- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
«Μπορούμε να μάθουμε τα F-16 σε τρεις μήνες, θα γίνουμε ασπίδα για όλους σας»
Έκκληση Ουκρανού πιλότου για προμήθεια δυτικών μαχητικών
Oυκρανία: Έκκληση ήρωα πιλότου για F-16 - «Θα μάθουμε να τα πετάμε σε τρεις μήνες»
Ένας Ουκρανός πιλότος μαχητικού αεροσκάφους που κατέρριψε πέντε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μέσα σε μία ημέρα δήλωσε ότι θα μπορούσε να μάθει να πετάει ένα δυτικό αεροσκάφος F-16 μέσα σε λίγους μήνες - και να βοηθήσει τη χώρα του να λειτουργήσει ως «ασφαλής ασπίδα για τον κόσμο» ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.
Ο ταγματάρχης Βαντίμ Βοροσίλοφ, γνωστή προσωπικότητα στην πατρίδα του, δήλωσε ότι πιστεύει ότι θα χρειαζόταν «έως και τρεις μήνες για να μάθει όλα τα καθήκοντα μάχης» δεδομένης της πολυετούς εμπειρίας του από την πτήση σε ένα MiG-29 της σοβιετικής εποχής.
«Κοιτάξτε πόσους στόχους έχουμε χτυπήσει με παλιό σοβιετικό εξοπλισμό. Φανταστείτε τι θα κάναμε αν είχαμε F-16. Δώστε μας αυτά τα αεροπλάνα και θα γινόμασταν μια ασφαλής ασπίδα για ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο», είπε ο πιλότος.
⚡️ President of Ukraine awarded the title of Hero of Ukraine to military pilot Vadym Voroshylov with the call sign "Karaya", who shot down "Shahed-136" kamikaze drones over the Vinnytsia region and withdrew his damaged aircraft from the settlement.
— FLASH (@Flash_news_ua) December 8, 2022
👉 Follow @Flash_news_ua pic.twitter.com/hlLimcrAZH
Επίσημως πάντως η Ουκρανία εκτιμά ότι οι πιλότοι της θα χρειαστούν περίπου μισό χρόνο εκπαίδευσης για να μάθουν να πετούν δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα αμερικανικά F-16, την ώρα που το Κίεβο εντείνει τις πιέσεις του για να εξασφαλίσει τέτοια αεροσκάφη τέταρτης γενιάς ώστε να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.
Ένας εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Γιούρι Ίχνατ, είπε ότι τα F-16 ίσως είναι η καλύτερη επιλογή για να αντικαταστήσουν τον σημερινό στόλο της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Ίχνατ, ο στρατός χρησιμοποιεί σήμερα τέσσερις τύπους αεροσκαφών της σοβιετικής εποχής, κάτι που σημαίνει ότι τα αεροσκάφη αυτά είναι γηραιότερα και από την ίδια τη χώρα.
«Οι πιλότοι λένε ότι δεν έχουν πρόβλημα να πετάξουν τα F-16, θα μπορούσαν να τα μάθουν μέσα σε μερικές εβδομάδες. Το να πολεμούν με αυτά τα αεροπλάνα είναι κάτι πολύ διαφορετικό (…) Οι πιλότοι λένε ότι θα μπορούσαν να το κάνουν» μέσα σε περίπου έξι μήνες, εξήγησε.
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί σήμερα τα αεροσκάφη της για αποστολές αναχαίτισης και για επιθέσεις σε ρωσικές θέσεις.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Φάινερ είπε στο MSNBC την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συζητούσαν την ιδέα της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών «πολύ προσεκτικά» με το Κίεβο και τους συμμάχους του.
Ο Ίχνατ εξήγησε ότι εκτός από τους πιλότους, θα χρειαζόταν επίσης να εκπαιδευτούν οι μηχανικοί αεροσκαφών και άλλοι ειδικοί. Είπε επίσης ότι στην Ουκρανία έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες σε διάφορες περιοχές για να κατασκευαστούν υποδομές αεροδρομίων για τα δυτικά αεροσκάφη.
Ο Ολέξι Ντανίλοφ, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας, ανήρτησε ένα βίντεο στο Twitter όπου εικονίζεται ένα δυτικό μαχητικό αεροσκάφος να απογειώνεται και έγραψε στη λεζάντα: «Σύντομα στην Ουκρανία».
Незабаром в Україні 🇺🇦 pic.twitter.com/2VNlPN39CZ
— Oleksiy Danilov (@OleksiyDanilov) January 27, 2023
Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ των Financial Times, η αμερικανική πολεμική βιομηχανία Lockheed Martin ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή αεροσκαφών F-16, προεξοφλώντας παραγγελίες με προορισμό την Ουκρανία κατά τους προσεχείς μήνες. Δύο είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν επί του θέματος. Το πρώτο από αυτά θέλει ισχυρούς συμμάχους της Ουκρανίας να ξεπερνούν τους αρχικούς δισταγμούς τους και να προμηθεύουν απευθείας το Κίεβο με τα εν λόγω μαχητικά αεροπλάνα.
Εναλλακτικά συζητείται το ενδεχόμενο ορισμένοι εκ των συμμάχων της Ουκρανίας, όπως η Πολωνία και οι Βαλτικές Δημοκρατίες, να παραδώσουν στο Κίεβο σοβιετικά αεροπλάνα MiG-29 του στόλου τους και να τα αναπληρώσουν με F-16, τα οποία θα αγοράσουν οι ίδιες.
Πηγή: Reuters, Guardian, ΑΠΕ–ΜΠΕ,
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Το νεογέννητο είναι υγιέστατο, ενώ παρακολουθείται αδιάλειπτα
«Το Netflix έχει ήδη αποκτήσει πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
H πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία του Τραμπ κρέμεται από μια κλωστή
«Είναι μια εποχή βιαιότητας, ατιμωρησίας και αδιαφορίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε στη σκηνή τρεις φορές
Παραμένουν όμηροι άλλοι 165
Στα 3 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το χρονικό της άγριας δολοφονίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.