Κοσμος

Θα συμπαρασύρουν τον Ερντογάν οι «χάρτινες» πολυκατοικίες;

Πιστοποιητικά οικοδομικής αμνηστίας μοίραζε προεκλογικά ο Τούρκος πρόεδρος

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα ντυμένη στα μαύρα μπροστά από ισοπεδωμένα κτίρια στην πολη Καχραμανμαράς μετά τον σεισμό στην Τουρκία
Γυναίκα ντυμένη στα μαύρα μπροστά από ισοπεδωμένα κτίρια στην πολη Καχραμανμαράς μετά τον σεισμό στην Τουρκία © EPA/TOLGA BOZOGLU

Σεισμός Τουρκία: Αυξάνονται οι καταγγελίες εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν - Μοίραζε πιστοποιητικά οικοδομικής αμνηστίας προεκλογικά ο Τούρκος πρόεδρος

Στην Τουρκία ο σεισμός, εκτός από μεγάλες καταστροφές, προκάλεσε και σοβαρές αναταράξεις στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Οι αντιδράσεις για τις «χάρτινες» πολυκατοικίες που κατέρρευσαν μέσα σε δευτερόλεπτα γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες, με τους σεισμοπαθείς να ζητούν την απόδοση πολιτικών ευθυνών, καθώς οι εκλογές πλησιάζουν.

Οι καταγγελίες για κακοτεχνίες από τους εργολάβους δεν σταματούν. Ο Ερντογάν δέχεται συνεχώς επικρίσεις για τη «συντεχνία» εργολάβων και τις «ημέτερες» κατασκευαστικές εταιρείες που απολάμβαναν μια ιδιότυπη «ασυλία» από το καθεστώς του Τούρκου προέδρου, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και τα μεγάλα «φαραωνικά» έργα στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Επιπλέον, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι όχι μόνο δεν κατεδαφίστηκαν τα κτίρια που διαπιστωνόταν ότι δεν ακολουθούσαν τους κανονισμούς, αλλά έπαιρναν πιστοποιητικά οικοδομικής αμνηστίας -έναντι κάποιου προστίμου. Μάλιστα, τα πιστοποιητικά οικοδομικής αμνηστίας.

Οι αριθμοί για το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου σε περιοχές που κανονικά θα έπρεπε να είναι «θωρακισμένες» από τους σεισμούς λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας του παρελθόντος είναι αμείληκτοι:

  • 294.000 κτίσματα στις 10 επαρχίες στην Τουρκία που επλήγησαν από τον σεισμό πήραν πιστοποιητικό οικοδομικής αμνηστίας παραμονές των εκλογών 2018.
  • Συνολικά 3,1 εκατομμύρια κτίρια έλαβαν αντίστοιχο πιστοποιητικό στην Κωνσταντινούπολη πριν από τις εκλογές του 2018.

«Έχουμε λύσει τα προβλήματα 144.556 πολιτών με την (οικοδομική) αμνηστία» ισχυριζόταν εκείνη την περίοδο ο Ερντογάν σε περιοδεία του στη Μαλάτια, το Χατάι και το Καχραμανμαράς, την πόλη που 5 χρόνια μετά ισοπεδώθηκε από τον σεισμό στην Τουρκία.

Deprem sonrası bina temeliyle birlikte yerinden söküldü: Binanın bir cam dahi kırılmadı!

Τι είναι το πιστοποιητικό οικοδομικής αμνηστίας που «καίει» τον Ερντογάν

Σημειώνεται ότι το πιστοποιητικό οικοδομικής αμνηστίας χορηγείται σε κτίρια τα οποία δεν πληρούν τις προδιαγραφές του αντισεισμικού και οικοδομικού κανονισμού. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να πληρωθεί το πρόστιμο -ακόμα και σε περιπτώσεις που το κτίριο κανονικά θα έπρεπε να κατεδαφιστεί.

Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι το επιτελείο Ερντογάν σχεδίαζε να δώσει σε νέα αμνηστία ενόψει των εκλογών του Μαΐου, σύμφωνα με δημοσίευμα στο τουρκικό duvaR.

Το δημοσίευμα επικαλείται, επίσης, δηλώσεις του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης Dr. Buğra Gökçe, ο οποίος στις 10 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ότι 3,1 εκατομμύρια κτίρια έλαβαν αμνηστία πριν από τις γενικές εκλογές του 2018. Ο αριθμός των κτιρίων στα οποία χορηγήθηκε αμνηστία στις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς είναι 294.165.

Ειδικότερα, ο αριθμός των πιστοποιητικών αμνηστίας κτιρίων που δόθηκαν στις σχετικές επαρχίες έχει ως εξής:

  1. 59.247 στα Άδανα
  2. 10.629 στο Αντιγιαμάν
  3. 14.719 στο Ντιγιάρμπακιρ
  4. 40.224 στο Γκαζιαντέπ
  5. 56.464 στο Χατάι
  6. 39.580 στο Καχραμανμαράς
  7. 4.897 στο Κιλίς
  8. 22.299 στη Μαλάτια 
  9. 21.107 στο Οσμανιγιέ
  10. 25.521 στη Σανλιούρφα.

Ερζίν, η τουρκική πόλη στην επαρχία Χατάι χωρίς ούτε έναν νεκρό

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πόλης Ερζίν, στην επαρχία Χατάι, η οποία δεν εχάσε κανέναν κάτοικό της από ολική κατάρρευση κτιρίου.

«Η Ερζίν είναι μια πόλη 42.000 κατοίκων σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη Οσμανίγιε, 110 χλμ. από την πόλη Χατάι και πολύ κοντά στα Άδανα. Εντούτοις δεν χάσαμε ούτε έναν άνθρωπο ούτε και έχουμε τραυματίες. Οι μόνες απώλειες είναι κάτοικοι της πόλης μας που βρίσκονταν σε γειτονικές περιοχές» ανέφερε σε δηλώσεις του στο euronews ο δήμαρχος της Ερζίν Οκές Ελμάσογλου.

Και αποκάλυψε ότι ο ίδιος δεν επέτρεψε να σηκωθεί καμία παράνομη κατασκευή. «Μου έλεγαν "θα χτίσουμε ένα κτίριο, θα μας δώσετε άδεια;" κι εγώ τους απαντούσα "δεν έχω τέτοια εξουσία. Δεν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο"» ξεκαθάρισε.

Και πρόσθεσε: «Ακόμα και αν πολεμήσεις το φαινόμενο αυτό, οι πολίτες θα συνεχίζουν να προσπαθούν να χτίσουν παράνομες κατασκευές. Αν δεν έχεις αρκετό προσωπικό, δεν έχεις 100% πιθανότητα να το ελέγξεις αυτό. Αλλά εμείς είχαμε τη θέληση και είπαμε ότι δεν θα κάνουμε κάτι τέτοιο τη δική μας περίοδο».

«Με αυτήν την έννοια η συνείδησή μου είναι καθαρή» κατέληξε ο 44χρονος δήμαρχος, ο οποίος εξελέγη το 2019 ως υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Hatay'ın Bu İlçesinde Tek Bir Bina Bile Yıkılmadı! Belediye Başkanı Çok Acı Konuştu!

Καταζητούνται εργολάβοι στην Τουρκία μετά τον σεισμό

Εν τω μεταξύ, συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα Δευτέρα (13/2) στην Τουρκία μετά τους δύο μεγάλους σεισμούς που έπληξαν την περασμένη εβδομάδα τη νότια Τουρκία και τη δυτική Συρία.

Ο Ναζμί Τοσούν, επόπτης κατασκευής και τεχνικός αντιπρόσωπος του συγκροτήματος Emre Apartment που καταστράφηκε στην επαρχία Γκαζιαντέπ, συνελήφθη σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη.

Εισαγγελείς στη Μαλάτια εξέδωσαν επίσης σήμερα εντάλματα σύλληψης σε βάρος 31 προσώπων σε σχέση με κτίρια που κατέρρευσαν στην πόλη.

Την ίδια στιγμή τουρκική αστυνομία συνέλαβε στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο τον Χασάν Αλπαργκούν, η κατασκευαστική εταιρεία του οποίου ανοικοδόμησε «χάρτινα κτίρια».

Επίσης, ο εργολάβος Ιμπραήμ Μουσταφά Ουντσούογλου συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη, αφότου διαπιστώθηκε αμέλεια έπειτα από τεχνική εξέταση των ερειπίων κτιρίου διαμερισμάτων στην επαρχία Γκαζιαντέπ.

Όπως έγινε γνωστό, η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε έναν άλλο εργολάβο, τον Μεχμέτ Ερτάν Ακάι, αφού κτίριο που είχε οικοδομήσει κατέρρευσε στη διάρκεια του σεισμού στην Γκαζιαντέπ.

Ο Μεχμέτ Γιασάρ Τσοσκούν, ο εργολάβος ενός μεγάλου κτιρίου κατοικιών που κατέρρευσε στην επαρχία Χατάι, συνελήφθη επίσης το Σάββατο.

Νωρίτερα, δυνάμεις ασφαλείας είχαν θέσει υπό κράτηση τον Τσοσκούν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ενώ ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει την Τουρκία και να μεταβεί στο Μαυροβούνιο. Ο Τσοσκούν ισχυρίστηκε πως δεν γνωρίζει γιατί καταστράφηκε το κτίριο και πως το ταξίδι του στο Μαυροβούνιο δεν είχε καμιά σχέση με την κατάρρευση του κτιρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ