Κοσμος

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η στάση της Κίνας έναντι του πολέμου στην Ουκρανία κρίνει τη σχέση της με την ΕΕ

Το μήνυμα της φον ντερ Λάιεν λίγο πριν το ταξίδι της στο Πεκίνο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανός στρατιώτης ετοιμάζεται να σηκώσει drone στη Χερσώνα της Ουκρανίας
© EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Ο πόλεμος στην Ουκρανία καθορίζει τις σχέσεις Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το μέλλον των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση του Πεκίνου έναντι του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το συμφέρον της Ευρώπης είναι να συνεχίσει να συνδιαλέγεται με τη χώρα αυτή.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόκειται να μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στην κινεζική πρωτεύουσα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί δύο εβδομάδες έπειτα από εκείνη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, όπου έπλεξε το εγκώμιο της «ειδικής σχέσης» της Κίνας με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς: O τρόπος με τον οποίο θα συνεχίσει να ενεργεί η Κίνα έναντι που πολέμου του Πούτιν θα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα», υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στις Βρυξέλλες.

Η Κίνα, η οποία ουδέποτε κατήγγειλε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πρότεινε τον Φεβρουάριο ένα «ειρηνευτικό σχέδιο» για τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος διαρκεί περισσότερο από έναν χρόνο, όμως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη παραμένουν επιφυλακτικές όσον αφορά την ικανότητά της να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή. Η Ουάσινγκτον και η ΕΕ έχουν προειδοποιήσει εξάλλου επανειλημμένα το Πεκίνο να μην προμηθεύσει με όπλα τη Μόσχα.

«Αντί να αναστατωθεί από την ωμή και παράνομη εισβολή στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Σι διατηρεί τη “χωρίς όρια” φιλία του με τη Ρωσία του Πούτιν», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Κίνα έχει καθήκον να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση μιας δίκαιης ειρήνης. Όμως αυτή η ειρήνη δεν μπορεί να είναι δίκαιη παρά μόνο αν είναι βασισμένη στο σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», συνέχισε.

«Οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο επικυρώσει τις ρωσικές προσαρτήσεις, απλούστατα δεν είναι βιώσιμο», υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είχε μεταβεί στις 10 Μαρτίου στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπάιντεν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ