Κοσμος

Δεκάδες χιλιάδες υπογραφές για να μην παρουσιάσει τα Όσκαρ ο Ντόνι Γιέν

Χαρακτήρισε «ταραχές» τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ - Οι δεσμοί του με το κινεζικό καθεστώς

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όσκαρ 2023: Διαδικτυακή καμπάνια για την απομάκρυνση του Ντόνι Γιέν - Ο ηθοποιός από το Χονγκ Κονγκ κατηγορείται για στήριξη του Κινεζικού καθεστώτος.
Την απομάκρυνση του Ντόνι Γιέν από τα Όσκαρ ζητούν ακτιβιστές, λόγω των δεσμών του με το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα © Instagram / Donnie Yen

Όσκαρ 2023: Διαδικτυακή καμπάνια για την απομάκρυνση του Ντόνι Γιέν - Ο ηθοποιός από το Χονγκ Κονγκ κατηγορείται για στήριξη του Κινεζικού καθεστώτος.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υπέγραψαν αίτηση για την απομάκρυνση του ηθοποιού από το Χονγκ Κονγκ, Ντόνι Γιέν, ως παρουσιαστή των Όσκαρ, λόγω της υποστήριξής του στην κινεζική κυβέρνηση.

Περιγράφοντας τον Ντόνι Γιέν ως «υποστηρικτή του κινεζικού κομμουνιστικού καθεστώτος», η διαδικτυακή εκστρατεία ξεκίνησε από «μια ομάδα ανθρώπων από το Χονγκ Κονγκ» και υποστηρίζει ότι τα τελευταία σχόλια του διάσημου ηθοποιού σχετικά με τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ το 2019 «παραβιάζουν το πνεύμα της ελευθερίας του λόγου».

Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, της οποίας οι ψηφοφόροι καθορίζουν σε ποιον απονέμονται τα Όσκαρ, δεν έχει σχολιάσει ακόμη την αίτηση.

Ο Γιεν είναι ένας παγκοσμίως αναγνωρισμένος σταρ ταινιών δράσης, που πρόσφατα προκάλεσε διαμάχες για μια συνέντευξη στην οποία αποκάλεσε τις διαδηλώσεις «ταραχές».

«Περιφρόνηση για τον λαό του Χονγκ Κονγκ» η συμμετοχή του Ντόνι Γιέν στα Όσκαρ 2023

Ο 59χρονος είναι περισσότερο γνωστός για τη συμμετοχή του στο «Rogue One: A Star Wars Story», και κυρίως για τις ταινίες «Ip Man», ένα κινηματογραφικό φραντσάιζ του Χονγκ Κονγκ που βασίζεται σε έναν βιρτουόζο των πολεμικών τεχνών.

Έχει εισπράξει περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office. Στο πλαίσιο της επόμενης δουλειάς του, θα εμφανιστεί δίπλα στον Κιάνου Ριβς στη χολιγουντιανή παραγωγή «John Wick 4».

Η καμπάνια, η οποία δημιουργήθηκε από γνωστό ακτιβιστή του Χονγκ Κονγκ, ισχυρίζεται ότι η πρόσκληση της Ακαδημίας στον Γιέν δείχνει «περιφρόνηση για τον λαό του Χονγκ Κονγκ» και η παρουσία του «θα βλάψει την εικόνα και τη φήμη της κινηματογραφικής βιομηχανίας». Έχει περισσότερες από 84.000 υπογραφές.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Γιέν ορίστηκε ως παρουσιαστής για τα 95α Βραβεία Όσκαρ, που θα πραγματοποιηθούν στο Λος Άντζελες την Κυριακή 12 Μαρτίου.

Ip Man 3 Official Trailer #1 (2016) - Donnie Yen, Mike Tyson Action Movie HD

Οι δηλώσεις του Ντόνι Γιέν που ξεσήκωσαν το Χονγκ Κονγκ

Γεννημένος στο Γκουανζού της Κίνας, ο Γιέν μεγάλωσε στο Χονγκ Κονγκ και μετακόμισε στις ΗΠΑ σε ηλικία 11 ετών. Απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα, αλλά αργότερα την απαρνήθηκε.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο «GQ Hype», ο πατέρας τριών παιδιών επανέλαβε την αντίθεσή του στις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκαν το 2019 στο Χονγκ Κονγκ. Οι διαμαρτυρίες πυροδοτήθηκαν αρχικά από τα σχέδια να επιτραπεί η έκδοση υπόπτων για εγκληματίες στην ηπειρωτική Κίνα, πριν εξελιχθούν σε ένα ευρύτερο αντικυβερνητικό κίνημα.

«Δεν ήταν διαμαρτυρία, εντάξει, ήταν ταραχή. Δεν θα είμαι εδώ για να μιλήσω για το πώς να αλλάξω πώς νιώθουν οι άνθρωποι για αυτό», είπε ο Γιέν.

Ο Γιεν ισχυρίστηκε επίσης ότι τα Δυτικά μέσα ενημέρωσης όπως το BBC και το CNN επικεντρώνονται μόνο σε «αρνητικές ιστορίες» για την Κίνα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Γιέν συμμετείχε σε δύο συνεδριάσεις στο Πεκίνο, τις ετήσιες συνεδριάσεις του νομοθετικού σώματος και του ανώτατου πολιτικού συμβουλευτικού οργάνου της Κίνας, ως εκπρόσωπος του Χονγκ Κονγκ. Σε αυτές συμμετέχουν χιλιάδες εκπρόσωποι από όλη τη χώρα.

Ο Ντόνι Γιέν είναι μέλος της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού (CPPCC), η οποία δεν έχει πραγματική νομοθετική εξουσία και αντλεί μέλη της από διάφορους τομείς της κοινωνίας.

(Με πληροφορίες του BBC News και του CNN)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ