Κοσμος

Το μεσαίο δάχτυλο είναι δικαίωμα - Με απόφαση δικαστηρίου

Μπορεί η χειρονομία να μην είναι ευγενική, αλλά «δεν είναι έγκλημα» και προστατεύεται από το Σύνταγμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Δικαίωμα που έδωσε ο Θεός» η χειρονομία του μεσαίου δαχτύλου - Καναδός δικαστής αποφάνθηκε ότι εμπίπτει στις συνταγματικές διατάξεις της ελευθερίας έκφρασης.
Το να υψώνεις το μεσαίο δάχτυλο είναι «δικαίωμα που έδωσε ο Θεός», αποφάνθηκε Καναδός δικαστής © Unsplash

«Δικαίωμα που έδωσε ο Θεός» η χειρονομία του μεσαίου δαχτύλου - Καναδός δικαστής αποφάνθηκε ότι εμπίπτει στις συνταγματικές διατάξεις της ελευθερίας έκφρασης.

Το να υψώνεις σε κάποιον το μεσαίο δάχτυλο μπορεί να μην είναι ευγενικό, αλλά προστατεύεται ως μέρος του δικαιώματος του ατόμου στην ελευθερία της έκφρασης, σύμφωνα με το καναδικό Σύνταγμα, αποφάσισε ένας δικαστής.

Σε ετυμηγορία του, ο δικαστής Ντένις Γαλιατσάτος απέρριψε την υπόθεση εναντίον ενός άνδρα που κατηγορήθηκε για προσβολή του γείτονά του σε προάστιο του Μόντρεαλ.

«Για να είμαι απολύτως σαφής, δεν είναι έγκλημα να δίνεις σε κάποιον το δάχτυλο», είπε σε μια απόφαση με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου.

«Είναι ένα θεόσταλτο, κατοχυρωμένο δικαίωμα που ανήκει σε κάθε θερμόαιμο Καναδό», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον χάρτη δικαιωμάτων και ελευθεριών του Καναδά.

Ο κατηγορούμενος, ο Νιλ Έπσταϊν, ένας δάσκαλος, είχε συλληφθεί από την αστυνομία τον Μάιο του 2021 για απειλές θανάτου και «εγκληματική παρενόχληση» κατά του γείτονά του στο Μπίκονσφιλντ του Κεμπέκ.

Στην απόφασή του, ο Γαλιατσάτος εξαπέλυσε μια καυστική επίπληξη του γείτονα και καταγγέλλοντα, Μάικλ Νακάτσε, του οποίου τα παράπονα, όπως είπε, δεν ήταν «τίποτα περισσότερο από ρουτινιάρικες, μικροπρεπείς διαμάχες της γειτονιάς».

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι καταγγέλλοντες εργαλειοποιούν το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης σε μια προσπάθεια να εκδικηθούν έναν αθώο άνδρα, για κάποιες αντιμαχίες που είναι, στην καλύτερη περίπτωση, τετριμμένες», έγραψε ο Γαλιατσάτος.

Η χειρονομία του μεσαίου δακτύλου, αποφάνθηκε ο Γαλιατσάτος, «μπορεί να μην είναι αστική, μπορεί να μην είναι ευγενική, μπορεί να μην είναι εκείνη ενός τζέντλεμαν… Ωστόσο, δεν επισύρει ποινική ευθύνη».

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ