Κοσμος

Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν: H αγορά των F-16 δεν μπορεί να γίνει με όρους

Τι είπαν για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άντονι Μπλίνκεν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου
© EPA/ NECATI SAVAS

Τουρκία: Συνάντηση Μπλίνκεν με Τσαβούσογλου - Επί τάπητος η πώληση F-16 και η ΝΑΤΟϊκή διεύρυνση

Το ζήτημα της πώλησης των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, αλλά και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων του Άντονι Μπλίνκεν με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους στην Τουρκία το πρωί της Δευτέρας.

Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Άγκυρα αναμένει υποστήριξη από το Κογκρέσο. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ζήτημα μπορεί να ξεπεραστεί εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρήσει μια αποφασιστική στάση. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι δεν είναι δυνατό για την Τουρκία να αγοράσει αμερικανικά F-16 υπό όρους και προϋποθέσεις.

Ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε για το συγκεκριμένο ζήτημα ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Όπως τόνισε, είναι «εθνικό συμφέρον και συμφέρον ασφάλειας» για την κυβέρνηση Μπάιντεν η αναβάθμιση των F-16 που ήδη διαθέτει η Άγκυρα, καθώς και η πώληση νέων στην Τουρκία.

Άντονι Μπλίνκεν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου
© EPA/ NECATI SAVAS

Σε ό,τι αφορά το θέμα του τουρκικού μπλόκου στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οι Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου επεσήμαναν τις διαφωνίες τους, με τον Αμερικανό υπουργό να υπενθυμίζει ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» και πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ «το συντομότερο δυνατό»

«Θα ήταν άδικο να αναχθεί η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ σε προϋπόθεση για τα F-16», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Η Τουρκία δεν πρέπει να έχει τα χέρια δεμένα», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα «οι (αμερικανικές) κυρώσεις να αρθούν το συντομότερο δυνατό».

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία δεν εξάγει στη Ρωσία προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αμυντική βιομηχανία. Όπως τόνισε, η Άγκυρα έλαβε μέτρα για να αποτραπούν πιθανές παραβιάσεις των κυρώσεων στη Μόσχα.

Άντονι Μπλίνκεν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου
© EPA/ NECATI SAVAS

Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι ήταν κρίσιμη η «καθαρή φωνή» της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της κυριαρχίας της Ουκρανίας.

Ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού μετέβη χθες, Κυριακή, στις περιοχές που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, πριν από δύο χρόνια.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqna6p2b7wjd)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ