Κοσμος

Δύο χρόνια φυλακή σε Ρώσο για αντιπολεμική ζωγραφιά της κόρης του

Έχασε και την επιμέλειά της - Καταδικάστηκε για «δυσφήμηση» του στρατού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών πατέρας, του οποίου η κόρη επέκρινε την εισβολή στην Ουκρανία - Του αφαίρεσαν και την επιμέλεια του παιδιού του.
Η αντιπολεμική ζωγραφιά της Μάσα Μοσκάλεβα εξόργισε τις αρχές της Ρωσίας © Olga Podolskaya

Ρωσία: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών πατέρας, του οποίου η κόρη επέκρινε την εισβολή στην Ουκρανία - Του αφαίρεσαν και την επιμέλεια του παιδιού του.

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα σε φυλάκιση δύο ετών τον Αλεξέι Μοσκάλεβ, που επέκρινε την εισβολή κατά της Ουκρανίας και από τον οποίο οι ρωσικές αρχές αφαίρεσαν την επιμέλεια της κόρης του, έπειτα από αντιπολεμικό σκίτσο της.

Ο 53χρονος Αλεξέι Μοσκάλεβ καταδικάστηκε για «δυσφήμηση» του ρωσικού στρατού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καταδικάσθηκε σε διετή φυλάκιση, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του Βλαντίμιρ Μπιλιένκο μετά την ολοκλήρωση της δίκης αυτής συμβόλου της καταστολής που εφαρμόζει η Ρωσία κατά των επικριτών της εισβολής της στην Ουκρανία.

Ο Μοσκάλεβ δεν βρέθηκε στο δικαστήριο στο Γιεβρέμοφ για την ετυμηγορία. Ο γραμματέας Τύπου του δικαστηρίου είπε ότι είχε διαφύγει από τον κατ' οίκον περιορισμό.

«Δεν ξέρω πού είναι», είπε ο δικηγόρος του Βλαντιμίρ Μπιλιένκο στο BBC.

Η κόρη του Μάσα, 13 ετών, στάλθηκε σε ένα σπίτι φιλοξενίας παιδιών στις αρχές Μαρτίου, όταν ξεκίνησε η ποινική υπόθεση.

Είναι μόνο ο τελευταίος Ρώσος που καταδικάστηκε σε φυλάκιση για απαξίωση του στρατού, αλλά η υπόθεσή του έχει προσελκύσει τη διεθνή προσοχή λόγω της απόφασης των αρχών να απομακρύνουν την κόρη του από το σπίτι τους.

Τα προβλήματα της οικογένειας ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο, όταν το σχολείο της Μάσα Μοσκάλεβα είπε στις αρχές ότι η μαθήτρια είχε σχεδιάσει μια ουκρανική σημαία με τις λέξεις «Δόξα στην Ουκρανία», ρουκέτες και μια ρωσική σημαία που έφερε τη φράση «Όχι στον πόλεμο!».

Ο Μοσκάλεβ έχει αναγνωριστεί ως πολιτικός κρατούμενος από την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial, η οποία έχει απαγορευτεί από τις αρχές της Ρωσίας.

Ο κ. Μπιλιένκο είπε στο ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sotavision ότι σε ένα γράμμα προς τον πατέρα της, η νεαρή Μάσα είχε γράψει: «Μπαμπά, είσαι ο ήρωάς μου».

(Με πληροφορίες του BBC News)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ