Κοσμος

H Ευρώπη στο πλευρό της Ελλάδας μετά την τραγωδία στα Τέμπη

Το μήνυμα του Μακρόν στα ελληνικά - Μεσίστιες οι σημαίες στο κτίριο της Κομισιόν

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυροσβέστης ανάμεσα στα συντρίμμια μετά τη φονική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη
Πυροσβέστης ανάμεσα στα συντρίμμια μετά τη φονική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη © EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη - Μηνύματα συμπαράστασης από Εμανουέλ Μακρόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, Σαρλ Μισέλ και Νίκο Χριστοδουλίδη

Η τραγωδία στα Τέμπη με τη φονική σύγκρουση τρένων έχει προκαλέσει κύμα συμπαράστασης από την Ευρώπη. Οι νεκροί από τη σιδηροδρομική τραγωδία έχουν φθάσει τους 38, την ώρα που οι έρευνες για αγνοούμενους στα διαλυμένα βαγόνια συνεχίζονται.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, σε μήνυμά της στο Twitter, εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς των θυμάτων.

«Οι σκέψεις μου είναι με τους ανθρώπους της Ελλάδας μετά το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα που στοίχισε τόσες ζωές χθες το βράδυ κοντά στη Λάρισα. Όλη η Ευρώπη πενθεί μαζί σας. Εύχομαι επίσης ταχεία ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες» ανέφερε.

Μάλιστα, έκλεισε τη δήλωσή της στα ελληνικά, γράφοντας: «Είμαστε δίπλα σας».

Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Οι σκέψεις μου είναι με τον λαό της Ελλάδας σήμερα το πρωί. Είμαι συγκλονισμένος από τα νέα και τις εικόνες τις σύγκρουσης των δύο τραίνων στα Τέμπη. Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Κουράγιο και δύναμη στα σωστικά συνεργεία που συνεχίζουν το δύσκολο έργο τους» έγραψε στο Twitter.

Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς γνωστοποίησε νωρίτερα ότι με εντολή της Φον ντερ Λάιεν οι σημαίες σε όλα τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυματίζουν μεσίστιες.

Το μήνυμα Μακρόν στα ελληνικά για τους νεκρούς στα Τέμπη μετά τη σύγκρουση τρένων

«Η σκέψη μου είναι στους οικείους των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος που συνέβη χθες τη νύχτα κοντά στη Λάρισα. Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων» αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του στο Twitter ο Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο είναι γραμμένο τόσο στα γαλλικά όσο και τα ελληνικά.

Συλλυπητήρια Χριστοδουλίδη για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη

«Εκφράζω συγκλονισμό και βαθύτατη θλίψη για την τραγωδία που επισυνέβη στην Ελλάδα με τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στην ίδια δήλωση ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει: «Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων, τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση της χώρας».

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με ομολόγους του για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε μια σειρά από τηλεφωνικές επικοινωνίες με ομολόγους του, οι οποίοι επικοινώνησαν μαζί του προκειμένου να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας μίλησε με τους υπουργούς Εξωτερικών:

  • της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου,
  • της Πορτογαλίας Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο,
  • της Κροατίας Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν,
  • της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι, καθώς και
  • με τον πρόεδρο της Βουλής της Πορτογαλίας και πρώην υπουργό Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Συνομίλησε ακόμη με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, καθώς και τους ΥΠΕΞ της Μεγάλης Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι, της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, του Ισραήλ Ελί Κοέν και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι. Ο κ. Δένδιας τους ευχαρίστησε για τη συμπαράστασή τους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Πρώτο θέμα η φονική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη

Διεθνή μέσα ενημέρωσης καλύπτουν με συνεχή ροή τις εξελίξεις από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. «Δεκάδες άτομα σκοτώθηκαν μετά τη σύγκρουση δύο τρένων στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος του BBC, το οποίο στον ιστότοπό του έχει συνεχή ενημέρωση για την τραγωδία.

«Τουλάχιστον 32 νεκροί και δεκάδες τραυματίες στη σύγκρουση μεταξύ ενός επιβατικού και εμπορικού τρένου», αναφέρει στην πρώτη σελίδα του ιστότοπού της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Πρώτο θέμα και στην Independent είναι το σιδηροδρομικό δυστύχημα, η οποία στον ιστότοπό της έχει και live ενημέρωση, όπως και το BBC. Επίσης, οι Times αναφέρονται στην τραγωδία αυτή.

Πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα η σιδηροδρομική τραγωδία | 1/3/2023 | ΕΡΤ

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel έχει εκτενές ρεπορτάζ από το δυστύχημα στην πρώτη σελίδα του ιστότοπού του, όπως και η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

Οι γαλλικές εφημερίδες Figaro και Monde καλύπτουν εκτενώς το τραγικό συμβάν, κάνοντας λόγο για «το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ελλάδα».

Παράλληλα, από την ώρα που σημειώθηκε το δυστύχημα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Reuters και το AFP, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Μήνυμα συμπαράστασης για την τραγωδία με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη έστειλε και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ