- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γαλλία και Ελβετία προσφεύγουν στo Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων για την κλιματική αλλαγή
Λόγω της ανεπαρκούς δράσης της Ευρώπης στο ζήτημα
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Εξετάζει προσφυγές κατά της Γαλλίας και της Ελβετίας για την κλιματική αλλαγή
Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά: το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) άρχισε σήμερα να εξετάζει δύο προσφυγές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και στρέφονται εναντίον της Γαλλίας και της Ελβετίας, οι οποίες κατηγορούνται ότι δεν αναλαμβάνουν επαρκή δράση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της.
Ελβετίδες συνταξιούχοι καταγγέλλουν τις συνέπειες που έχει η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη στην υγεία τους, ενώ σε βάρος της Γαλλίας έχει προσφύγει ένας πρώην δήμαρχος κοινότητας στη βόρεια Γαλλία, η οποία απειλείται από την άνοδο της στάθμης των υδάτων.
Η ακροαματική συνεδρίαση άρχισε στις 09:15 (τοπική ώρα, 10:15 ώρα Ελλάδας) με την εξέταση της ελβετικής υπόθεσης σε μια κατάμεστη αίθουσα με 400 ανθρώπους στο ακροατήριο, μεταξύ των οποίων πολλά ηλικιωμένα μέλη της ελβετικής ένωσης μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής.
Η υπόθεση εξετάζεται από 17 δικαστές υπό την προεδρία της Ιρλανδής Σιόφρα Ο'Λίρι.
Ο Αλέν Σαμπλέ, ο οποίος εκπροσωπεί την ελβετική κυβέρνηση, άνοιξε τις συζητήσεις υπογραμμίζοντας τα μέτρα που έχει λάβει η Ελβετία σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή.
«Ιστορικό γεγονός»
Αυτή η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του ΕΔΔΑ είναι «ένα ιστορικό γεγονός», χαιρέτισε η 64χρονη Αν Μαρέ, μία από τις εκπροσώπους της ένωσης «Οι Μεγαλύτεροι για την προστασία του ελβετικού κλίματος».
Η ένωση αυτή υποστηρίζεται από την Greenpeace Ελβετίας και αριθμεί περισσότερα από 2.000 μέλη, με μέσο όρο ηλικίας τα 73 χρόνια, δήλωσε η Μαρέ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Εδώ και 20 χρόνια, «όλες οι εκθέσεις δείχνουν πως όλοι πλήττονται» από την κλιματική αλλαγή και «οι ηλικιωμένες γυναίκες» είναι «ιδιαίτερα ευάλωτες όσον αφορά τις καρδιοαγγειακές παθήσεις ή τις παθήσεις του αναπνευστικού», υποστηρίζει αυτή η πρώην βουλευτής των οικολόγων.
Ενώπιον του ΕΔΔΑ, η ένωσή της πρόκειται να επικαλεσθεί παραβιάσεις άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κυρίως εκείνων που εγγυώνται το δικαίωμα στη ζωή.
Η δράση των Μεγαλύτερων για να υποχρεωθεί η Ελβετία να προχωρήσει σε περισσότερες ενέργειες για το κλίμα είχε ξεκινήσει από το 2016, με μια σειρά προσφυγών που απέβησαν μάταιες.
Εντούτοις η Ελβετία είναι «μια πλούσια χώρα (...) που θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα», εκτιμά η Μαρέ.
«Αδράνεια για το κλίμα»
Η δεύτερη υπόθεση, η οποία θα εξετασθεί σήμερα το απόγευμα, είναι μια προσφυγή του πρώην δημάρχου της Γκραντ-Σιντ στη βόρεια Γαλλία, του Νταμιάν Καρέμ, ο οποίος είναι σήμερα ευρωβουλευτής του κόμματος Ευρώπη Οικολογία - Οι Πράσινοι (EELV).
To 2019 είχε προσφύγει, τόσο προσωπικά όσο και ως δήμαρχος, στο Συμβούλιο της Επικρατείας για «κλιματική αδράνεια», εκτιμώντας πως η κοινότητά του, που βρίσκεται στην ακτογραμμή, απειλείται να βρεθεί κάτω από το νερό.
Το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο είχε δικαιώσει τον Ιούλιο 2021 την κοινότητα, δίνοντας εννέα μήνες στη Γαλλία για να «λάβει όλα τα χρήσιμα μέτρα» για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ώστε να σεβαστεί τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού (-40% μέχρι το 2030 σε σχέση με το 1990).
Η προσωπική προσφυγή του Καρέμ είχε αντιθέτως απορριφθεί με αποτέλεσμα να προσφύγει στο ΕΔΔΑ.
Ο 62χρονος ευρωβουλευτής υποστηρίζει πως η «ανεπάρκεια» της Γαλλίας στην επίτευξη των στόχων της τον πλήττει «άμεσα», εφόσον «αυξάνει τον κίνδυνο να πληγεί η κατοικία του» από την άνοδο της στάθμης των υδάτων, αναφέρει το δικαστήριο σε ανακοίνωση.
«Το διακύβευμα είναι εξαιρετικά σημαντικό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η γαλλίδα πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Κορίν Λεπάζ, συνήγορος του Καρέμ. Αν το ΕΔΔΑ δικαιώσει τον Καρέμ, «η νομολογία αυτή θα ισχύει σε όλα τα κράτη του Συμβουλιου της Ευρώπης και εν δυνάμει σε όλα τα κράτη του κόσμου».
Το Δικαστήριο δεν αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του σ' αυτές τις δύο υποθέσεις πριν περάσουν μήνες.
Εκτός απ' αυτές τις δύο υποθέσεις, το ΕΔΔΑ θα εξετάσει, αναμφίβολα μετά το καλοκαίρι, μια άλλη μεγάλη υπόθεση που αφορά την κλιματική αλλαγή, αυτή νεαρών Πορτογάλων οι οποίοι προσέφυγαν κατά της χώρας τους, καθώς και εναντίον άλλων 32 χωρών, για τη φερόμενη αδράνειά τους έναντι της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι συνήγοροί του επιδιώκουν την ακύρωση της διαδικασίας
Σοβαρό κενό ασφαλείας για την κυβέρνηση της χώρας
«Εμείς θα έχουμε τον πλήρη έλεγχο, ο στρατός του Ιράν είναι εντελώς νικημένος», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Πρόκειται για ληστεία του βρετανικού κράτους πρόνοιας », δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος
Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, ο γιος του ο πρίγκιπας διάδοχος Χάακον, θα υπηρετεί ως αντιβασιλέας
Παρά τις διπλωματικές κινήσεις, υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες ως προς τη σειρά εφαρμογής των επόμενων βημάτων
Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα γρήγορη, με τον μέσο χρόνο αναμονής να μην ξεπερνά τα 30 δευτερόλεπτα
Μέτρα ύψους 100 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Ο Νετανιάχου κατέστησε σαφές ότι ο στρατός δεν θα αποσυρθεί από τη Λωρίδα
Το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα στο κόμμα να συμμετάσχει στις εκλογές
Οι ισχυρότερες ριπές ανέμου ξεπέρασαν τα 161 χιλιόμετρα την ώρα στην περιοχή του Μάουνα Κέα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε ότι διέπραξε κάτι παράνομο
Η υπόσχεση που του έδωσε ο Τραμπ
Ιράν και Ομάν επεξεργάζονται έναν «ναυτιλιακό χάρτη»
«Σίγουρα θα πληρώσω πρόστιμο αν χρειαστεί, φυσικά»
Το άγαλμα βρίσκεται σε ένα απομονωμένο χωράφι, μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας
Η βρετανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο
Πώς η σοσιαλίστρια βουλευτής από τη Νέα Υόρκη μπορεί να κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για το 2028
Εντολή εκκένωσης συνοικίας του Μόνσαου - Προσωρινό καταφύγιο δημιουργήθηκε σε γειτονικό σχολείο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.