Κοσμος

Εκλογές στη Φινλανδία: «Ισοπαλία» σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και κεντροδεξιάς

Έχει καταμετρηθεί το 40% των ψήφων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές στη Φινλανδία
© EPA/ KIMMO BRANDT

Εκλογές στη Φινλανδία: Το δεξιό NCP προηγείται οριακά του κόμματος της Σάνα Μαρίν - Τα ποσοστά

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν καταγράφει σχεδόν τα ίδια ποσοστά με τον κεντροδεξιό αντίπαλό του το συντηρητικό κόμμα Εθνική Συμμαχία (NCP), με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πέτερι Όρπο, με την ακροδεξιά να ακολουθεί, σύμφωνα με τα επιμέρους αποτελέσματα των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη Φινλανδία.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων που είχαν κατατεθεί εκ των προτέρων, που αντιπροσωπεύουν το 40,1% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, το κεντροδεξιό κόμμα Όρπο συγκεντρώνει 20,8%, οι Σοσιαλδημοκράτες της Μάριν 20,7%, ενώ το ακροδεξιό αντι-μεταναστευτικό κόμμα Φινλανδών 18,6%.

Η Μάριν, 37 ετών, είναι πρωθυπουργός της Φινλανδίας από τα τέλη του 2019, επικεφαλής κεντροαριστερού συνασπισμού πέντε κομμάτων. Ο υποψήφιος του κόμματος που βγαίνει πρώτο παραδοσιακά αναλαμβάνει τη θέση του πρωθυπουργού στη Φινλανδία, αυτός ο άγραφος κανόνας ακολουθείται χωρίς εξαίρεση από το 1987, με προϋπόθεση ότι μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές αυτές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι τρεις βασικοί υποψήφιοι δίνουν αμφίρροπη μάχη, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες να γράψει νέα σελίδα στην ιστορία της με την είσοδό της στο ΝΑΤΟ.

Το κοινοβούλιο της χώρας έχει 200 έδρες. Ο σχηματισμός κυβέρνησης διαρκεί κατά μέσον όρο έξι εβδομάδες.

Η Μάριν αναμένεται τουλάχιστον να οριστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα όταν η Φινλανδία θα γίνει επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ, μετά το τελευταίο απαραίτητο πράσινο φως που έδωσε η Τουρκία την Πέμπτη. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να επηρεάσει τη διαδικασία αυτή, καθώς όλα τα μεγάλα κόμματα τίθενται υπέρ της ένταξης της χώρας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Τρεις ώρες ρεύμα, δέκα ώρες σκοτάδι»: Ο Έλληνας πρέσβης στην Ουκρανία μιλά για τον πιο δύσκολο χειμώνα του πολέμου
«Τρεις ώρες ρεύμα, δέκα ώρες σκοτάδι»: Ο Έλληνας πρέσβης στην Ουκρανία μιλά για τον πιο δύσκολο χειμώνα του πολέμου

Στο Κίεβο ο χειμώνας είναι μέρος του πολέμου - το κρύο, το σκοτάδι, η έλλειψη ενέργειας λειτουργούν ως βασικά εργαλεία πίεσης. «Η Ουκρανία έχει μπει σε μια φάση πολέμου φθοράς», λέει ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY