Στις 14 Μαΐου «κλείδωσε» η ημερομηνία των εκλογών στην Τουρκία
Οι νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου
Ερντογάν: «Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου Θεού θέλοντος» - Οι νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν την 14η Μαΐου, τρεις μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έχει σκοτώσει περισσότερους από 45.000 ανθρώπους στην χώρα του.
«Η χώρα αυτή θα πράξει αυτό που πρέπει στις 14 Μαΐου Θεού θέλοντος», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του προς τους βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Καταγγέλλοντας τις φωνές που επέκριναν την διαχείριση της καταστροφής από την κυβέρνησή του, ο Ερντογάν δήλωσε: «Θα τους δώσουμε την απάντηση που αρμόζει στις 14 Μαΐου».
Επικρίσεις
Ο Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις για τη βραδύτητα των υπηρεσιών διάσωσης και υποσχέθηκε γρήγορη ανοικοδόμηση άνω των 450.000 κατοικιών, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι οι κατασκευές θα γίνουν σύμφωνα με τους αντισεισμικούς κανόνες.
Την Δευτέρα ζήτησε συγγνώμη για τις καθυστερήσεις των πρώτων ημερών στην οργάνωση των υπηρεσιών διάσωσης και παροχής βοήθειας, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι παρέμεναν παγιδευμένοι στα ερείπια.
Σήμερα, μπροστά στους βουλευτές του κόμματός του, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), παραδέχθηκε ότι οι επιχειρήσεις καθυστέρησαν «εξαιτίας του χάους και των μετεωρολογικών συνθηκών».
«Ωστόσο, μόνο λίγες ώρες μετά τον σεισμό, οι υπουργοί μας ήρθαν σε επαφή με τις σεισμόπληκτες πόλεις και άρχισαν να συντονίζουν το έργο», είπε.
Στην εξουσία εδώ και 20 χρόνια, αρχικά ως πρωθυπουργός, ο Ταγίπ Ερντογάν έγινε το 2014 ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας οι οποίος εξελέγη με άμεση και καθολική ψηφοφορία.
Το 2017, μία συνταγματική αναθεώρηση διεύρυνε σημαντικά τις εξουσίες του.
Συμμαχία της αντιπολίτευσης
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ από τους τόπους της καταστροφής, τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης έχουν καταστραφεί στις περισσότερες πόλεις και περιοχές.
Περισσότεροι από 11.400 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί στην Τουρκία μετά τις 6 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς, περί τα δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις σεισμόπληκτες περιοχές, είτε οργανωμένα από τις αρχές είτε με δικά τους μέσα. Περισσότερα από 31.000 κτίρια κατέρρευσαν και 170.000 έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές και πρέπει να κατεδαφισθούν.
Οι διασωθέντες έχουν εγκατασταθεί σε σκηνές, κοντέινερ ή στο ύπαιθρο.
Οι επιχειρήσεις έρευνας σταμάτησαν δέκα ημέρες μετά τον σεισμό σε ένδεκα επαρχίες και συνεχίζονται μόνο στο Καχραμάνμαρας, κοντά στο επίκεντρο της δόνησης, και στο Χατάι.
Αντιπροσωπεία της εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας ξεκίνησε την Δευτέρα επίσκεψη στις σεισμόπληκτες περιοχές για να αποτιμήσει τις δυνατότητες οργάνωσης της ψηφοφορίας.
Στα 69 του χρόνια, ο Ερντογάν αντιμετωπίζει την πιο επικίνδυνη εκλογική δοκιμασία της καριέρας του.
Η συμμαχία της αντιπολίτευσης, που συγκεντρώνει έξι κόμματα διαφόρων τάσεων, καλείται να αποφασίσει αύριο το όνομα του υποψηφίου της.
Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, το HDP, δεν συμμετέχει στην συμμαχία.
Τουρκικές λίρες σε παιδιά μοίραζε από σακούλα ο Ερντογάν
Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο που δείχνει τον Ερντογάν να μοιράζει χρήματα σε παιδιά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε περιοχή που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία.
Ο Τούρκος πρόεδρος πήγε στην επαρχία Αντιγιαμάν στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Όπως φαίνεται και στο βίντεο, ο Ερντογάν δίνει τουρκικές λίρες σε παιδιά. Οι εικόνες προκάλεσαν οργή στα social media στον απόηχο της παραδοχής του Τούρκου προέδρου για καθυστερημένη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.
«Ο πρόεδρος του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, Ταγίπ Ερντογάν, μοιράζει χρήματα σε παιδιά στην Αντιγιαμάν, πληγείσα από τον σεισμό περιοχή» αναφέρει το δημοσίευμα στην τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Ερντογάν ζήτησε «συγγνώμη» για την καθυστέρηση στις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας. «Εξαιτίας της καταστροφικότητας των δονήσεων και των κακών μετεωρολογικών συνθηκών, δεν μπορέσαμε να εργαστούμε, όπως θέλαμε στο Αντίγιαμαν για πολλές ημέρες. Ζητώ συγγνώμη γι' αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από τα πρώτα 24ωρα μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, τα βίντεο με τις «χάρτινες πολυκατοικίες» που κατέρρεαν μέσα σε δευτερόλεπτα έβγαιναν το ένα μετά το άλλο στα social media, την ώρα που οι καταγγελίες για κακοτεχνίες γίνονταν όλο και περισσότερες. Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις εργολάβων, ωστόσο η λαϊκή οργή ξεχειλίζει για τα κτίρια που πωλήθηκαν ως «αντισεισμικά» και μετατράπηκαν σε «βουνά» από μπάζα μετά τον σεισμό στην Τουρκία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αποκαλύπτεται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης
Η χρονική σύμπτωση των στοιχημάτων με τις στρατιωτικές κινήσεις έχει προκαλέσει πολιτική αντίδραση
H γυναίκα έγινε viral όταν έκαψε φωτογραφία του με τσιγάρο
Στην Τεχεράνη αναλαμβάνει προσωρινό συμβούλιο τα καθήκοντα του
Η έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη
Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τις συνθήκες
Κεντρικός πυλώνας είναι το Sovereign Grant
To παλάτι παίρνει αποστάσεις από τις κόρες του Άντριου
Σύμφωνα με νέο βιβλίο που ασχολείται με την εκλογή του περασμένου χρόνου
Ο πόλεμος έχει ως διακηρυγμένο στόχο την αλλαγή καθεστώτος. Ωστόσο, ως μέθοδος, δημιουργεί (άλλο ένα) επικίνδυνο προηγούμενο προσφυγής στη βία χωρίς νόμιμη αιτία
Το πλοίο επλήγη σε απόσταση περίπου 44,4 ναυτικών μιλίων βορειοδυτικά του Μουσκάτ
Η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε έναν επώδυνο εμφύλιο πόλεμο με αβέβαια κατάληξη
Η διακοπή των εμπορικών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες
«Η βοήθεια που περιμένατε έφτασε» λέει απευθυνόμενος στους Ιρανούς
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας
Πόσο βαθιά θα επηρεάσει την επόμενη φάση της ιρανικής εξουσίας
Οι πρώτες πληροφορίες - Η ανακοίνωση του Ισραήλ
Το στοιχείο που αιφνιδίασε την ιρανική πλευρά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.