Κοσμος

«Έκρηξη» στη μητρική θνησιμότητα το 2021 στις ΗΠΑ

Η χώρα βρίσκεται στη χειρότερη θέση μεταξύ των βιομηχανικών κρατών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έγκυος
© Pixabay

ΗΠΑ - Μητρική θνησιμότητα - Τα στοιχεία για τις νεκρές μητέρες το 2021

Ο δείκτης μητρικής θνησιμότητας στις ΗΠΑ αυξήθηκε αλματωδώς το 2021, τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας κορωνοϊού, υπέδειξαν δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη (16/3). Τα στοιχεία δείχνουν πως οι Αφροαμερικανίδες αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου.

Με βάση τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στη μητρική θνησιμότητα συμπεριλαμβάνεται κάθε θάνατος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού, και των 42 ημερών μετά την κυοφορία, σε περιπτώσεις που η αιτία θανάτου οφειλόταν στη γέννα ή επιδεινώθηκε από αυτήν.

Συνολικά 1.205 γυναίκες πέθαναν στις ΗΠΑ το 2021, έναντι 861 το 2020 και 754 το 2019, καταγράφει έκθεση του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας (NCHS).

Ο δείκτης μητρικής θνησιμότητας έφθασε έτσι τους 32,9 θανάτους ανά 100.000 γεννήσεις το 2021, έναντι 23,8 το 2020 και 20,1 το 2019.

«Η πιο ισχυρή χώρα του κόσμου δεν θα έπρεπε να αποδέχεται αυτήν την πραγματικότητα, πρόκειται για κατάσταση κρίσης» τόνισε κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στην αμερικανική προεδρία η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ.

Η τελευταία φορά που καταγραφόταν τόσο υψηλός δείκτης μητρικής θνησιμότητας στη χώρα ανάγεται στα μέσα των χρόνων του 1960 -αν και χρησιμοποιείται νέα μεθοδολογία από το 2018.

Η χώρα βρίσκεται στη χειρότερη θέση ως προς αυτόν τον δείκτη μεταξύ των βιομηχανικών κρατών.

Η μητρική θνησιμότητα μειώθηκε σε παγκόσμια κλίμακα από τον 20ό αιώνα, χάρη στις προόδους της ιατρικής. Όμως από τα χρόνια του 2020, στις ΗΠΑ καταγράφεται ξανά δυσμενής τάση, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες άλλες χώρες με συγκρίσιμα επίπεδα ανάπτυξης.

Περισσότεροι θάνατοι Αφροαμερικανίδων στις ΗΠΑ το 2021

Τα δεδομένα υποδεικνύουν επίσης μεγάλες ανισότητες. Ειδικότερα, το 2021 ο δείκτης μητρικής θνησιμότητας έφθασε στο επίπεδο των 69,9 θανάτων ανά 100.000 γεννήσεις για τις Αφροαμερικανίδες: Ήταν διπλάσιος από εκείνο των λευκών (26,6).

Το NCHS δεν έδωσε εξηγήσεις για τη μεγάλη άνοδο του δείκτη το 2021, ούτε τη σημαντική διαφορά ανάμεσα σε γυναίκες που ανήκουν σε διαφορετικές φυλές.

Όμως, σύμφωνα με ειδικούς σε ιατρικά θέματα, η πανδημία ήταν σημαντικός παράγοντας, όπως και οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και η έλλειψη πρόσβασης σε προγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα για πολλές μαύρες.

«Η πανδημία (...) είχε δραματικό και τραγικό αντίκτυπο στους δείκτες μητρικής θνησιμότητας, όμως δεν μπορούμε να συσκοτίζουμε το γεγονός ότι υπήρχε -και συνεχίζει να υπάρχει ακόμη- κρίση μητρικής θνησιμότητας» τόνισε η Ίφαθ Αμπάσι Χόσκινς, η πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Γυναικολόγων και Μαιευτήρων.

«Οι μαύρες έγκυες και όσες έχουν μόλις γεννήσει, συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν δυσανάλογο αριθμό των μητρικών θανάτων, με αυξανόμενο και τρομακτικό ρυθμό» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας: «Αυτή η τάση πρέπει να σταματήσει».

Στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικάνων το «Obamacare» και το «Medicaid» 

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας στηλίτευσε τις επανειλημμένες προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν τον νόμο που είναι γνωστός ως «Obamacare» και επιτρέπει άνθρωποι με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας να μπορούν να έχουν ασφάλιση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούνται επίσης ότι θέλουν να περιορίσουν το πρόγραμμα «Medicaid», σύστημα υγειονομικής κάλυψης για όσους διαθέτουν λιγότερα μέσα.

«Είναι ακατανόητο και απίστευτα επικίνδυνο αυτό που βλέπουμε από μέρους των Ρεπουμπλικάνων (...) στο Κογκρέσο. Η αντιπολίτευση θέλει να καταστρέψει την υγειονομική περίθαλψη των Αμερικανών» σημείωσε η εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας, το 40% των γυναικών πρακτικά εξαρτάται από το πρόγραμμα Medicaid όταν γεννά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.