Κοσμος

Τάιλι Πάλμερ: Η δολοφονία της 12χρονης που συγκλόνισε την Αυστραλία

Η ανάδοχη οικογένεια που αντί να την προστατεύσει, την κακοποίησε. Ο θετός έφηβος αδερφός της και η αιμομιξία

Μιμή Φιλιππίδη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Υπόθεση Τάιλι Πάλμερ: Ο βιασμός της 12χρονης από τον θετό αδερφό της και η δολοφονία της από τον θετό πατέρα της.

Η Τάιλι Πάλμερ, που όλοι φώναζαν με το χαϊδευτικό Τία, ήταν ένα 12χρονο κορίτσι από την Αυστραλία που ζούσε στο Κουίνσλαντ. Η μητέρα της, η Σίντι Πάλμερ (ιθαγενής Μαορί), είχε ζητήσει από τις αρχές να δώσουν όλα τα παιδιά της σε ανάδοχες οικογένειες επειδή αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας με τον σύντροφό της και φοβόταν για το μέλλον των παιδιών. Η Τάιλι ήταν 7 ετών όταν δόθηκε για αναδοχή στην οικογένεια Θόρμπερν. Δυστυχώς, πέντε χρόνια αργότερα, θα βρισκόταν δολοφονημένη από τον ανάδοχο πατέρα της, αφού είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από τον θετό αδερφό της.

Στις αρχές Νοεμβρίου του 2015 η Τάιλι εξαφανίστηκε. Ο ανάδοχος πατέρας της Ρικ Θόρμπερν είπε ότι την πήγε με το αμάξι του στο σχολείο στις 30 Οκτωβρίου 2015. Αλλά το σχολείο δήλωσε ότι η Τάιλι δεν παρακολούθησε κανένα μάθημα εκείνη την ημέρα - ούτε την είχε δει κανείς αργότερα. Στις 5 Νοεμβρίου, έξι ημέρες αφότου είχε θεαθεί η Τάιλι, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες της, κάνοντας  έκκληση για πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται. Αργότερα την ίδια ημέρα, βρέθηκαν τα λείψανα μιας γυναίκας ηλικίας 12–18 ετών στην όχθη του ποταμού Πιμπάμα (το πτώμα ήταν σε κατάσταση τόσο προχωρημένης σήψης που η αστυνομία δε μπορούσε αρχικά να προσδιορίσει αν επρόκειτο για άνδρα ή γυναίκα). Την άλλη μέρα ανακοινώθηκε ότι η σορός αναγνωρίστηκε και ανήκε στην Τάιλι Πάλμερ. Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για το σακίδιο και τη σχολική στολή της. Στις 14 Νοεμβρίου τελέσθηκε η κηδεία της στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 600 άτομα. Ο Ρικ Θόρμπερν μετέφερε το φέρετρο της μαζί με πολλούς Μαορί ντυμένους στα μοβ, το αγαπημένο χρώμα της Τάιλι.

Αφού είχαν ανακριθεί 43 μαθητές από το σχολείο της κι είχαν εξεταστεί πληροφορίες από 200 πολίτες, η αστυνομία του Κουίνσλαντ δήλωσε ότι μπορεί να μη γίνονταν ποτέ γνωστές οι συνθήκες θανάτου της Τάιλι. Παράλληλα, η πρωθυπουργός του Κουίνσλαντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επανεξέταζε τους τρόπους με τους οποίους  ανταποκρίνονταν οι αρχές, όταν τα ανάδοχα παιδιά εξαφανίζονταν ή τρέπονταν σε φυγή - επειδή υπήρξε ένα κενό 6 ημερών από την εξαφάνιση έως τη δημόσια ανακοίνωση. (Λίγους μήνες μετά εγκρίθηκε σχετικός νόμος και η αστυνομία δε χρειάζεται πλέον να ζητά άδεια από τις αρχές προστασίας παιδιών για να ειδοποιεί τα ΜΜΕ για εξαφανίσεις παιδιών από δομές αναδοχής).

Στις 4 Δεκεμβρίου 2015 ένα παπούτσι που οι ερευνητές θεωρούσαν πως ανήκε στην Πάλμερ βρέθηκε κοντά στο σημείο όπου ανακαλύφθηκε η σορός της. Η αστυνομία ανέκρινε πολλά άτομα, ερεύνησε την περιοχή γύρω από τον ποταμό Πιμπάμα και ειδικοί εγκληματολόγοι εξέτασαν πολλά σπίτια και οχήματα. Αλλά το σακίδιο και η σχολική στολή της δεν βρέθηκαν. Η ανακάλυψη του χωμένου στη λάσπη παπουτσιού ώθησε τους εθελοντές και τους δύτες της αστυνομίας να ψάξουν ξανά τον ποταμό Πιμπάμα. Τον Φεβρουάριο του 2016 η κυβέρνηση του Κουίνσλαντ πρόσφερε αμοιβή 250.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη και καταδίκη του ατόμου ή των ατόμων που ευθύνονταν για τη δολοφονία της Τάιλι. Εκτός από τη χρηματική αμοιβή, οποιοσδήποτε συνεργός δεν είχε διαπράξει το έγκλημα θα είχε απαλλαγή από τη δίωξη.

Αφότου έγινε γνωστή η χρηματική αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην καταδίκη του δολοφόνου, ένας πολίτης είπε στους ερευνητές το αιμομιξικό μυστικό του Τρεντ Θόρμπερν -ένα ισχυρό κίνητρο για φόνο. Η οικογένεια είπε ψέματα στην ανάκριση από την Επιτροπή Εγκλήματος και Διαφθοράς, επιμένοντας ότι η Τάιλι το είχε σκάσει από το σχολείο.

Ο θετός πατέρας της Τάιλι, ο Ρικ Θόρμπερν, ήταν πρόσωπο ενδιαφέροντος για την αστυνομία από τις πρώτες ημέρες της έρευνας. Οι Θόρμπερν δεν είχαν αναλάβει άλλες αναδοχές μετά την εξαφάνιση της Τάιλι, αλλά συνέχισαν να λειτουργούν τον Παιδικό Σταθμό στο σπίτι τους μέχρι τον Απρίλιο του 2016. Τότε η αστυνομία ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες εκπαίδευσης και ασφάλειας παιδιών της πολιτείας ότι ο Ρικ Θόρμπερν αντιμετώπιζε εννέα σοβαρές κατηγορίες -που δεν σχετίζονταν με την Τάιλι Πάλμερ. Η άδεια για λειτουργία Παιδικού Σταθμού και η άδεια για αναδοχή παιδιών ανεστάλησαν.

Tον Σεπτέμβριο του 2016 ένα αυτοκίνητο που ανήκε στο παρελθόν στον Ρικ Θόρμπερν κατασχέθηκε από την αστυνομία για ιατροδικαστική εξέταση. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2016 οι ανάδοχοι γονείς της Τάιλι καθώς και οι δύο έφηβοι γιοι τους τέθηκαν υπό κράτηση για ανάκριση. Οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν για απαγγελίες κατηγοριών ήταν ραγδαίες. Ο Ρικ Θόρμπερν κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της Τάιλι Πάλμερ και για εξύβριση νεκρού. Κατέρρευσε λίγο μετά τη σύλληψή του και στη συνέχεια έπεσε σε κώμα για αρκετές ημέρες, χάνοντας την προγραμματισμένη εμφάνιση στο δικαστήριο την επόμενη μέρα. Η αστυνομία υποπτεύθηκε ότι πήρε χάπια λίγο πριν ή μετά τη σύλληψή του, αποπειρώμενος να αυτοκτονήσει. Ο 19χρονος θετός αδερφός της Τάιλι, ο Τρεντ, κατηγορήθηκε για ψευδορκία και για απόπειρα παρεμπόδισης της δικαιοσύνης. Όπως επίσης και για αιμομιξία.

Ο Ρικ Θόρμπερν © EPA/DAVE HUNT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Τα γεγονότα που έγιναν γνωστά ήταν τα εξής: Μήνες πριν πεθάνει, η Τάιλι είχε αρνηθεί να μετακομίσει με τη μητέρα της επειδή είχε ερωτευθεί τον Τρεντ –«είχε τσιμπιθεί μαζί του», όπως είπε η γιαγιά της– και επειδή λάτρευε τα άλογα στη φάρμα των Θόρμπερν. Δύο ημέρες πριν το θάνατό της, ο Τρεντ εκμυστηρεύθηκε σε έναν ξάδερφό του ότι είχε σεξουαλική επαφή με την Τάιλι Πάλμερ την προηγούμενη Δευτέρα και ότι η Τάιλι το είχε πει στη μητέρα του. Επίσης, λίγο πριν τον θάνατό της η Πάλμερ είχε πει σε μια φίλη της ότι ο Τρεντ έκανε σεξ μαζί της κάθε φορά που οι γονείς του έλειπαν από το σπίτι και η ίδια είχε πει στην ανάδοχη μητέρα της για τη σεξουαλική κακοποίηση. Η θετή μητέρα της Τάιλι και ο μεγαλύτερος θετός αδελφός της κατηγορήθηκαν και οι δύο για ψευδορκία και απόπειρα παρεμπόδισης της δικαιοσύνης και αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση.

Η τρομερή αλήθεια ήταν ότι στις 29 Οκτωβρίου 2015, αφού ο 19χρονος Τρεντ Θόρμπερν είπε στους γονείς του πως φοβόταν ότι είχε αφήσει έγκυο την Τάιλι, ο πατέρας Ρικ Θόρμπερν αποφάσισε να τη δολοφονήσει. Αργότερα το ίδιο βράδυ, όταν ο Ρικ ήταν μόνος στο σπίτι με την Τάιλι, τη σκότωσε. Ο Ρικ βασιζόταν στην εχεμύθεια και την πίστη της οικογένειάς του, θεωρούσε ότι οι δικοί του θα κρατούσαν το σκοτεινό μυστικό. Νόμιζε δε ότι οι γιοι του τον φοβόντουσαν, επειδή πίστεψαν μια ιστορία που τους είχε πει - ότι είχε σκοτώσει άνθρωπο στο παρελθόν και την είχε γλιτώσει, μένοντας ατιμώρητος.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2016, οι ερευνητές άρχισαν να σκάβουν τη φάρμα των Θόρνμπερντ σε αναζήτηση αποδεικτικών στοιχείων. Ο Ρικ Θόρνμπερν δεν είπε τίποτα στους ερευνητές, αλλά η γυναίκα του και ο μικρός γιος έκαναν δηλώσεις στην αστυνομία. Στις 10 Οκτωβρίου ο δικηγόρος τους είπε στο δικαστήριο ότι θα παραδεχτούν την ενοχή τους για όλες τις κατηγορίες και ότι συμφώνησαν να γίνουν μάρτυρες κατηγορίας. Τον Ιούλιο του 2017 ο μικρός γιος καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλάκιση επειδή είπε ψέματα στην αστυνομία και απέκρυψε πληροφορίες σχετικά με τον θάνατο της Τάιλι Πάλμερ.

Ο Τρεντ Θόρμπερν καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια κάθειρξης για αιμομιξία, ψευδορκία και απόπειρα παρεμπόδισης της δικαιοσύνης τον Σεπτέμβριο του 2017 και αφέθηκε ελεύθερος στις 19 Ιανουαρίου 2018 αφού πέρασε 16 μήνες σε κράτηση.

Τον Νοέμβριο του 2017, η ανάδοχη μητέρα καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση για ψευδορκία και απόπειρα παρεμπόδισης δικαιοσύνης.

Τον Μάρτιο του 2018 αναφέρθηκε ότι ο Ρικ Θόρμπερν σκόπευε να δηλώσει ένοχος για τη δολοφονία της Τάιλι Πάλμερ. Το έκανε επίσημα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 25 Μαΐου 2018. Στη συνέχεια καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη - χωρίς αναστολή για περίοδο 20 ετών. Τον Ιούνιο του 2021 διεξήχθη μια έρευνα για την αιτία θανάτου της Πάλμερ, στην οποία ο Θόρμπερν δήλωσε ότι «νομίζει» ότι «πρέπει να την έπνιξε κατά λάθος».