Pentagon leaks: Τι γνωρίζουμε για τη διαρροή εκατοντάδων μυστικών των ΗΠΑ
Το περιεχόμενο των εγγράφων και η σοβαρότητα του πλήγματος
Pentagon leaks: Εκατοντάδες απόρρητα έγγραφα με στρατιωτικά μυστικά των ΗΠΑ και συμμάχων κυκλοφορούσαν σε ομάδες διαδικτυακών συνομιλιών για καιρό - Τι γνωρίζουμε για το περιεχόμενό τους και την «πηγή» της διαρροής
Ισχυρές αναταράξεις έχει προκαλέσει η διαρροή στο διαδίκτυο εκατοντάδων απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου, που αποκαλύπτουν στρατιωτκά μυστικά, πολλά εκ των οποίων αναφέρονται στον πόλεμο στην Ουκρανία. Άλλες επιπτώσεις της διαρροής είναι φανερές, όπως η ενόχληση βασικών συμμάχων της Ουάσινγκτον για τα στοιχεία που τους αφορούν, ενώ άλλες πιο συγκαλυμένες αλλά εξίσου σημαντικές, όπως ότι η Μόσχα μπορεί να διαπιστώσει από τις πληροφορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί πού βρίσκονται τα κενά στην ασφάλεια των μυστικών και στρατιωτικών υπηρεσιών της, δεδομένου ότι προκύπτει πως η δυτική διείσδυση έχει έκταση.
Το πρόσωπο που συνελήφθη για τη διαρροή είναι ένας 21χρονος μέλος της Εθνοφρουράς Αεροπορίας της Μασαχουσέτης. Ο Jack Teixeira ήταν ο αρχηγός μιας διαδικτυακής ομάδας συνομιλίας στο discort που ανέβασε εκατοντάδες φωτογραφίες απόρρητων και άκρως απόρρητων εγγράφων. Η διαδικτυακή ομάδα αυτοαποκαλείται Thug Shaker Central, αποτελούμενη από 20 έως 30 νεαρούς που μοιράζονταν την αγάπη τους για τα όπλα, τα ρατσιστικά μιμίδια και τα βιντεοπαιχνίδια. Μέλη της ομάδας δήλωσαν στην ερευνητική δημοσιογραφική οργάνωση Bellingcat, την Washington Post και τους New York Times ότι τα έγγραφα κοινοποιήθηκαν στο Thug Shaker Central σε μια προφανή προσπάθεια να εντυπωσιάσουν την ομάδα και όχι να επιτύχουν κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα που να άπτεται της εξωτερικής πολιτικής.
Αν και ο ακριβής χρόνος διαρροής δεν έχει διευκρινιστεί, εκτιμάται ότι τα πρώτα έγγραφα μπορεί να άρχισαν να δημοσιοποιούνται στα τέλη του 2022 και η διαδικασία συνεχίστηκε έως τον Μάρτιο. Η διαρροή εντοπίστηκε μόλις τον Απρίλιο και έκτοτε τα έγγραφα και τα πολλαπλά αντίτυπα που έγιναν από τα μέλη διαφόρων ομάδων συνομιλιών άρχισαν να διαγράφονται μαζικά από τα chatrooms, τους υπολογιστές και τα κινητά, ενώ ακόμη και ολόκληροι λογαριασμοί στο discort απενεργοποιήθηκαν.
Οι Times ανέφεραν ότι έχουν δει περίπου 300 από τα έγγραφα, μόνο ένα μικρό ποσοστό από όσα έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, υποδεικνύοντας ότι η ζημιά στην εθνική ασφάλεια μπορεί να είναι χειρότερη από ό,τι είχε μέχρι στιγμής αναγνωριστεί.
Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημείωνοντας: «Δεν ανησυχώ για τη διαρροή. Ανησυχώ που συνέβη. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα σύγχρονο που να γνωρίζω ότι έχει μεγάλη συνέπεια», φαίνεται πως μερικά από τα έγγραφα χρονολογούνται μόλις τον Μάρτιο και σε αυτά αναφέρεται η ανάπτυξη στρατευμάτων της Ουκρανίας, οι αδυναμίες που φαίνεται πως προκύπτουν και οι προσπάθειες να οπλίσει τις δυνάμεις της πριν από μια αντεπίθεση την άνοιξη.
Υπάρχουν επίσης στοιχεία για τους συμμάχους των ΗΠΑ και την απροθυμία τους να στείλουν οπλισμό στην Ουκρανία, ενώ υπάρχει υλικό για τις ρωσικές δυνάμεις και τη λήψη αποφάσεων στη Μόσχα που θα μπορούσε να βοηθήσει το Κρεμλίνο να κατανοήσει καλύτερα τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία των προσπαθειών συλλογής πληροφοριών των ΗΠΑ στη Ρωσία.
Αξιωματούχοι του Πενταγώνου φέρονται να έχουν δηλώσει ότι τα έγγραφα είναι αληθινά.
Μερικά από τα βασικά ευρήματα, όπως τα καταγράφει το BBC και άλλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί, είναι:
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ είναι «πολύ θερμός» έναντι της Ρωσίας
Οι ΗΠΑ φέρονται να πιστεύουν ότι η στάση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη συμφωνία σχετικά με την εξαγωγή σιτηρών υπονόμευε τις προσπάθειες να λογοδοτήσει η Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Αντόνιο Γκουτέρες ήταν πολύ πρόθυμος να εξυπηρετήσει τα ρωσικά συμφέροντα, σύμφωνα με αρχεία που υποδηλώνουν ότι η Ουάσιγκτον τον παρακολουθούσε στενά. Πολλά έγγραφα περιγράφουν ιδιωτικές επικοινωνίες που αφορούν τον κ. Γκουτέρες και τον αναπληρωτή του.
Ένα έγγραφο που διέρρευσε επικεντρώνεται στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον Ιούλιο, μετά τους φόβους μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Υποδηλώνει ότι ο κ. Γκουτέρες ήταν τόσο πρόθυμος να διατηρήσει τη συμφωνία που ήταν πρόθυμος να ενδώσει στις απαιτήσεις της Ρωσίας - μια στάση που «υπονόμευε τις ευρύτερες προσπάθειες να λογοδοτήσει η Ρωσία».
Η Ιορδανία φοβόταν κινεζικά αντίποινα για την Huawei
Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εγγράφων που διέρρευσαν αφορούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπάρχουν και άλλα που θίγουν ένα τεράστιο φάσμα άσχετων θεμάτων. Πολλά από αυτά ρίχνουν φως σε ορισμένες από τις παγκόσμιες ανησυχίες της Ουάσιγκτον. Όπως η εξάπλωση και ο σκοπός της κινεζικής τεχνολογίας.
Τρία έγγραφα που βασίζονται σε πληροφορίες από τα τέλη Φεβρουαρίου αναφέρουν λεπτομερώς τις συζητήσεις μεταξύ ανώτατων Ιορδανών αξιωματούχων σχετικά με το εάν θα αποκλειστεί ή όχι η κινεζική εταιρεία Huawei από τα σχέδιά της για την ανάπτυξη 5G. Ο διάδοχος της Ιορδανίας, πρίγκιπας Χουσεΐν, που είναι υπεύθυνος για το project, φέρεται να ανησυχεί για αντίποινα από την Κίνα εάν κρατήσει έξω τη Huawei.
Ένα άλλο έγγραφο με την ένδειξη άκρως απόρρητο αναφέρεται στην «ανάπτυξη δυνατοτήτων κυβερνοεπίθεσης» της Κίνας.
Διαμάχη στη Μόσχα για τον αριθμό των νεκρών στην Ουκρανία
Άλλα έγγραφα υποδηλώνουν ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε διαμάχη σχετικά με την αναφορά των θυμάτων του πολέμου. Η βασική υπηρεσία πληροφοριών, FSB, έχει «κατηγορήσει» το υπουργείο Άμυνας της χώρας ότι υποβάθμισε τον ανθρώπινο αντίκτυπο του πολέμου, σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου.
Παρατίθενται επίσης αριθμοί θυμάτων. Μία διαφάνεια αναφέρεται σε έως και 223.000 Ρώσους στρατιώτες που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και σε 131.000 Ουκρανούς. Ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν απορρίψει τις διαρροές, υποδηλώνοντας ότι ενδέχεται να αποτελούν ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν, πάντως, τον βαθμό στον οποίο οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν διεισδύσει στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τον στρατό.
Δυτικές ειδικές δυνάμεις επιχειρούν εντός της Ουκρανίας
Ένα έγγραφο, με ημερομηνία 23 Μαρτίου, αναφέρεται στην παρουσία ενός μικρού αριθμού δυτικών ειδικών δυνάμεων που δρουν εντός της Ουκρανίας, χωρίς να διευκρινίζει τις δραστηριότητές τους ή την τοποθεσία τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το μεγαλύτερο δυναμικό (50), ακολουθούμενο από τη Λετονία (17), τη Γαλλία (15), τις ΗΠΑ (14) και την Ολλανδία (1).
Οι δυτικές κυβερνήσεις συνήθως αποφεύγουν να σχολιάζουν τέτοια ευαίσθητα θέματα, αλλά αυτή η λεπτομέρεια είναι πιθανό να αξιοποιηθεί από τη Μόσχα, η οποία τους τελευταίους μήνες υποστήριξε ότι δεν αντιμετωπίζει μόνο την Ουκρανία, αλλά και το ΝΑΤΟ.
Άλλα έγγραφα αναφέρουν πότε θα είναι έτοιμες δώδεκα νέες ουκρανικές ταξιαρχίες, που προετοιμάζονται για μια επίθεση που θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων. Απαριθμούν, δε, με μεγάλη λεπτομέρεια, τα τανκς, τα τεθωρακισμένα οχήματα και τα πυροβόλα που παρέχονται από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας.
Επιπλέον, ένας χάρτης περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα που αξιολογεί τις συνθήκες του εδάφους σε όλη την ανατολική Ουκρανία καθώς προχωρά η άνοιξη.
Σύμφωνα με την Washington Post, ένα έγγραφο από τις αρχές Φεβρουαρίου εκφράζει επιφυλάξεις για τις πιθανότητες επιτυχίας της Ουκρανίας στην επικείμενη αντεπίθεσή της, λέγοντας ότι τα προβλήματα με τη δημιουργία και τη διατήρηση επαρκών δυνάμεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «μέτρια εδαφικά κέρδη».
Αναλύονται επίσης οι δυσκολίες της Ουκρανίας στη διατήρηση της ζωτικής αεροπορικής της άμυνας, με προειδοποιήσεις από τα τέλη Φεβρουαρίου ότι το Κίεβο μπορεί να ξεμείνει από πυραύλους.
Η Αίγυπτος σχεδίαζε κρυφά να προμηθεύσει πυραύλους στη Ρωσία
Η Washington Post απέκτησε πρόσβαση σε άλλο έγγραφο από τα μέσα Φεβρουαρίου, στο οποίο σημειώνεται πως η Αίγυπτος είχε σχεδιασμό να παράγει 40.000 πυραύλους για τη Ρωσία μυστικά. Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι είπε στους αξιωματούχους να κρατήσουν μυστική την παραγωγή και την αποστολή «για να αποφευχθούν προβλήματα με τη Δύση».
Ένας αξιωματούχος φέρεται να είπε ότι θα «διέταζε τους ανθρώπους του να δουλέψουν με βάρδιες αν χρειαστεί, επειδή ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η Αίγυπτος για να αποπληρώσει τη Ρωσία» για απροσδιόριστη βοήθεια παλαιότερα. Δεν είναι σαφές σε τι αναφέρεται η προηγούμενη βοήθεια. Τον Ιανουάριο, το Reuters ανέφερε ότι το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές αιγυπτιακού σιταριού είχε αυξηθεί το 2022, προσφέροντας μια πιθανή εξήγηση.
Πάντως, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Αίγυπτος -αποδέκτης αμερικανικής βοήθειας για την ασφάλεια, αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως- προχώρησε σε αυτήν προμήθεια πυραύλων προς τη Ρωσία. Ένας αξιωματούχος που δεν κατονομάστηκε και τον οποίο επικαλέστηκαν τα αιγυπτιακά ειδησεογραφικά κανάλια περιέγραψε τον ισχυρισμό ως «εντελώς αβάσιμο» και είπε ότι το Κάιρο δεν πήρε θέση στον πόλεμο.
Η Νότια Κορέα διχάζεται για την παράδοση όπλων στην Ουκρανία
Ένα απόρρητο έγγραφο, το οποίο ήρθε σε γνώση του BBC, αποκαλύπτει ότι η Νότια Κορέα διχάστηκε σχετικά με την πώληση όπλων στην Ουκρανία. Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς μια απόρρητη συνομιλία μεταξύ συμβούλων εθνικής ασφάλειας. Είναι διχασμένοι ανάμεσα στην πίεση των ΗΠΑ να στείλουν πυρομαχικά στην Ουκρανία και στην πολιτική τους να μην εξοπλίζουν τις χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο. Ένας από τους συμβούλους προτείνει να σταλούν οι οβίδες στην Πολωνία, για να αποφευχθεί η εικόνα ότι η Σεούλ ενέδωσε στις ΗΠΑ.
Η διαρροή έχει προκαλέσει ανησυχίες για την ασφάλεια των μυστικών της Σεούλ, με την αντιπολίτευση να ερωτά πώς οι ΗΠΑ μπόρεσαν να υποκλέψουν μια συνομιλία τόσο υψηλού επιπέδου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H κατηγορούμενη έλεγε ότι θέλει να αυτοκτονήσει
Η μεγαλύτερη εγγύηση επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο
Ο Όστιν Τάις βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ανθρωποκυνηγητού
H ανακοίνωση της εποπτικής αρχής τηλεπικοινωνιών
Ο Μιλέι έχει στενούς δεσμούς με την Τζόρτζια Μελόνι
Τι προβλέπουν οι ειδικοί για το εκθαμβωτικό φυσικό φαινόμενο
Toυ συνταγογράφησε το φάρμακο ροπινιρόλη
Άγνωστες ακόμα οι συνθήκες του περιστατικού
Προηγήθηκε ανάλογη κίνηση της Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ
H 84χρόνη βουλευτής επανεξελέγη τον Νοέμβριο για άλλη μια διετή θητεία που αρχίζει στις 3 Ιανουαρίου
Καθώς η δολοφονία του CEO της εταιρείας προκάλεσε συζήτηση για τις ασφαλιστικές καλύψεις
Ο συντηρητικός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ αντέδρασε με ταχείς ρυθμούς στην ανατροπή Άσαντ
Πριόνισαν τοπόσημο της Γενεύης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Για χρήση ανθρωπίνων περιττωμάτων ως λίπασμα κάνει λόγο ο Ρικ Σκοτ - Ζητά να διενεργηθεί έρευνα
Aρχικά ήθελε να πάει στα Εμιράτα
Αυξάνεται η χρηματοδότηση - Θα μεταφερθούν δεκάδες τόνοι προμηθειών
Το εξτρεμιστικό παρελθόν του - Aπό την Αλ Κάιντα στη συριακή κρίση
Διαψεύδονται οι ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη της κραταιάς ευρωπαϊκής οικονομίας
Ο οικοδεσπότης των φετινών Όσκαρ είχε μιλήσει πρόσφατα για τον πατέρα του
«Αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα προετοιμάζεται για σύγκρουση», δήλωσε η πολιτική προστασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.