Κοσμος

Δεκάδες νεκροί μετανάστες σε ναυάγιο στην Ιταλία

Τουλάχιστον 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - Ανάμεσά τους ήταν και ένα βρέφος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιταλία: Τουλάχιστον 33 οι νεκροί μετανάστες από το ναυάγιο πλεούμενου σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Καλαβρίας - Ανάμεσά τους ένα νεογέννητο μωρό.
Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς σε ναυάγιο στην Ιταλία © EPA/Giuseppe Pipita

Ιταλία: Τουλάχιστον 33 οι νεκροί μετανάστες από το ναυάγιο πλεούμενου σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Καλαβρίας - Ανάμεσά τους ένα νεογέννητο μωρό.

Τουλάχιστον 33 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα νεογέννητο μωρό, έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο καθώς προσπαθούσαν να προσαράξουν σε μια παραλία με θαλασσοταραχή στα ανοικτά των ακτών της περιοχής της Καλαβρίας της Ιταλίας, νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Η ιταλική πυροσβεστική υπηρεσία έγραψε στο Twitter ότι 28 πτώματα ανασύρθηκαν, με πολλά να αναφέρουν ότι ξεβράστηκαν στην παραλία κοντά στο Στεκάτο ντι Κούτρο, έναν τουριστικό προορισμό, ενώ άλλα βρέθηκαν στη θάλασσα.

Υπολογίζεται ότι 100 άτομα επέβαιναν στο σκάφος προτού πέσει στους βράχους. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί πενήντα άνθρωποι.

Η Rai News ανέφερε ότι το σκάφος «έσπασε στα δύο», επικαλούμενη πηγές που ανέφεραν ότι οι επιβαίνοντες «δεν είχαν χρόνο να ζητήσουν βοήθεια».

Το πλοίο πιστεύεται ότι αναχώρησε από την Τουρκία με άτομα από το Ιράν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Στο σημείο έσπευσαν η ιταλική ακτοφυλακή, η πυροσβεστική, η αστυνομία και τα σωστικά συνεργεία του Ερυθρού Σταυρού.

Η προσφυγική διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου και η πολιτική της Τζόρτζια Μελόνι

Η Ιταλία είναι ένα από τα κύρια σημεία προσγείωσης για άτομα που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης. Η λεγόμενη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου είναι γνωστή ως μία από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο.

Περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες έφτασαν στην Ιταλία με βάρκα το 2022.

Η δεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ανήλθε στην εξουσία τον Οκτώβριο, επέβαλε σκληρά μέτρα κατά των οργανώσεων θαλάσσιας διάσωσης, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής προστίμων έως και 50.000 ευρώ εάν παραβιάσουν την απαίτηση να ζητήσουν λιμάνι και πανιά σε αυτό αμέσως μετά την ανάληψη μιας διάσωσης αντί να παραμείνει στη θάλασσα για να σώσει ανθρώπους από άλλα σκάφη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Οι διασώσεις τους τελευταίους μήνες είχαν ως αποτέλεσμα να παραχωρηθούν στα πλοία λιμάνια στην κεντρική και βόρεια Ιταλία, αναγκάζοντάς τα να κάνουν μεγαλύτερα ταξίδια και επομένως μειώνοντας τον χρόνο τους στη θάλασσα σώζοντας ζωές. Φιλανθρωπικές οργανώσεις είχαν προειδοποιήσει ότι το μέτρο θα οδηγούσε σε χιλιάδες θανάτους.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, δήλωσε στην Il Giornale την Πέμπτη ότι τα κυβερνητικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών με τη Λιβύη και την Τυνησία, είχαν «αποτρέψει την άφιξη» σχεδόν 21.000 μεταναστών.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ