Κοσμος

Pentagon Leaks: Οι ΗΠΑ αναζητούν την πηγή της διαρροής

Εκατοντάδες υπάλληλοι είχαν πρόσβαση στα αρχεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λευκός Οίκος
© Unsplash / René DeAnda

ΗΠΑ - Πεντάγωνο: Διαρροή μυστικών εγγράφων για την Ουκρανία - Οι εσωτερικές έρευνες και η πρόσβαση από εκατοντάδες υπαλλήλους

Πονοκέφαλος επικρατεί στην Ουάσιγκτον για τη διαρροή στο διαδίκτυο αμερικανικών μυστικών εγγράφων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα οποία προέρχονται εν μέρει, όπως τουλάχιστον λέγεται, από το Πεντάγωνο.

Πρόκειται για έγγραφα που περιλαμβάνουν στοιχεία και εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία και ρίχνουν φως σε μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για τη συλλογή πληροφοριών, άκρως ευαίσθητων στοιχείων και ενδεχομένως αποκαλύπτουν και τις πηγές τους.

Πέπλο μυστηρίου

Μιλώντας στην κάμερα του Reuters, o αναλυτής Τόμας Ριντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, αναφέρει ότι σε σύγκριση με άλλες διαρροές είναι η μοναδική που περιέχει ολοκληρωμένες μυστικές πληροφορίες. Μάλιστα σε 20 σελίδες υπάρχουν εκθέσεις από διάφορες μυστικές υπηρεσίες. Ακόμα 20 σελίδες είναι χάρτες και στρατιωτικές ενημερώσεις από την Ουκρανία. «Οι ολοκληρωμένες εκθέσεις πληροφοριών σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ συγκεκριμένες» σημειώνει. «Αναφέρονται δηλαδή σε συγκεκριμένες συνομιλίες που είχαν μεμονωμένα άτομα ή που αφορούσαν σε μια συγκεκριμένη ενέργεια που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχεδίαζε να κάνει στην Ουκρανία. Με τον τρόπο αυτό τώρα, θα γνωρίζουν πότε το είπαν αυτό και σε ποιον. Έτσι, θα προσπαθήσουν να περιορίσουν το πώς βγήκαν οι πληροφορίες προς τα έξω. Και όσο πιο συγκεκριμένες είναι οι αναφορές, τόσο πιο πιθανό είναι να τα καταφέρουν. Και αυτό είναι πολύ επιζήμιο».

Πολλά καλύπτονται ακόμη από πέπλο μυστηρίου. Εδώ και εβδομάδες τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ντοκουμέντα με ευαίσθητα στοιχεία, αλλά το θέμα χρήζει μεγάλης προσοχής διότι κυκλοφορεί και πλαστογραφημένο υλικό. Το ερευνητικό δίκτυο Bellingcrat απέδειξε ότι ορισμένα από τα έγγραφα έχουν παραποιηθεί εκ των υστέρων. Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για την αμερικανική κυβέρνηση και τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο μηχανισμός μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ έχει παράγει τέτοιον όγκο μυστικών εγγράφων και εσωτερικών πληροφοριών που δεν είναι δυνατόν να τα κρατήσει μυστικά.

«Το παίρνουμε πολύ, πολύ σοβαρά»

Εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες υπάλληλοι και εξωτερικοί συνεργάτες με ειδικές άδειες φαίνεται να είχαν πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα, γράφει η εφημερίδα Washington Post επικαλούμενη δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας. Τα ηνία των ερευνών έχει πάρει το Πεντάγωνο, από όπου και έγινε πιθανότατα η «διαρροή». Εκπρόσωπός του παραδέχθηκε ότι η δημοσίευσή τους στο διαδίκτυο «αποτελεί πολύ υψηλό κίνδυνο για την ασφάλεια». Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι δεν θέλησε να δώσει τροφή σε εικασίες.

«Το παίρνουμε πολύ, πολύ σοβαρά» διαβεβαίωσε. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία όταν τέτοιου είδους έγγραφα βγαίνουν στη δημοσιότητα. Δεν τους αξίζει να είναι δημόσια. Αξίζει να προστατεύονται. Έτσι θα βρούμε την άκρη του νήματος. Και στη συνέχεια, αν υπάρξουν ενέργειες που πρέπει να γίνουν καθώς θα μαθαίνουμε περισσότερα για την έκταση του τι συνέβη, προφανώς θα τις κάνουμε». Έτσι οι ΗΠΑ, μετά τον Έντουαρντ Σνόουντεν και τη διαρροή μυστικών πληροφοριών από την CIA και την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, την Τσέλσι Μάνινγκ με τη δημοσίευση μυστικών βίντεο και ντοκουμέντων στην πλατφόρμα Wikileaks του Τζούλιαν Ασάνζ, κι άλλων ανάλογων περιπτώσεων, τώρα απέκτησαν και την πιο επιζήμια διαρροή πληροφοριών του 21ου αιώνα.

Πηγή: DW

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ