Επανεξετάζεται η υπόθεση του γηραιότερου καταδικασμένου σε θάνατο
Σχεδόν 60 χρόνια μετά την απόφαση ενοχής του
Ιαπωνία: Ο γηραιότερος θανατοποινίτης και η απόφαση για επανεξέταση της υπόθεσης
Σχεδόν 60 χρόνια μετά την απόφαση ενοχής του, δικαστήριο στην Ιαπωνία έδωσε εντολή να εκδικαστεί εκ νέου η υπόθεση ενός 87χρονου άνδρα, που θεωρείται ο γηραιότερος καταδικασμένος σε θάνατο παγκοσμίως.
Οι δικηγόροι του Ιγουάο Χακαμάντα εξήλθαν από το Ανώτερο Δικαστήριο του Τόκιο σήμερα (13.3) κρατώντας πανό με τα οποία ζητούσαν να διεξαχθεί νέα δίκη, ενώ υποστηρικτές του φώναζαν: «Απελευθερώστε τον Χακαμάντα τώρα».
«Περίμενα αυτή την ημέρα 57 χρόνια και έφτασε», δήλωσε η Χιντέκο, αδελφή του Χακαμάντα.
Tokyo's High Court ordered a retrial on Monday for 87-year-old former boxer Iwao Hakamada, nearly six decades after he was convicted of murder.
— Natsuko Fukue (@natfukue) March 13, 2023
"I was waiting for this day for 57 years and it has come," his sister said. https://t.co/AkdqkZBYC4 @AFP pic.twitter.com/Oao9KmzOOZ
Το έγκλημα που τον οδήγησε στη φυλακή - Η αρχική ομολογία και η άρνηση του φόνου
Ο Ιάπωνας έχει περάσει περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες στην πτέρυγα των μελλοθάνατων, μετά την καταδίκη του το 1968 στην εσχάτη των ποινών για μια τετραπλή δολοφονία: του αφεντικού του και τριών μελών της οικογένειάς του. Ο Χακαμάντα ομολόγησε το έγκλημα έπειτα από εβδομάδες ανακρίσεων, όμως αργότερα ανακάλεσε. Έκτοτε δεν σταμάτησε να δηλώνει αθώος.
Ο πρώην μποξέρ αφέθηκε ελεύθερος το 2014, αφού δικαστήριο δέχθηκε ότι υπήρχαν αμφιβολίες για την ενοχή του, βασιζόμενο σε τεστ DNA που έγιναν στα ρούχα του, βασικό στοιχείο της κατηγορούσαν αρχής, και δέχθηκε να δικαστεί εκ νέου. Το 2018 όμως, έπειτα από έφεση που άσκησε η εισαγγελία, το Ανώτερο Δικαστήριο του Τόκιο αμφισβήτησε την εγκυρότητα των τεστ DNA και ακύρωσε την απόφαση του 2014.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα τέλη του 2020 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιαπωνίας ακύρωσε απόφαση που απαγόρευε στον Χακαμάντα να δικαστεί εκ νέου, ένα νέο το οποίο η αδελφή του είχε χαρακτηρίσει «δώρο» Χριστουγέννων. Οι συγγενείς του τονίζουν τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Χακαμάντα έπειτα από τέσσερις δεκαετίες σε ένα κελί όπου κάθε ημέρα περίμενε την εκτέλεσή του δι’ απαγχονισμού.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα αιτήματα για επανεξέταση διάφορων υποθέσεων στην Ιαπωνία, εξαιτίας των αλλαγών που έγιναν στο δικαστικό σύστημα. Η Ιαπωνία, μαζί με τις ΗΠΑ, είναι μία από τις τελευταίες βιομηχανικές και δημοκρατικές χώρες που επιβάλλουν τη θανατική ποινή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάλυση του Economist
Η Ευρώπη αναζητά την «κόκκινη γραμμή» απέναντι στον Τραμπ
Οι 27 και τα κράτη μέλη της Mercosur άρχισαν διαπραγματεύσεις το 1999
Δραπέτευσε τον Δεκέμβριο για να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης στη Νορβηγία
Η 33χρονη παρασύρθηκε από SUV και σύρθηκε για περίπου ένα τετράγωνο
Το όχημα έπεσε ανεξέλεγκτα πάνω στα παιδιά
Πάνω από 800 απαγχονισμοί ήταν προγραμματισμένοι για τις επόμενες μέρες
Η προοπτική στρατιωτικής επίθεσης από τις ΗΠΑ μοιάζει πλέον πιο μακρινή
O βραβευμένος σκηνοθέτης για τις φονικές διαδηλώσεις στο Ιράν
Χαροπαλεύει ο οδηγός του λεωφορείου ο οποίος απεγκλωβίστηκε τελευταίος από τα σωστικά συνεργεία
«Ξεκινάει μια πραγματική μετάβαση προς τη δημοκρατία», δήλωσε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης
Με αφορμή το Starlink Wi-Fi στα αεροπλάνα
«Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι μαζί τους», έγραψε η τραγουδίστρια
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήρθε το 2022
Η δράση τους περιλαμβάνει «πράξεις αμιγούς και άσκοπης βίας που στόχευαν ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αντισταθούν»
Mία ημέρα μετά την κίνηση της
Για τη μια εκ των δυο παραδέχεται εν μέρει την ενοχή του
Νέες λεπτομέρειες τρεις μήνες μετά το θεαματικό χτύπημα
Χιλιάδες χρήστες ανέφεραν προβλήματα στη λειτουργία του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.