Κοσμος

Σε chatroom για βιντεοπαιχνίδια στρέφονται οι υποψίες για την πηγή των Pentagon Leaks

Αναλύσεις δείχνουν ότι τα άκρως απόρρητα έγγραφα κοινοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε κλειστές αίθουσες συνομιλίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Pentagon Leaks: Aνάλυση δείχνει ότι τα απόρρητα έγγραφα κοινοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε chatroom παικτών video games που φιλοξενούνται στην πλατφόρμα Discord.
Από chatroom πλατφόρμας gamers εκτιμάται ότι είναι πιθανό να ξεκίνησε η διαρροή των απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου © Unsplash

Pentagon Leaks: Aνάλυση δείχνει ότι τα απόρρητα έγγραφα κοινοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε chatroom παικτών video games που φιλοξενούνται στην πλατφόρμα Discord.

H επιζήμια για το Πεντάγωνο παρτίδα εγγράφων που διέρρευσαν στο διαδίκτυο φαίνεται ότι είχε αρχικά κοινοποιηθεί σε chatroom αφιερωμένο στα βιντεοπαιχνίδια στην πλατφόρμα Discord, προκειμένου να επιλυθεί μια διαφωνία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με αναλυτές πληροφοριών ανοιχτού κώδικα.

Η προέλευση της διαρροής μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστη, αλλά δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που μια διαμάχη μεταξύ παικτών πυροδοτεί παραβίαση πληροφοριών, με τις επικαλυπτόμενες κοινότητες να προκαλούν και στο παρελθόν προβλήματα σε στρατιωτικούς κύκλους.

Η αποκάλυψη άκρως απόρρητου υλικού, η οποία αποτελεί ήδη τη χειρότερη παραβίαση εθνικής ασφάλειας για την Ουάσινγκτον εδώ και πολλά χρόνια, περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την έλλειψη πυρομαχικών της Ουκρανίας, τις μεθόδους συλλογής πληροφοριών για τη Ρωσία, καθώς και στοιχεία που υποδεικνύουν την κατασκοπεία στενών για τις Ηνωμένες Πολιτείες συμμάχους όπως η Ουκρανία, η Νότια Κορέα και το Ισραήλ. Αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για τη σοβαρότερη παραβίαση μυστικών πληροφοριών τουλάχιστον από το 2013, όταν εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα, βίντεο και εσωτερικά στοιχεία εμφανίστηκαν στον ιστότοπο WikiLeaks.

Πριν εμφανιστούν στο δημόσιο διαδίκτυο, τα έγγραφα είχαν κοινοποιηθεί σε κλειστές αίθουσες συνομιλίας που φιλοξενούνται από το Discord, μια εφαρμογή συνομιλίας που εστιάζει στους παίκτες. Σε έναν διακομιστή, που ονομάζεται Minecraft Earth Map, δέκα από τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν ήδη στις 4 Μαρτίου, ένα μήνα πριν εμφανιστούν στο 4chan.

«Μετά από μια σύντομη διαμάχη με ένα άλλο άτομο στον διακομιστή σχετικά με το Minecraft και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ένας από τους χρήστες του Discord απάντησε: «ορίστε, να κάποια έγγραφα που διέρρευσαν», επισυνάπτοντας 10 έγγραφα για την Ουκρανία, μερικά από τα οποία έφεραν τη σήμανση «άκρως απόρρητο», είπε ο Άρικ Τόλερ, αναλυτής στην ερευνητική ομάδα Bellingcat.

Αυτός ο χρήστης, με τη σειρά του, τα είχε βρει σε έναν άλλο διακομιστή Discord, τον οποίο διαχειρίζονται θαυμαστές του Φιλιππινέζου YouTuber WowMao, όπου είχαν δημοσιευτεί 30 έγγραφα τρεις ημέρες νωρίτερα, με «δεκάδες» άλλα μη επαληθευμένα έγγραφα για την Ουκρανία.

Ωστόσο, ακόμη και αυτή δεν φαινόταν να είναι η αρχική πηγή: ένας τρίτος διακομιστής Discord, με το όνομα Thug Shaker Central, πιθανολογείται ότι αποτέλεσε την αρχική διεύθυνση διαρροής των εγγράφων ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου.

«Οι αναρτήσεις και οι λίστες καναλιών δείχνουν ότι οι χρήστες του διακομιστή ενδιαφέρονταν για βιντεοπαιχνίδια, μουσική, ορθόδοξο χριστιανισμό, καθώς και για τα πεπραγμένα του δημοφιλούς YouTuber Oxide», είπε ο Τόλερ, αναφερόμενος στο στρατιωτικής θεματολογίας κανάλι.

«O συγκεκριμένος διακομιστής δεν είχε ιδιαίτερα γεωπολιτικό χαρακτήρα, αν και οι χρήστες του είχαν μια σταθερά συντηρητική στάση σε πολλά ζητήματα, με ρατσιστική φρασεολογία και μιμίδια να κοινοποιούνται ευρέως».

Αν και η κλίμακα των πρόσφατων διαρροών εντυπωσιάζει, δεν είναι η πρώτη φορά που μια παραβίαση πληροφοριών εντοπίζεται σε μια διαφωνία για βιντεοπαιχνίδια. Ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, η προσομοίωση μάχης με οχήματα εδάφους, αέρος και ναυτικού War Thunder έχει γίνει διαβόητο για την τεράστια ποσότητα διαρροών που σχετίζονται μαζί του.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ