Πώς θα απαντήσει η ΕΕ αν η Κίνα δώσει όπλα στη Ρωσία
Η «κόκκινη γραμμή» που έθεσε ο Ζοζέπ Μπορέλ
Πόλεμος στην Ουκρανία - Η αντίδραση της ΕΕ στην περίπτωση που η Κίνα δώσει όπλα στη Ρωσία - Η δήλωση Μπορέλ
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε τη Δευτέρα (20/2) την Κίνα εναντίον της προμήθειας όπλων ή πυρομαχικών στη Ρωσία, διαμηνύοντας πως σε αυτήν την περίπτωση θα ξεπερνούσε την «κόκκινη γραμμή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δήλωση αυτή έγινε στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκε η περαιτέρω αποστολή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, λίγα 24ωρα προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος αφότου ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια, την 24η Φεβρουαρίου 2022.
Ένα 24ωρο νωρίτερα, την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του πρόσαψε στην Κίνα πως «εξετάζει» το ενδεχόμενο να προμηθεύσει «θανατηφόρα βοήθεια» στη Ρωσία και ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την πιθανότητα το Πεκίνο να προχωρήσει πράγματι σε παραδόσεις όπλων.
Εάν συνέβαινε αυτό, το Πεκίνο θα ξεπερνούσε την «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει η ΕΕ στη σχέση της με την Κίνα, διεμήνυσε ο Ζοζέπ Μπορέλ πριν από το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως συζήτησε σχετικά με τον Μπλίνκεν και με τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη Ουάνγκ Γι.
Όπως είπε, εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του στον Ουάνγκ και του ζήτησε ρητώς το Πεκίνο να μη δώσει όπλα τη Ρωσία. «Μου είπε πως δεν πρόκειται να το κάνουν», πρόσθεσε, αλλά «θα παραμείνουμε άγρυπνοι».
Εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών απέρριψε χθες τη σεναριολογία περί προμήθειας όπλων από το Πεκίνο στη Μόσχα, τονίζοντας «δεν δεχόμαστε οι ΗΠΑ να επικρίνουν τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία, και ακόμη λιγότερο να ασκούν πιέσεις και καταναγκασμούς». Παράλληλα, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον πως «διαδίδει ψευδείς πληροφορίες».
Τελειώνουν οι οβίδες στην Ουκρανία
Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες Ευρωπαίοι υπουργοί τόνιζαν πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για τον ανεφοδιασμό του ουκρανικού στρατού.
Ο Εσθονός ΥΠΕΞ Ούρμας Ρεϊνσάλου προειδοποίησε πως η Ουκρανία «ξεμένει από οβίδες», προσθέτοντας πως το Ταλίν τάσσεται υπέρ του να σταλούν 1 εκατομμύριο οβίδες 155 χιλιοστών, αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα αγοράσουν από κοινού τα κράτη - μέλη.
«Η Ρωσία χρησιμοποιεί καθημερινά στην Ουκρανία όσες οβίδες παράγονται στην ΕΕ κάθε μήνα» πρόσθεσε ο κ. Ρεϊνσάλου, κάτι που χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Βιτρούβιος έζησε τον 1ο αιώνα π.Χ. και είναι διάσημος για το έργο του De architectura
Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια μετά τη φονική σύγκρουση τρένων
Κατηγορίες για σοβαρές παραβιάσεις ιδιωτικότητας εναντίον της Daily Mail
Οι σχέσεις τους ξεκινούν πριν από την Ιρανική Επανάσταση του 1979
Οι τεχνικοί που βρίσκονται στο σημείο διαπίστωσαν φθορές
Η υπόθεση παίρνει τώρα νέα τροπή
Η εκτόξευση της xAI στα 250 δισ. δολάρια φέρνει τον Μασκ πιο κοντά από ποτέ στο όριο-ορόσημο
Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ υπόσχεται «ενδελεχή και απολύτως διαφανή» έρευνα
Τι είναι ο νέος διεθνής οργανισμός που εισηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ
Eνώ το ανθρώπινο λάθος έχει «σχεδόν αποκλειστεί»
Έκρηξη σε μία από τις πιο ασφαλείς περιοχές της αφγανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών των Ταλιμπάν
Τα πρώτα λεπτά μετά τη σύγκρουση, οι επιβάτες προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί
Απίστευτα βίαιη η σύγκρουση των τρένων
Ο Ντόναλντ Τραμπ ως ο άξονας γύρω από τον οποίο αναδιατάσσονται θεσμοί και συμπεριφορές
Ένα γαλλικό προηγούμενο, διαφωτιστικό για επίδοξους «τιμωρούς του συστήματος»
Η Κοπεγχάγη απέχει από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ καθώς οξύνεται η ένταση με τις ΗΠΑ
Το ίντερνετ θα αποκατασταθεί όταν «οι συνθήκες είναι κατάλληλες»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.