρίχτρες στις γυναίκες ως μέτρο ασφαλείας. Ο αρχηγός της αστυνομίας ενημέρωσε τους συγγενείς της Λορντ για τη σύλληψη του Αλεμάνι -που ανακουφίστηκαν όταν έμαθαν αυτή την εξέλιξη- και την επόμενη μέρα ανακοίνωσε ότι ο Αλεμάνι θα αντιμετώπιζε κατηγορία για φόνο. Η αστυνομία διερεύνησε επίσης εάν ο Αλεμάνι είχε επιτεθεί σε μια γυναίκα τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, σε μια υπόθεση που οδήγησε στον υποβιβασμό ενός αστυνομικού της Βοστώνης μετά την ανθρωποκτονία της Λορντ. Η γυναίκα είχε καταφέρει να αποσπάσει την ταυτότητα του δράστη/Αλεμάνι, πριν εκείνος το βάλει στα πόδια, και να την παραδώσει στην αστυνομία. Δυστυχώς η αστυνομία δεν τον συνέλαβε ποτέ με αποτέλεσμα να υπάρξουν οι απόπειρες ανθρωποκτονίας που ακολούθησαν και η δολοφονία της Έιμι Λορντ. Ο δήμαρχος της Βοστώνης δήλωσε αγανακτισμένος με την ανικανότητα της αστυνομίας να φυλακίσει ένα κακοποιό πριν αυτός χτυπήσει ξανά.

Η δίκη του Έντουιν Αλεμάνι άρχισε τον Αύγουστο του 2015. Οι εισαγγελείς είπαν ο 30χρονος πλέον Αλεμάνι επιτέθηκε και απήγαγε την Έιμι Λορντ και την ανάγκασε να βγάλει χρήματα από πολλά ΑΤΜ πριν τη μαχαιρώσει μέχρι θανάτου, τη στραγγαλίσει  και αφήσει το πτώμα της σε ένα πάρκο. Επιτέθηκε επίσης σε δύο άλλες γυναίκες στη Νότια Βοστώνη μέσα σε 24 ώρες από τη δολοφονία της Έιμι Λορντ. Ο δικηγόρος του   ισχυρίστηκε ότι ο Αλεμάνι δεν έπρεπε να θεωρηθεί ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του λόγω παραφροσύνης -έχει μακρύ ιστορικό ψυχικής ασθένειας και η μητέρα του είναι σχιζοφρενής. «Η μανία και η οργή που ξέσπασε μέσα σε ένα 18ωρο για μένα είναι μια αντανάκλαση του πόσο άρρωστος είναι», είπε ο συνήγορός του στην τελική επιχειρηματολογία του, ζητώντας εγκλεισμό σε ψυχιατρείο και όχι φυλάκιση για τον πελάτη του. Αλλά ο εισαγγελέας της κομητείας ολοκλήρωσε λέγοντας: «Είναι ένας θυμωμένος άντρας. Προφανώς άσκησε τεράστια βία κατά της Έιμι Λορντ. Αλλά είναι ένας ποινικά υπεύθυνος άνθρωπος. Ήξερε τι έκανε».

Ο Αλεμάνι καταδικάστηκε για φόνο πρώτου βαθμού σε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς δυνατότητα αναστολής. Κρίθηκε μόνο αθώος για την κατηγορία της επίθεσης με πρόθεση τον βιασμό.

Τον Μάρτιο του 2022 ζήτησε από έναν ομοσπονδιακό δικαστή να τον ελευθερώσει επειδή, όπως ισχυρίστηκε, οι δικηγόροι του ήταν «αναποτελεσματικοί». Σε μια έκθεση που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στη Βοστώνη, ο Αλεμάνι υποστήριζε ότι οι δικηγόροι του αγνόησαν την επιθυμία του να αγωνιστεί για την αθωότητά του επειδή ήταν αθώος (δηλαδή, μαχαίρωσε την Έιμι Λορντ 40 φορές, την στραγγάλισε και πέταξε το πτώμα της στο πάρκο, όχι επειδή ήταν τρελός!) Το αίτημα αποφυλάκισής του απορρίφθηκε και παραμένει ισόβια στη φυλακή.

Η ιστορία της απαγωγής και της δολοφονίας της Έιμι Λορντ περιγράφεται σε επεισόδιο της σειράς «See No Evil» του Discovery Channel, όπου υπάρχει το αληθινό υλικό από τις κάμερες των ΑΤΜ. Σε αυτό φαίνεται ότι η Έιμι είχε τη δυνατότητα να ξεφύγει από τον απαγωγέα της και πολλοί απορούν γιατί δεν το έκανε. Η εξήγηση των ψυχολόγων είναι ότι την είχε καθηλώσει ο τρόμος και δεν το εξέταζε καν ως ενδεχόμενο. Ο δράστης την είχε ξυλοκοπήσει άγρια και προφανώς την είχε απειλήσει από την πρώτη στιγμή, μόλις εκείνη άνοιξε την εξώπορτα του κτηρίου της κι εκείνος όρμησε μέσα.

🅽🅴🆆 See No Evil 2023 ♢  Watching Amy Lord ⛔ See No Evil Full Episode

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ