Κοσμος

«Αποκαθήλωση» για τον Σοβιετικό που απελευθέρωσε το Κίεβο από τους Ναζί

Οι Ουκρανοί απομάκρυναν το άγαλμά του από πλατεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το άγαλμα του Σοβιετικού Νικολάι Βατούτιν στο Κίεβο
Το άγαλμα του Σοβιετικού Νικολάι Βατούτιν στο Κίεβο © EPA/SERGEY DOLZHENKO

Πόλεμος στην Ουκρανία - Απομακρύνθηκε στο Κίεβο το άγαλμα του Σοβιετικού που απελευθέρωσε την ουκρανική πρωτεύουσα από τους Ναζί

Το μνημείο του επικεφαλής των σοβιετικών ένοπλων δυνάμεων κατά την απελευθέρωση του Κιέβου από τις δυνάμεις των ναζιστών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο απομακρύνθηκε από την τοποθεσία όπου βρισκόταν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Το άγαλμα του στρατηγού Νικολάι Βατούτιν απομακρύνθηκε από τον χώρο στον οποίο βρισκόταν από το 1948, το πάρκο Μαρίνσκι, έκανε γνωστό η δημοτική αρχή την Πέμπτη (10/2). Όπως έγινε γνωστό, μεταφέρθηκε στο μουσείο αεροπορίας.

Επιπλέον, 30 και πλέον δρόμοι και πλατείες μετονομάστηκαν. Η Πλατεία της Νίκης, το όνομα της οποίας τιμούσε τη νίκη των σοβιετικών δυνάμεων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πήρε ξανά το ιστορικό της όνομα, Πλατεία Γαλικίας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. Επίσης, η Λεωφόρος Νίκης μετονομάστηκε σε Λεωφόρο Μπρεστ.

Το Κίεβο απελευθερώθηκε από μονάδες του 1ου Ουκρανικού Μετώπου του «Κόκκινου Στρατού» την 6η Νοεμβρίου 1943, έπειτα από δυο χρόνια ναζιστικής κατοχής.

Από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας, άρχισαν να απομακρύνονται μνημεία της σοβιετικής εποχής και να μετονομάζονται δρόμοι στο πλαίσιο της «αποκομμουνιστικοποίησης» και «απορωσοποίησης» της Ουκρανίας.

Αφότου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022, η ουκρανική κυβέρνηση επιτάχυνε την αφαίρεση μνημείων του κοινού σοβιετικού παρελθόντος από δημόσιους χώρους. Η Ουκρανία ήταν μέλος της ΕΣΣΔ ως την ανεξαρτησία της το 1991.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ