Κοσμος

Κέρτις Λάβλεϊς: Ο εισαγγελέας που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της γυναίκας του

Ένας θάνατος την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και η άδικη δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης

Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Υπόθεση Κέρτις Λάβλεϊς: Οι κατηγορίες για τον θάνατο της γυναίκας του, η αθώωση μετά από δυο δίκες και τα 4,5 εκατομμύρια της αποζημίωσης 

Την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τον Φεβρουάριο του 2006 η 38χρονη Κόρι Λάβλεϊς, που είχε γρίπη τις προηγούμενες μέρες, αφού ετοίμασε τα 4 παιδιά της για το σχολείο, ένιωσε την ανάγκη να καθίσει στη σκάλα του σαλονιού για να ξεκουραστεί. Αν και κάθε μέρα τα πήγαινε αυτή στο σχολείο, εκείνη τη μέρα λόγω της αδιαθεσίας της θα τα πήγαινε ο άντρας της, ο Κέρτις Λάβλεϊς. Ο Κέρτις τη βοήθησε να ανέβει στην κρεβατοκάμαρα, όσο η κόρη και οι τρεις γιοι τους τον περίμεναν. Μετά, πήγε τα παιδιά στο σχολείο. Όταν επέστρεψε στο σπίτι γύρω στις 9, βρήκε τη γυναίκα του νεκρή στο κρεβάτι και κάλεσε την τοπική αστυνομία.

Ο ντετέκτιβ του Αστυνομικού Τμήματος του Κουίνσι, που έφτασε για διερεύνηση της υπόθεσης, βρήκε την Κόρι ξαπλωμένη μπρούμυτα με τα σκεπάσματα τραβηγμένα μέχρι τη μέση της. Δεν υπήρχε κανένα σημάδι αναστάτωσης στον χώρο. Το σώμα της ήταν ζεστό στην κοιλιά και στα άνω άκρα -στο δεξιό και αριστερό αντιβράχιο- ωστόσο, είχε αρχίσει η νεκρική ακαμψία κι ήταν σε μια ασυνήθιστη θέση, σφιγμένα πάνω από το στήθος της. Γενικά, αυτό ξεκινάει 3-4 ώρες μετά θάνατον. Άρα, μάλλον ο θάνατος είχε επέλθη ξαφνικά.

Η δρ Τζέσικα Μπάουμαν που διενήργησε τη νεκροψία βρήκε στο ήπαρ στοιχεία στεάτωσης -λιπώδεις εναποθέσεις- που προκαλείται από αλκοολισμό. Η μητέρα της Κόρι είπε ότι η κόρη της ήταν βουλιμική και αλκοολική. Αυτό, σύμφωνα με την ιατρική βιβλιογραφία, είναι ένας θανατηφόρος συνδυασμός που προκαλεί αιφνίδιο θάνατο χωρίς προφανή αιτία. Η δρ Μπάουμαν βρήκε ένα κόψιμο στο εσωτερικό του άνω χείλους της Κόρι, το οποίο θα μπορούσε να είναι ύποπτο για ασφυξία. Ωστόσο, δεν βρήκε αιμορραγικές κηλίδες που θα επιβεβαίωναν την ασφυξία ως αιτία θανάτου. Ο ντετέκτιβ ρώτησε σχετικά τα παιδιά. Η μεγαλύτερη κόρη ανέφερε ότι η μητέρα της είχε πέσει την Κυριακή, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει το κόψιμο στο εσωτερικό του χείλους. Η αιτία του θανάτου της Κόρι Λάβλεϊς κρίθηκε αδιευκρίνιστη.

Ο Κέρτ και η Κόρι είχαν μεγαλώσει στη μικρή πόλη Κουίνσι του Ιλινόι, στην ανατολική όχθη του Μισσισσιπή, από όπου δεν έφυγαν ποτέ. Γνωρίζονταν από το σχολείο, ήταν συμμαθητές στο Λύκειο, είχαν επανασυνεθεί αργότερα, είχαν παντρευτεί το 1992 και είχαν αποκτήσει 4 παιδιά. Ο Κέρτις ήταν αστέρι του ράγκμπι και χάρη στην υποτροφία του από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ένας τραυματισμός τον έκανε μετά να εγκαταλείψει το ράγκμπι και να σπουδάσει Νομικά. Ήταν έξυπνος, μοχθούσε σκληρά και έφτασε να εργάζεται στην Εισαγγελία της κομητείας. Το 2005 άνοιξε το δικό του δικηγορικό γραφείο, ενώ παράλληλα έγινε πρόεδρος του συλλόγου γονέων στο σχολείο όπου φοιτούσαν τα παιδιά του και επίκουρος καθηγητής στο Παν/μιο του Κουίνσι.

Δυο χρόνια μετά τον θάνατο της Κόρι, ο Κερτ παντρεύτηκε την Έρικα Γκόμεζ, μια μαθήτριά του στο Πανεπιστήμιο. Ο γάμος είχε προβλήματα από την αρχή λόγω ασυμ φωνίας χαρακτήρων και σύντομα χώρισαν. Ο Κέρτις παντρεύτηκε στη συνέχεια την Κριστίν, που γνώριζε από τα μαθητικά του χρόνια και αναζήτησε στο Facebook. Η Κριστίν παράτησε τη δουλειά της στη Μινεάπολη όπου ζούσε, μετακόμισε πίσω στο Κουίνσι και άνοιξε ένα μαγαζί με πίτες. Ο γάμος τους έγινε τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων του 2013.

Αρχικά, μετά το θάνατο της Κόρι Λάβλεϊς δεν έγινε καμιά δίωξη επειδή δεν μπορούσε να προσδιοριστεί η αιτία θανάτου. Όμως μετά από οκτώ χρόνια ένας ντετέκτιβ από το αστυνομικό τμήμα του Κουίνσι πείστηκε ότι ο Κέρτις Λάβλεϊς δολοφόνησε τη γυναίκα του και η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο. Συγκεκριμένα, ο αστυνομικός Άνταμ Γκίμπσον προήχθη σε ντετέκτιβ τον Δεκέμβριο του 2013. Μια εβδομάδα μετά τον γάμο του Κέρτις με την Κριστίν, ο Γκίμπσον ξεκίνησε την έρευνα με την πεπείθηση ότι επρόκειτο για ανθρωποκτονία, ότι ο Κέρτις είτε δηλητηρίασε είτε έπνιξε την Κόρι. Στη διάρκεια της οκτάμηνης έρευνάς του δε βρήκε κανένα από τα συνηθισμένα κίνητρα που κάνουν τους άνδρες να σκοτώνουν τις γυναίκες τους. Το θύμα δεν είχε ασφαλιστήριο συμβόλαιο που θα εξαργύρωνε ο σύζυγος, δεν υπήρχε ερωμένη ή απιστία. Μάλιστα, οι τρεις πρώτοι ιατρικοί εμπειρογνώμονες που συμβουλεύτηκε του είπαν ότι υπήρχαν προβλήματα με τη θεωρία του. Με πολλές αμφιλεγόμενες πρακτικές, ο Γκίμπσον πέτυχε την δίωξη του συζύγου. Έτσι, ο Κέρτις Λάβλεϊς, ο αγαπημένος αθλητής της πόλης και πρώην εισαγγελέας της κομητείας, βρέθηκε κατηγορούμενος για τη δολοφονία της γυναίκας του 10 χρόνια μετά τον θάνατό της.

Ο Γκίμπσον κατέθεσε ότι κοιτάζοντας κάθε τόσο τις φωτογραφίες από τη σορό της Κόρι Λάβλεϊς τη μέρα που βρέθηκε νεκρή πείσθηκε ότι η θέση των χεριών της υποδήλωνε πως προσπαθούσε να απωθήσει κάποιον που την έπνιγε. Οι συνήγοροι υπεράσπισης ανέφεραν αντικρουόμενες μαρτυρίες ιατροδικαστών που δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν με βεβαιότητα πότε επήλθε η νεκρική ακαμψία στο σώμα της Κόρι Λάβλεϊς, πότε πέθανε, θέτοντας έτσι ερωτηματικά για την ποινική δίωξη του Λάβλεϊς.

Ένας από τους μάρτυρες κατηγορίας που κατέθεσαν για τη δήθεν κακοποιητική συμπεριφορά του Κέρτις ήταν η πρώην σύζυγος, η Έρικα Γκόμεζ, με την οποία χώρισε μετά από σκληρή νομική μάχη. Η Έρικα είχε μεγάλη πικρία μετά τον χωρισμό της από τον Λάβλεϊς και τον πρόσφατο γάμο του με την Κριστίν (η κόρη της Έρικα καταγράφηκε σε βίντεο να αγοράζει έναν αρουραίο από κατάστημα κατοικίδιων ζώων και λίγο αργότερα φίλοι της να μπαίνουν στο μαγαζί της Κριστίν και να αφήνουν ελεύθερο τον αρουραίο). Οι θεατρινισμοί και τα ψεύτικα δάκρυά της, όσο κατέθετε, δεν έπεισαν κανέναν.

Το ασαφές χρονοδιάγραμμα των συμβάντων και η αβέβαιη ώρα θανάτου της Κόρι δημιούργησαν αμφιβολίες ως προς την ενοχή του Κέρτις Λάβλεϊς, οι ένορκοι δε μπόρεσαν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση και υπήρξε κακοδικία. Η δίκη των δύο εβδομάδων ολοκληρώθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2016. Ο εισαγγελέας δήλωσε  ότι θα ξαναδίκαζε τον Κέρτις. Η δεύτερη δίκη του ορίστηκε για τις 31 Μαΐου 2016 και ο Κέρτις παρέμεινε στη φυλακή.

Ο Κέρτις Λάβλεϊς, ενώ δεν κατέθεσε στην πρώτη δίκη του, κατέθεσε στη δεύτερη. Αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τον θάνατο της συζύγου του: «Το να με αποκαλούν δολοφόνο και να λένε ότι σκότωσα τη μητέρα των παιδιών μου είναι φρικτό. Πρόκειται για μια δίωξη που δεν έπρεπε ποτέ να ασκηθεί. Δεν έπρεπε ποτέ να υπάρξει κατηγορητήριο», είπε. Έδωσε λεπτομέρειες για τη σχέση του με την Κόρι. Είπε ότι ο γάμος τους δεν ήταν τέλειος και επισήμανε ότι το αλκοόλ ήταν μέρος της ζωής τους, προσθέτοντας ότι η Κόρι υπέφερε επίσης από βουλιμία. Αναγνώρισε ότι τα συζυγικά προβλήματά τους επιδεινώθηκαν από την κατάχρηση αλκοόλ και από τους δυο. Είπε ότι η γυναίκα του ήταν ζωντανή το πρωί που πήγε τα παιδιά του στο σχολείο. Όταν επέστρεψε, είδε τη γυναίκα του στο κρεβάτι και παρατήρησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, ότι τα μάτια της ήταν ανοιχτά και ήταν πολύ χλωμή. Η ομάδα συνηγόρων του Λάβλεϊς είπε ότι η Κόρι πέθανε από φυσικά αίτια που συνδέονταν με ηπατική νόσο.

Οι τρεις γιοι του ζευγαριού στήριξαν σταθερά τον πατέρα τους σε όλη τη δοκιμασία. Οι δύο μεγαλύτεροι γιοι κατέθεσαν ότι είδαν τη μητέρα τους ζωντανή το πρωί της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, κάτι που ενίσχυσε το επιχείρημα της υπεράσπισης ότι ο Λάβλεϊς ήταν αθώος. Οι ένορκοι χρειάστηκαν μόνο δύο ώρες για να καταλήξουν σε ετυμηγορία, κρίνοντας τον Κέρτις Λάβλεϊς αθώο στις 10 Μαρτίου 2017.

[Η δεύτερη δίκη είχε διεξαχθεί σε άλλη κομητεία του Ιλινόι, για καλύτερη διασφάλιση αμεροληψίας των ενόρκων, οι οποίοι δεν γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα της υπόθεσης. Στην άλλαγή του τόπου εκδίκασης συνέβαλε και η μη κερδοσκοπική οργάνωση Exoneration Project (Σχέδιο Δικαίωσης/ Αθώωσης), που παρείχε στον Λάβλεϊς συνηγόρους που εργάστηκαν αφιλοκερδώς].

Ο Λάβλεϊς κατέθεσε αγωγή στις 8 Μαΐου 2017 κατά της εισαγγελίας, με ισχυρισμούς για παραβίαση της δίκαιης διαδικασίας, κακόβουλη δίωξη και παράνομη κράτηση, ζητώντας αποζημιώσεις και οποιαδήποτε άλλη ελάφρυνση έκρινε δίκαιη κι αναγκαία το δικαστήριο. Τελικά δικαιώθηκε. Ένας διακανονισμός 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων ανακοινώθηκε στο δικαστήριο στις 30 Ιουνίου -δηλαδή, 1,5 εκατομμύριο για κάθε χρόνο που πέρασε ο Λάβλεϊς στη φυλακή εν αναμονή δίκης.