Κοσμος

Νέα διάσωση 20χρονης από την ΕΜΑΚ

Είχε εγκλωβιστεί κάτω από τσιμεντένιο δοκάρι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από τη διάσωση νεαρής γυναίκας στο Χατάι
Στιγμιότυπο από τη διάσωση νεαρής γυναίκας στο Χατάι © ΕΡΤ

Σεισμός στην Τουρκία: Η ΕΜΑΚ απεγκλώβισε ζωντανή την 20χρονη Αϊρίν - Η επιχείρηση διήρκησε πάνω από έξι ώρες

Έναν ακόμη άνθρωπο εντόπισαν ζωντανό και κατάφεραν να ανασύρουν από τα συντρίμμια ενός κτηρίου στην πόλη Χατάι στην Τουρκία τα μέλη των ελληνικών σωστικών συνεργείων. Πρόκειται για μια 20χρονη κοπέλα, την Αϊρίν, που ήταν εγκλωβισμένη κάτω από ένα τσιμεντένιο δοκάρι.

Οι Έλληνες άνδρες της ΕΜΑΚ, άκουσαν φωνή κατά τη διάρκεια της έρευνας στα ερείπια του συγκεκριμένου κτηρίου και με πραγματική αυτοθυσία, καθώς κατά την διάρκεια της επιχείρησης έγιναν και δύο ισχυροί μετασεισμοί, κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο, όπου αρχικά πίστεψαν ότι ζωντανό ήταν ένα μικρό παιδί που ήταν κάτω από το σώμα της άψυχης μητέρας του.

Τελικά διαπιστώθηκε ότι το παιδάκι ήταν δυστυχώς χωρίς τις αισθήσεις του, ενώ η φωνή ήταν της νεαρής κοπέλας, που ήταν παγιδευμένη κάτω από ένα τσιμεντένιο δοκάρι, πίσω από τους άλλους δύο νεκρούς.

Την κοπέλα μετά τη διάσωση την παρέλαβε ασθενοφόρο.

Νέος απεγκλωβισμός ατόμου στο Χατάι από την ελληνική ΕΜΑΚ | 08/02/2023 | ΕΡΤ

Η διάσωση 15χρονου

Νωρίτερα, η ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ ανέσυρε ζωντανό από τα συντρίμμια ένα 15χρονο αγόρι.

«Καταφέραμε σήμερα και βγάλαμε ζωντανό ένα άτομο. Ζωντανοί από τα συνεργεία της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ είναι τέσσερις άνθρωποι και έχουμε τρεις νεκρούς» δήλωσε ο κ. Αρτοποιός, προσθέτοντας ότι οι ζωντανοί βγήκαν χάρη στους διασώστες που σκάβουν τα χώματα πόντο-πόντο. Όπως είπε, μαζί με τον 15χρονο διασωθέντα, ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους ένας 17χρονος και ένας 40χρονος άνδρας.

«Μέσα στα χώματα πάμε πόντο-πόντο για να μη γίνουν φθορές και καταρρεύσεις στα υποστυλώματα» δήλωσε ο κ. Αρτοποιός, σημειώνοντας ότι οι ήδη κατεστραμμένες κατασκευές είναι πολύ επικίνδυνες. «Κάθε ώρα που περνάει υπάρχουν μικρές καταρρεύσεις. Το υπέδαφος και οι κατασκευές είναι πολύ σαθρές. Μέσα από τα λαγούμια που δουλεύουν οι διασώστες μού μεταφέρουν ότι πάνε πόντο-πόντο. Πολυώροφα κτήρια έχουν γίνει σαν σάντουιτς. Ο τελευταίος όροφος έχει γίνει πρώτος. Η καταπόνησή τους είναι τεράστια. Πέρα από την αδρεναλίνη, τα παιδιά δουλεύουν στα “κόκκινα”», πρόσθεσε.

Η επιχείρηση διάσωσης δύο παιδιών και ενός 50χρονου

Ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες, οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν εχθές, Τρίτη (07.02), μετά από πολλές ώρες να απεγκλωβίσουν ένα κοριτσάκι από τα συντρίμμια.

Νωρίτερα, οι προσπάθειες για τη διάσωση της 7χρονης Φατμέ είχαν τραγική κατάληξη καθώς το παιδί τελικά δεν τα κατάφερε, ωστόσο η 6χρονη αδερφή της ανασύρθηκε ζωντανή, χάρη στην επιμονή Έλληνα διασώστη που δεν έφυγε από το σημείο και συνέχισε να ψάχνει. Οι διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν και έναν 50χρονο πατέρα, μέλος τετραμελούς οικογένειας που παγιδεύτηκε κάτω από κλιμακοστάσιο.

Η ελληνική αποστολή ενεργεί σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, από τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Φεβρουαρίου 2023, στην Επαρχία Χάταϊ, βόρεια της πόλης της Αντιόχειας στην Τουρκία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ