- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Για πρώτη φορά, η πλειοψηφία των Ελβετών θέλει το ΝΑΤΟ
«Κοιτάζουν με πιο κριτική ματιά την ουδετερότητα»
Ελβετία: Για πρώτη φορά, η πλειοψηφία των Ελβετών τάσσεται υπέρ της προσέγγισης με το ΝΑΤΟ
Ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η πλειοψηφία των Ελβετών τάσσεται πλέον υπέρ της προσέγγισης με το ΝΑΤΟ, για πρώτη φορά σε μια χώρα αφοσιωμένη στην ουδετερότητά της, ανακοίνωσε σήμερα το ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας.
Αυτή η ετήσια μελέτη δημοσιεύτηκε από την ελβετική Στρατιωτική Ακαδημία και το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας της ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Ζυρίχης.
Δείχνει ότι τον Ιανουάριο του 2023, το 55% του ελβετικού πληθυσμού (μια αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021) δηλώνει υπέρ της προσέγγισης με το ΝΑΤΟ.
«Είναι η πρώτη φορά που μια ισχνή πλειοψηφία του πληθυσμού έχει αυτή τη γνώμη», ανέφερε το ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση του.
Ωστόσο, μόλις το 1/3 των ερωτηθέντων υποστηρίζει την ένταξη της Ελβετίας στο ΝΑΤΟ. Όμως το 53% πιστεύει ότι η αρχή της ουδετερότητας δεν αντιτίθεται στον σχεδιασμό στρατιωτικής άμυνας της Ελβετίας σε συνεργασία με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Η Ελβετία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά συνεργάζεται μαζί του στο πλαίσιο της Σύμπραξης για την Ειρήνη και του Συμβουλίου Ευρωατλαντικής Συνεργασίας, που επιτρέπει στη Βέρνη να διατυπώνει τις ανησυχίες της για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.
Ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι Ελβετοί «κοιτάζουν τώρα με πιο κριτική ματιά την ουδετερότητα και δηλώνουν έτοιμοι για περισσότερη συνεργασία», αναφέρει το ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας.
Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022, η αρχή της ουδετερότητας υποστηρίζεται λιγότερο έντονα, αλλά εξακολουθεί να απολαμβάνει πολύ ευρεία στήριξη, φτάνοντας στο 91% (μείον 6 ποσοστιαίες μονάδες).
Η πλειοψηφία των Ελβετών (57%, χωρίς ετήσια διακύμανση) παραμένει υπέρ της πολιτικής «διαφοροποιημένης ουδετερότητας», δηλαδή η Ελβετία να παίρνει θέση σε πολιτικό επίπεδο αλλά να παραμένει στρατιωτικά ουδέτερη.
Όπως σε μια δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Ιούνιο του 2022, η σαφής πλειοψηφία των Ελβετών (70%) πιστεύει ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία είναι συμβατές με την ουδετερότητα.
Το Κίεβο και σύμμαχοί του έχουν πολλαπλασιάσει τις τελευταίες εβδομάδες τη, λίγο πολύ, συγκεκαλυμμένη κριτική για την ελβετική ουδετερότητα.
Διότι ακόμη και αν η ελβετική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έχει μέχρι στιγμής άκαμπτη στάση στο ζήτημα της επανεξαγωγής ελβετικής κατασκευής όπλων στην Ουκρανία.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να δοκιμάσει μια οικονομία που οικοδομήθηκε μεθοδικά επί δεκαετίες
Η ανάλυση βασίστηκε σε ψηφιακά ίχνη χρήσης ιστοσελίδων και εφαρμογών
Έρχεται κλιμάκωση σε Λίβανο, Υεμένη και Ιράκ με το φόβο γενικευμένης σύγκρουσης
Δεν εμφανίστηκε λόγω προβλημάτων υγείας - Αντιμέτωπος με ποινή έως 20 ετών
Η επιχείρηση κατέληξε σε αιματηρή συμπλοκή
Σε περίπτωση που αυτό είναι ασφαλές πρέπει να εγκαταλείψουν το Ιράν τώρα μέσω ξηράς
Ο Μάικλ Φίλιπς δηλώνει ότι πάσχει από μικροφαλλία και μιλά ανοιχτά κατά του body shaming
Μετά το περιστατικό παρήγγειλε χάπι αντισύλληψης
Το σχέδιο αφορά κυρίως εποχικούς εργαζομένους
Στρατηγικά βομβαρδιστικά έπληξαν στόχους βαθιά στο εσωτερικό του Ιράν, αναφέρει η CENTCOM
Πώς θα επιλεγεί ο νέος ανώτατος ηγέτης
Οι δηλώσεις των ηγετών - Από την ανοιχτή καταδίκη του Σάντσεθ έως τις ελπίδες για «νέα εποχή» στην Τεχεράνη
«Η Τουρκία θα εντείνει τις επαφές σε όλα τα επίπεδα για άμεση κατάπαυση πυρός» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος
Έρευνα αποκαλύπτει θεαματική στροφή του παγκόσμιου οικονομικού εγκλήματος - Η Ρωσία στο επίκεντρο
Οι διπλωματικές συνομιλίες στη Γενεύη κατέρρευσαν σε 48 ώρες σε κλίμα έντασης, οδηγώντας στην έναρξη των βομβαρδισμών
Το Ιράν προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει τα αντίποινα όσο διαρκούν οι επιθέσεις εναντίον του
Τιμήθηκε με πολυάριθμα παράσημα για τη δράση του
Μόνο το 2009 συμμετείχε σε περίπου 550 επίσημες εκδηλώσεις
Αυτή ήταν η καλύτερη ευκαιρία για να τους χτυπήσουμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.