Κοσμος

Μόρι Τρόι Τράβις: Ένας από τους πιο ειδεχθείς σαδιστές σίριαλ κίλερ

Κατέγραφε τον βασανισμό και τη δολοφονία των θυμάτων του σε κασέτες. Αυτοκτόνησε μόλις συνελήφθη, για να μην ανακριθεί και να έχει μέχρι τέλους τον έλεγχο

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μόρι Τρόι Τράβις

Υπόθεση Μόρι Τρόι Τράβις: Ο κατά συρροή δολοφόνος που κατέγραφε τη δολοφονία των θυμάτων του και αυτοκτόνησε όταν τον συνέλαβαν.

Πολλές εξαφανίσεις και δολοφονίες ιερόδουλων είχαν σημειωθεί στο Σεντ Λούις στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Υψηλού κινδύνου θύματα, συνήθως ανήλικες ή τοξικομανείς, σπανίως τις αναζητά κάποιος, αν κάνουν πιάτσα μόνες τους και δεν έχουν προαγωγό. Και σε αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο ότι δολοφονίες κι οι εξαφανίσεις θα διαρκούσαν πολλούς μήνες ή και χρόνια, αν ο δράστης δεν ένιωθε την ανάγκη να χλευάσει την αστυνομία για την ανικανότητά της να τον πιάσει.

Μια ανώνυμη επιστολή του δράστη στην τοπική εφημερίδα με έναν χάρτη της περιοχής Γουέστ  Άλτον του Σεντ Λούις, όπου είχε σημειωμένο ένα «Χ», οδήγησε τους ερευνητές στο πτώμα ενός θύματος, που ο δράστης σημείωνε ως 17ο. Όμως μόνο 10 θύματα ήταν γνωστά στην αστυνομία, η οποία ήδη συνεργαζόταν με το FBI. Οι προφάιλερ του FBI, γνωρίζοντας ότι οι σίριαλ κίλερ στοχεύουν άτομα της φυλής τους, είχαν ήδη προσδιορίσει τον δράστη ως Αφροαμερικανό. Η ανώνυμη επιστολή είχε αποσταλεί στον δημοσιογράφο της τοπικής εφημερίδας επειδή στο Κυριακάτικο άρθρο του για την τελευταία σκοτωμένη ιερόδουλη είχε προσπαθήσει να φωτίσει την ανθρώπινη πλευρά της, ενώ, όπως φαινόταν, ο δολοφόνος απαξίωνε την ανθρώπινη πλευρά αυτών των γυναικών -είχε περάσει με το αμάξι του πάνω από τα πτώματά τους, αφήνοντας ίχνη από τις ρόδες του αυτοκινήτου του στους μηρούς και τα χέρια τους.

Forensic Files - X Marks the Spot

Η αστυνομική έρευνα κατάφερε να φτάσει στα ίχνη του δολοφόνου ανιχνεύοντας τη διεύθυνση IP του. Ο χάρτης ήταν τυπωμένος από την Expedia.com, και έτσι η αστυνομία επικοινώνησε με τον ιστότοπο και ανακάλυψε ότι μόνο ένα άτομο είχε αναζητήσει τον χάρτη του Γουέστ Άλτον την προηγούμενη εβδομάδα. Επιπλέον, το ίδιο άτομο έκανε μεγέθυνση και βελτίωση της εικόνας μέχρι να μοιάζει ακριβώς με τον χάρτη που στάλθηκε τυπωμένος στην αστυνομία. Μετά από αυτό, η αστυνομία πήρε τη διεύθυνση IP στη Microsoft και εντόπισε σε ποιον ανήκει η συγκεκριμένη διεύθυνση. Ανήκε σε κάποιον με το όνομα οθόνης MSN/maurytravis. Το όνομά του ήταν Μόρι (Τρόι) Τράβις.

Όταν το FBI πήγε με ένταλμα έρευνας στο σπίτι του, ανακάλυψε ότι ο 37χρονος Τράβις ζούσε με τη μητέρα του που ήταν η ιδιοκτήτρια. Το υπόγειο, που ο Τράβις δεν άφηνε κανέναν άλλον να πάει, ήταν ο θάλαμος βασανιστηρίων, το μπουντρούμι του για την ταπείνωση και τη θανάτωση των ιερόδουλων. Το πάτωμα, το ταβάνι, τα χαλιά, τα έπιπλα είχαν λεκέδες από αίμα, ενώ σε μια τσάντα γυμναστηρίου υπήρχαν χειροπέδες, αλυσίδες, σκοινιά, φίμωτρα. Αποκόμματα εφημερίδων, που κάλυπταν τις δολοφονίες των ιερόδουλων, βρίσκονταν σκόρπια παντού. Μια ενδελεχής έρευνα του χώρου αποκάλυψε μια σειρά από βιντεοκασέτες, και ειδικά μια κασέτα που είχε την ετικέτα: «Ο γάμος σου». Το περιεχόμενο ήταν συγκλονιστικό. Ο Τράβις φαινόταν να συνομιλεί με τις ιερόδουλες, να καπνίζει κρακ μαζί τους και μετά να επιδίδεται είτε σε συναινετικό σεξ μαζί τους και να τις αφήνει μετά να φύγουν, είτε σε ό,τι πιο βίαιο σαδομαζοχιστικό διάλεγε εκείνος, ορίζοντας τον εαυτό του ως «Αφέντη». Σε μια περίπτωση φαινόταν η άγρια θανάτωση μιας πόρνης με μπαλτά. Ο Τράβις ένιωθε ότι αυτό που έκανε ήταν τόσο ιδιαίτερο που μαγνητοσκόπησε τον πρώτο του φόνο και κράτησε την κασέτα ως τρόπαιο. Στο βίντεο, στραγγαλίζει μια γυναίκα με μια ζώνη μέχρι να πέσει στο πάτωμα λιπόθυμη, ενώ μονολογεί: Αυτός είναι ο πρώτος φόνος. Νούμερο ένα. Ήταν 19 ετών. Όνομα… Δεν ξέρω και δεν με νοιάζει (το λέει χυδαία, “I don’t give a f*ck”). Ο αρχηγός της αστυνομίας έδωσε εντολή όλοι όσοι είδαν τη βιντεοκασέτα να υποβληθούν σε ψυχοθεραπεία γιατί ήταν βέβαιο ότι θα είχαν εφιάλτες.

Πριν βάλει τέλος στη ζωή καθενός από τα θύματά του, ο Μόρι Τράβις τα διέλυε ψυχικά. Στις κασέτες που ανακτήθηκαν από το σπίτι του, η αστυνομία είδε ότι ο Τράβις έδενε τα θύματά του και κάλυπτε τα μάτια τους με κολλητική ταινία πριν τα σκοτώσει. Το αγαπημένο του θέμα συζήτησης ήταν πώς οι γυναίκες είχαν εγκαταλείψει τα παιδιά τους. Σε ένα βίντεο δένει μια γυναίκα σε ένα κρεβάτι και την βάζει να πει «Είσαι ο Αφέντης. Χαίρομαι που σε υπηρετώ». Πολλές από τις γυναίκες στις κασέτες ήταν άγνωστες, αλλά κατά την αστυνομία ήταν όλες ιερόδουλες.

Evil, I - S02E04 ''Hell's Basement''

Ο Μόρι Τράβις είχε φυλακιστεί δυο φορές για διαρρήξεις και δήλωσε από την αρχή στους αστυνομικούς ότι δεν σκόπευε να ξαναμπεί στη φυλακή. Ταυτόχρονα, ήταν εντελώς απρόθυμος να απαντήσει στις ερωτήσεις τους και να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία για θύματα που αγνοούνταν ακόμη. Ήθελε να κρατήσει τον έλεγχο μέχρι το τέλος, όπως όλοι οι σαδιστές σίριαλ κίλερ - εκείνος να γνωρίζει, αλλά κανείς άλλος να μη γνωρίζει. Μια εβδομάδα μετά τη σύλληψή του το 2002, τέθηκε σε φύλαξη αυτοκτονίας με έναν φύλακα πλήρους απασχόλησης να παρακολουθεί  όλο το υλικό από το βίντεο ασφαλείας. Ωστόσο, στη διάρκεια ενός ωριαίου διαλείμματος για ντους, ο Τράβις έσκισε το σεντόνι του, έφτιαξε ένα βρόχο και τον έδεσε στον σωλήνα του καλοριφέρ, γέμισε χαρτί υγείας τα ρουθούνια του, κάλυψε το στόμα και όλο το κεφάλι με μια μαξιλαροθήκη, πήδηξε από την τουαλέτα και κρεμάστηκε. Σε ένα σημείωμα που άφησε στο κελί του, είπε ότι η αυτοκτονία ήταν η προτιμότερη επιλογή από τη ισόβια κάθειρξη ή τον θάνατο για τα εγκλήματά του.

Ο Τράβις μπορεί να είχε σκοτώσει 20 γυναίκες κατά τη διάρκεια της δράσης του.

Επειδή αυτοκτόνησε προτού οι ντετέκτιβ προλάβουν να ερευνήσουν πλήρως τα εγκλήματά του, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πόσες ακριβώς γυναίκες σκότωσε. Οι αρχές μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν τα πτώματα 12 γυναικών από τα θύματα του Τράβις - ήταν όλες εργαζόμενες του σεξ που τα πτώματά τους είχαν πεταχτεί σε έρημους δρόμους έξω από το Σεντ Λούις. Στην επιστολή που έγραψε ο ίδιος και έστειλε στην εφημερίδα ενημέρωνε για το πού βρισκόταν το 17ο θύμα, άρα είναι λογικό οι αρχές να πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είχε δολοφονήσει έως και 20 γυναίκες στο σπίτι του, σε προάστιο του Σεντ Λούις. Ένας ντετέκτιβ για την υπόθεση είπε στο ABC News: «Ισχυρίζεται ότι σκότωσε 17 γυναίκες. Μας λείπουν 5».

Επειδή ο Τράβις αυτοκτόνησε μετά τη σύλληψή του, είναι επίσης αδύνατο να γνωρίζουμε το πραγματικό του κίνητρο πίσω από τις τόσες δολοφονίες και την μαγνητοσκόπηση όσων έκανε. Πολλοί σαδιστές κατά συρροή δολοφόνοι έχουν μιλήσει για την ανάγκη τους να διαπράξουν τις φρικτές και βίαιες πράξεις που διέπραξαν (όπως ο BTK, που στη δίκη του περιέγραφε τις αποτρόπαιες πράξεις του με τόνο και ύφος ενός αδιάφορου αφηγητή). Ο Μόρι Τράβις, επίσης σαδιστής και σίριαλ κίλερ, ήθελε να πάρει μαζί του όλα τα μυστικά.

Όταν η αστυνομία τον συνέλαβε, η μητέρα του μετέτρεψε ένα από τα πιο ανατριχιαστικά μπουντρούμια δολοφονίας κατά συρροή δολοφόνου σε χώρο που προοριζόταν για γυρίσματα ταινιών τρόμου. Το 2014 μια γυναίκα μετακόμισε στο παλιό σπίτι του Τράβις, το οποίο ανήκε ακόμα στη μητέρα του, και ισχυρίστηκε ότι κανείς δεν της είπε για την τρομακτική ιστορία του σπιτιού. Ανακάλυψε τη φρικτή ιστορία όταν ένας φίλος της έδειξε ένα ντοκιμαντέρ στο A&E για τα εγκλήματα του Τράβις. Μετά από αυτό, παρακάλεσε τη μητέρα του δολοφόνου να την αποδεσμεύσει από τη μίσθωση, αλλά εκείνη αρνήθηκε και της είπε είχε δεσμευθεί για όλη τη διάρκεια της μίσθωσης. Ωστόσο, η Αρχή Στέγασης του Σεντ Λούις παρενέβη και τελικά μπόρεσε να διαπραγματευτεί έναν τρόπο ώστε η γυναίκα να αποδεσμευθεί. 

Πολλά ντοκιμαντέρ («Forensic Files: X Marks the Spot», «Maury Travis: The streetwalker Strangler», ABC) και τηλεοπτικές εκπομπές έχουν ασχοληθεί με τη δράση του Μόρι Τράβις («Cold Case Files: A Map to Murder», «Evil I: Hell's Basement»).

MAURY TRAVIS | The Street Walker Strangler

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ