Κοσμος

Ναυαγοί ψαράδες στην Αυστραλία αποδείχθηκαν έμποροι κοκαΐνης

Ο Ελληνοαυστραλός της συμμορίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυστραλία: Ναυαγοί ψαράδες αποδείχθηκαν έμποροι κοκαΐνης - Ο Ελληνοαυστραλός της συμμορίας - Πώς έφτασαν στα ίχνη τους οι Αρχές

Μια λεία κοκαΐνης βάρους 365 κιλών ώθησε τις αυστραλιανές αρχές να εξαπολύσουν ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη τριών ανδρών που διέσωσαν από τη θάλασσα πριν από δύο εβδομάδες.

Οι τρεις τους βρέθηκαν δεμένοι σε ένα ψυγείο στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αυστραλίας την 1η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την αστυνομία, ισχυρίστηκαν ότι βρίσκονταν για ψάρεμα όταν ανατράπηκε το σκάφος τους.

Τώρα, όμως, οι Αρχές υποστηρίζουν ότι οι άνδρες συνδέονται με το φορτίο ναρκωτικών και τους προτρέπουν να παραδοθούν.

Οι αρχές αρχικά επαίνεσαν τους τρεις επιζώντες όταν διασώθηκαν κοντά στο Eclipse Island, 17 χιλιόμετρα νότια του Albany στην Ουάσινγκτον, εκδίδοντας δελτίο Τύπου που έλεγε ότι η περίπτωσή τους «ανέδειξε τη σημασία του να φοράμε σωσίβιο και να έχουμε μαζί μας φάρο έκτακτης ανάγκης».

Ωστόσο, η αστυνομία της Ουάσινγκτον σύντομα διαπίστωσε κενά στην ιστορία που παρουσίαζαν και επικοινώνησε με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας (AFP), η οποία ξεκίνησε έρευνα.

Έξι ημέρες μετά τη διάσωση των ανδρών, ένα μαύρο πλαστικό πακέτο που περιείχε δέματα κοκαΐνης βρέθηκε σε μια παραλία 54 χιλιόμετρα (33 μίλια) δυτικά του Όλμπανι. Την επόμενη ημέρα ανακαλύφθηκε ένα αναποδογυρισμένο κρουαζιερόπλοιο με οκτώ παρόμοια τυλιγμένα πακέτα, το καθένα από τα οποία περιείχε περίπου 40 κιλά κοκαΐνης.

Η αστυνομία πιστεύει ότι τα ναρκωτικά συλλέχθηκαν από τον ωκεανό και μεταφέρθηκαν στην ακτή με το σκάφος. Δεν είναι γνωστό πώς τα ναρκωτικά είχαν αφεθεί αρχικά στον ωκεανό.

Οι Αρχές ζητούν τώρα από τον κόσμο να βοηθήσει στον εντοπισμό των Mate Stipinovich, 49 ετών και Karl Whitburn, 45 ετών, από το Περθ, και του 36χρονου Αριστείδη Αυλώντη, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται στη Βόρεια Επικράτεια.

«Η AFP εκτιμά ότι αυτή η κατάσχεση έχει εξοικονομήσει στην κοινότητα περισσότερα από 235 εκατ. δολάρια σε βλάβες που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένης της σχετικής εγκληματικότητας, της υγειονομικής περίθαλψης και της απώλειας παραγωγικότητας», δήλωσε.