Τεχνολογια - Επιστημη

Fedha, η πρώτη AI παρουσιάστρια ειδήσεων

Το βίντεο της πρεμιέρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Fedha, η πρώτη AI παρουσιάστρια ειδήσεων

Fedha, η πρώτη AI παρουσιάστρια ειδήσεων - Το βίντεο της πρεμιέρας

Μέσο ενημέρωσης του Κουβέιτ παρουσίασε μία ψηφιακή παρουσιάστρια ειδήσεων που δημιουργήθηκε με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και θα χρησιμοποιείται για να μεταδίδει δελτία.

Η "Fedha" εμφανίστηκε στον λογαριασμό Twitter του ιστότοπου Kuwait News το Σάββατο ως μια ξανθιά γυναίκα, με ακάλυπτα μαλλιά, που φοράει μαύρο σακάκι και λευκό μπλουζάκι.

«Είμαι η Fedha, η πρώτη παρουσιάστρια στο Κουβέιτ που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη στο Kuwait News. Τι είδους ειδήσεις προτιμάτε; Ας ακούσουμε τις απόψεις σας», είπε στα αραβικά.

Ο ιστότοπος ανήκει στη εφημερίδα Kuwait Times, η οποία ιδρύθηκε το 1961 ως η πρώτη αγγλόφωνη εφημερίδα της περιοχής του Κόλπου.

Ο Abdullah Boftain, αναπληρωτής αρχισυντάκτης και για τα δύο έντυπα, δήλωσε ότι πρόκειται για μια δοκιμή των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης να προσφέρει «νέο και καινοτόμο περιεχόμενο».

«Στο μέλλον η Fedha θα μπορούσε να υιοθετήσει την προφορά του Κουβέιτ και να παρουσιάζει δελτία ειδήσεων στον λογαριασμό Twitter του ιστότοπου, ο οποίος έχει 1,2 εκατομμύρια followers», είπε.

«Το Fedha είναι ένα δημοφιλές, παλιό όνομα του Κουβέιτ που παραπέμπει στο ασήμι... Πάντα φανταζόμαστε τα ρομπότ να έχουν ασημί και μεταλλικό χρώμα, οπότε συνδυάσαμε αυτά τα δύο», δήλωσε ο Boftain.

«Τα ξανθά μαλλιά και τα ανοιχτόχρωμα μάτια της παρουσιάστριας αντανακλούσαν τον ποικιλόμορφο πληθυσμό της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας του Κουβέιτ και των ομογενών», δήλωσε ο Boftain. «Η Fedha αντιπροσωπεύει τους πάντες».

Το αρχικό της βίντεο των 13 δευτερολέπτων προκάλεσε πλημμύρα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων και από δημοσιογράφους.

Η ραγδαία άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο έχει εγείρει την υπόσχεση για οφέλη σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, αλλά και φόβους σχετικά με τη δυνατότητά της να διαδίδει παραπληροφόρηση, καθώς και την απειλή για τις θέσεις εργασίας και την ανθρώπινη ακεραιότητα.

Το Κουβέιτ κατατάσσεται στην 158η θέση μεταξύ 180 χωρών στο δείκτη ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα 2022.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ